Єдині домашні птахи, утримання яких можливе навіть у звичайній квартирі, – це перепілки. Розведення і годування в домашніх умовах цих пташок – справа нескладна, оскільки вони досить невибагливі. В обмін на докладені зусилля можна отримати дуже корисне і смачне м’ясо і яйця.
Однією з головних переваг є дієтичне м’ясо перепелів, багате корисними амінокислотами, калієм, міддю, фосфором, залізом і вітамінами групи В. Зберігати його можна досить довго, і своїх корисних властивостей воно не втрачає навіть після заморозки.
Не менш корисні і яйця перепелів, які містять безліч необхідних організму мікроелементів. Великим плюсом є те, що, на відміну від курячих, їх можна використовувати в дитячому харчуванні з самого раннього віку. До того ж вживати яйця цілком безпечно навіть у сирому вигляді, адже ці птахи не є переносниками сальмонельозу.
Крім отримання власного м’яса і яєць, розведення і годування в домашніх умовах цих чудових пташок можна розглядати і як вигідне виробництво. Займатися подібним видом бізнесу перспективно з наступних причин:
Завдяки всім вищеназваним перевагам цілком очевидна прибутковість вирощування перепела. Утримання в домашніх умовах будь-якої породи цієї птиці – це відмінне джерело доходу.
Прийнявши рішення розводити перепілок, перше, що слід зробити, – це визначитися з породою. В даний час найбільш популярними вважаються такі види, як «фараон», «британські», «японські» і «мармурові». Саме вони є самими невибагливими в утриманні і відрізняються високою несучістю.
Далі слід прийняти рішення, в яких умовах буде утримуватися птах, – у спеціально обладнаному приміщенні, в квартирі, в гаражі, на дачі або на фермі.
Вибравши відповідну породу птиці і визначившись з місцем її розведення, можна починати вирощування перепелів у домашніх умовах з нуля. З чого почати? Звичайно ж, з організації основного місця їх проживання.
Вимоги до того приміщення, де будуть встановлені клітки з птахами, досить суворі. Обов’язковими умовами вважаються:
Утримувати перепілок найкраще в спеціально обладнаних для них клітках, які можна виготовити самостійно або придбати у досвідчених заводчиків. Якщо ж такої можливості немає, припустимо поселити птахів в колишньому житлі канарки або папуги.
При дотриманні всіх перерахованих вимог всі пташки гарантовано залишаться здоровими, а кожна самка зможе нести до 300 яєць на рік.
В даний час існує два найбільш популярних способи розведення перепелів:
Визначившись з варіантом розведення птиці і створивши всі необхідні для комфортного утримання умови, можна переходити до наступного етапу – вибору системи годування.
Більшість заводчиків дотримується думки, що раціон птиці краще всього складати в межах рекомендованих показників. Для того щоб не було зниження несучості або ожиріння, в добу їй достатньо всього 25-30 г корму.
Якщо ж мета – виростити птицю для отримання м’яса, в загальній складності буде потрібно затратити на неї не менше 800 г корму. Розміру дорослої птиці здорове пташеня досягає приблизно за 2,5 місяці, збільшуючи свою масу аж у 20 разів.
Тим же, хто не має досвіду розведення і не знає, чим годувати перепілок, слід орієнтуватися на зразкові норми годування на добу:
Основними компонентами корму для перепілок є:
Найкраще годувати птахів із спеціальних ємностей, виконаних у вигляді довгих жолобів. Визначити ж, що пташкам достатньо корму, можна дуже простим способом: через півгодини після наповнення годівниць перепілки повністю з’їдають всю їжу.
Вирощування і утримання цих невеликих пташок зазвичай не вимагає великих клопотів. Перепілки цілком можуть рости і благополучно нести яйця навіть взимку, але тільки за умови, що їм створені максимально комфортні умови. Ці птахи хоч і невибагливі, але все ж потребують особливої уваги і турботи з боку заводчика. При належному догляді перепілки завжди будуть радувати свого господаря високою несучістю та чудовим м’ясом.