Під час виношування дитини кожну жінку цікавить питання користі тих чи інших продуктів. Така звична і всім знайома з дитинства зелень як петрушка, виявляється, може не тільки приносити користь, поповнюючи запас вітамінів у нашому організмі і облагороджуючи смак страв, вона ще й може бути небезпечна для здоров’я мами і малюка під час вагітності.

Чи так це насправді і чи може петрушка яким-небудь чином вплинути на хід вагітності ?

Корисні складові

корисні властивості петрушкиПетрушка є дуже корисною рослиною і за умови грамотного і помірного вживання в їжу, вона здатна принести користь і матері і майбутній дитині. Так що ж такого корисного в цій зелені? Виділяють кілька корисних компонентів, які необхідні для здоров’я матері і дитини.

У їх число входять:

  • Антиоксиданти – у складі цієї апетитної зелені їх безліч, вони допомагають нашому організму боротися з вільними радикалами;
  • Вітамін С – веде боротьбу з вірусами, бактеріями і зміцнює імунітет;
  • Фолієва кислота – робить зелень корисною для малюка, оскільки без цієї кислоти неможливий нормальний розвиток нервової системи малюка;
  • Залізо – природне його джерело петрушка в період вагітності запобігає розвитку анемії;
  • Вітамін К – допомагає прибирати набряки, які часто турбують майбутніх матусь, а також сприяє зміцненню кісток, на яких в цей період лежить подвійне навантаження.

Крім цього ця запашна травичка є першими ліками при здутті живота і посиленому газоутворенні. Вона, як ніякий інший продукт здатна допомогти вагітній жінці впоратися з коліками і дискомфортом в області кишечника.

Правила вживання і дози

Для того щоб вживання в їжу петрушки під час вагітності не викликало негативних ефектів і ускладнень, до додавання зелені в страви необхідно підходити з обережністю. Ні в якому разі не варто за один раз з’їдати цілий пучок цієї запашної зелені.

Петрушка з давніх часів була відома народним цілителям та знахарям як потужний засіб для переривання небажаної вагітності. При надмірному вживанні даної зелені спостерігається явно виражене м’язове напруження, тобто гіпертонус м’язів. У такий же напружений стан приходить і матка, що може на ранніх термінах вагітності спровокувати викидень, а на пізніх – передчасні пологи.

користь петрушки при вагітності

Крім того, в цій рослині міститься дуже багато міристицину, речовини здатної викликати галюцинації, втрату рівноваги і судоми.

Варіанти використання

Вживати цю зелень в помірних кількостях, узгоджених в обов’язковому порядку зі своїм лікарем, можна не тільки у вигляді приправ до різних страв, але і в якості зовнішніх засобів під час вагітності. Так, відвар коренів петрушки при вагітності можна використовувати для усунення набряків очей, а також для лікування кон’юнктивіту.

Для цього кілька разів в день необхідно прикладати до очей тампон або ватний диск, змочений у цьому відварі. Зберігати готовий відвар необхідно не більше доби в холодильнику.

Також корінь петрушки корисний у разі наявності у майбутньої мами такого захворювання ясен, як гінгівіт. Приготувати відвар дуже просто, достатньо залити один корінець склянкою окропу і проварити протягом 5-7 хвилин, дати настоятися, охолонути і потім процідити, додати в отриманий відвар ще склянку теплої кип’яченої води. Використовувати такий відвар кореня петрушки при вагітності можна як полоскання 3 рази на день.

А ось корисні властивості свіжого соку зелені петрушки вагітні жінки можуть використовувати для освітлення пігментних плям. Для приготування настойки необхідно обдати окропом пучок петрушки, порвати зелень руками і помістити в невелику каструльку, залити 0,5 літра гарячої води і настоювати протягом години. Потім процідити і використовувати вранці і ввечері для протирання шкіри обличчя. Зберігати в холодильнику не більше 3 діб.

Протипоказання

протипоказання для прийому в їжу петрушки при вагітностіЧи можна їсти зелень петрушки при вагітності? Незважаючи на свою природність, такий продукт, як петрушка, також має ряд протипоказань до вживання. Так, заборонено вживання петрушки в будь-якому вигляді та всіх засобів на її основі жінкам, які страждають сечокам’яною хворобою і нефритом.

Не можна вживати петрушку при наявності індивідуальної непереносимості продукту, оскільки це може викликати неконтрольовану алергічну реакцію у майбутньої матері.

Особливо небезпечним під час вагітності є свіжовичавлений сік петрушки, тому що в ньому дуже висока концентрація речовин, які здатні викликати гіпертонус матки, і як наслідок мимовільний викидень і переривання вагітності.

Вирішуючи вжити який-небудь продукт, майбутня матуся повинна обов’язково зважити всі «за» і «проти». Приємної вам вагітності, легких пологів, здоров’я вам і вашому малюку!