Сучасні досягнення науки в галузі розвитку побутової кухонної техніки полегшили і спростили життя багатьом жінкам – багато трудомісткіх процесів тепер не виконуються ручним способом, як раніше, а здійснюються за допомогою різних моделей техніки різної спрямованості.
Одним із таких незамінних механізмів-помічників можна з повним правом назвати блендер.
З його допомогою легко приготувати:
У сучасних магазинах пропонується широкий асортимент цього виду побутової техніки, і споживач легко потрапляє у глухий кут – як вибрати занурювальний блендер або стаціонарний шейкер, якої марки і якими критеріями користуватися?
Для того щоб вибрати блендер правильно, потрібно якомога чіткіше зрозуміти, що цей прилад не зможе повноцінно замінити кухонний комбайн або міксер: він має дещо інше призначення і відповідні технічні характеристики.
Він не допоможе господині замісити тісто або збити білки у густу піну – обороти стандартної моделі набагато нижчі, ніж обороти міксера або комбайна, тому для вище вказаних цілей краще застосовувати ці види побутової техніки.
Виграшна особливість цих приладів – у їхніх малих габаритах і неоціненній допомозі у таких простих, але досить трудомістких і кропітких процесах при приготуванні багатокомпонентних соусів, супів-пюре, коктейлів і подрібненні великої кількості будь-яких продуктів харчування:
Сучасна промисловість в області побутової техніки готова запропонувати господиням 2 основних моделі: блендери стаціонарного і занурювального типу. Однозначно дати відповідь на питання “Який саме різновид кращий?” – не можна, адже вибір моделі залежить від мети використання техніки.
Стаціонарний варіант – назва більше поширена у нас, в Європі і США таку модель іменують шейкером, оскільки його найчастіше застосовують для приготування різних коктейлів, які вимагають інтенсивного збивання.
Шейкер також добре використовувати у розколюванні льоду для напоїв чи морозива або у збиванні білкової маси для випічки та кондитерських виробів.
Очевидний плюс шейкера в тому, що він обладнаний спеціальною чашею, і немає необхідності тримати цей побутовий прилад в руках: достатньо закласти усі компоненти в ємність і включити – процес збивання запуститься сам собою.
У більшість приладів стаціонарної конструкції закладена функція самостійного очищення, а це значить, що шейкер такої моделі не потрібно мити, ризикуючи порізатися об гострі краї ножів шейкера.
Користуватися такою функцією дуже просто: потрібно залити невелику кількість гарячої води у чашу шейкера і запустити відповідну програму – легко, швидко й зручно.
У придбанні шейкера є також економічна вигода: шейкери коштують набагато дешевше, ніж їх занурювальні аналоги.
При виборі стаціонарного шейкера особливу увагу слід звернути на матеріал, з якого виготовлена чаша побутового приладу: найчастіше ємність буває пластмасовою або скляною.
Скляний матеріал чаші легко відмивається, не вбирає в себе сильних запахів і не темніє навіть при тривалому терміні експлуатації. Однак скляними чашами стаціонарних шейкерів потрібно акуратно користуватися – якщо така ємність розіб’ється, буде непросто купити нову на заміну.
Стаціонарні шейкери із пластмасовими чашами коштують набагато дешевше, однак потрібно знати, що з часом ємність із пластмаси може сильно потемніти і набуде непривабливого зовнішнього вигляду. У пластмасову чашу також не можна вливати гарячу воду й закладати гарячі продукти – вона може тріснути.
Наступний важливий критерій при виборі стаціонарного шейкера – це об’єм ємності під закладку продуктів. Зазвичай виробники пропонують стаціонарні шейкери з обсягами чаш від 0,4 до 2-х літрів, вибір слід робити, виходячи з потреб сім’ї, а також за мінусом об’єму близько 0,2 л – адже чашу шейкера не можна заповнювати «під зав’язку».
Слід звернути увагу й на характеристики потужності побутового приладу: оптимальним для шейкера стаціонарної моделі вважається показник потужності в діапазоні від 300 до 600 ват.
Треба зауважити, якщо господиня вибирає блендер для приготування коктейлів, то стаціонарний варіант приладу буде ідеальним варіантом.
До питання про популярних виробників стаціонарних приладів: краще вибирати стаціонарні блендери серед таких титулованих марок як:
Ціна буде залежати від політики та якості виробника, а також набору корисних функцій у самому приладі.
Занурювальний прилад може бути виготовлений із пластмаси чи металу: матеріал деталі приладу – основний критерій при його купівлі.
Пластмасова основа не зможе дрібнити надто тверді продукти і також може бути пошкоджена при зануренні у гаряче середовище, метал з цієї точки зору буде значно практичнішим матеріалом.
Занурювальний прилад не застосовують при виготовленні коктейлів – його основна функція у подрібненні незначної кількості продуктів. Він буде ідеальним помічником для молодої мами, коли їй потрібно приготувати трохи каші, фруктового пюре або фаршу для харчування малюка.
Основна незручність занурювальних приладів у тому, що такий прилад господині доведеться весь час тримати в руках, а це дуже складно при обробці великого обсягу продуктів – руки швидко втомлюються. Однак занурювальний прилад незамінний при подрібненні спецій, приготуванні сухарів для панірування, різанні цибулі для фаршу й соусів.
Основними критеріями вибору блендера занурювальної конструкції повинні стати показники його потужності та швидкості оборотів. Чим вищими будуть ці характеристики, тим швидше господиня впорається з поставленим завданням приготування їжі.
Перемикання швидкостей у моделях занурювальих блендерів – не порожній рекламний хід. Воно має велике значення і є дійсно важливою опцією.
Дуже часто занурювальні блендери продаються у комплекті з додатковими насадками. Розповімо про них докладніше.
Основних видів насадок 3:
Рідше зустрічається в асортименті насадок вакуумний насос – річ, без сумніву, дуже корисна у господарстві. Застосовуючи цю насадку, господиня зможе повністю відкачати повітря із пластмасових контейнерів для зберігання продуктів і тим самим забезпечити їжі більш тривалі терміни зберігання.
Однак не варто піддаватися на трюк виробників і купувати занурювальні блендери з бонусними насадками – дуже часто до таких моделей додаються даремні насадки, типу віночка для збивання яєць, користуватися яким ви будете далеко не кожен день. Краще вибрати дорожчу модель занурювального блендера відомої марки з повним комплектом дійсно корисних і потрібних насадок.
Занурювальні моделі коштують значно дорожче, ніж стаціонарні моделі через підвищені характеристики потужності та компактності.