Запор – це утруднення дефекації або зниження кількості виведеного калу. Для усунення цієї делікатної проблеми необов’язково приймати ліки. Вирішальну роль, звичайно ж, відіграє харчування при запорах.

Існують продукти, які стимулюють очищення організму, а також ті, які в міру своїх в’яжучих властивостей перешкоджають цьому. Це питання варто розглянути більш докладно.

Причини запору та його види

Для початку слід з’ясувати, чому ж у людини виникає утруднення дефекації. Це може бути пов’язано із станом здоров’я людини або певним життєвим періодом.

Так, наприклад, дуже часто спостерігається дана проблема у літніх людей, дітей і вагітних жінок. Крім того, спровокувати її може емоційний стан, наприклад, сильний стрес або сором, що актуально для подорожей.

Більш небезпечним є запор, який став наслідком виникнення певного захворювання. В основному вони мають зв’язок із ШКТ. Утруднення дефекації виникають при геморої, первинному коліті, онкології кишечника, тріщинах та інших проблем, наприклад, з підшлунковою залозою. Відсутність лікування стимулює погіршення ситуації і сприяє зашлакованості організму.

Розрізняють такі види запорів:

  • первинний – пов’язаний з патологіями шлунково-кишкового тракту;
  • вторинний – наслідок захворювання або побічна реакція на медикаменти;
  • ідіопатичний – порушення моторики кишечника без явних причин;
  • органічний – пов’язаний з первинним захворюванням і прийомом ліків, гельмінтозами, отруєннями, ушкодженнями в області анального отвору;
  • функціональний – психологічні причини, стреси, придушення позивів до дефекації;
  • аліментарний – порушення принципів правильного харчування, вживання в’язких продуктів з малою кількыстю клітковини;
  • гіподинамічний – сидячий спосіб життя, знижена динаміка рухів;
  • гострий – непрохідність кишечника, що потребує лікарської допомоги;
  • хронічний – запор, проявляється протягом довгого часу, не менше півроку.

У будь-якому випадку розв’язати проблему запору у літніх людей, дорослих і дітей допомагає харчування. Налагоджений прийом правильних продуктів оздоровлює організм, сприяє природному і своєчасному виведенню калових мас та в цілому позитивно впливає на організм. А ось неправильне меню або сувора дієта можуть викликати тільки гірші наслідки.

Особливості харчування

Для того щоб не тільки вирішити проблему, але і запобігти її повторенню, необхідно відновити баланс поживних речовин в організмі. Правильне харчування при запорах включає в себе не тільки певний перелік страв, але і встановлює рекомендовані норми споживання твердих і рідких продуктів, а також частоту прийому їжі.

Перше, на чому варто зробити акцент у цьому питанні, це те, що наявність деяких продуктів в надмірній кількості може викликати не тільки передумови до ущільнення калових мас, але і спровокувати інші захворювання. Також підбирати меню потрібно особливо обережно, якщо ви страждаєте проблемами шлунково-кишкового тракту. Особливо це актуально при коліті і зниженні перистальтики кишечнику. Харчування при гострому коліті із запором засновано на вживанні перетертих і рідких страв, щоб не травмувати зайвий раз запалену слизову.

Дієта при запорах повинна включати продукти, які стимулюють процес травлення і мають легку проносну дію. Також без достатньої кількості клітковини раціон для очищення кишечника скласти просто неможливо. Вживати продукти потрібно невеликими порціями, ретельно пережовувати або заздалегідь подрібнювати. Кількість прийомів їжі на час лікування підвищуеться до 6-10.

Крім харчування не забувайте про те, що потрібно більше рухатися. Це особливо актуально при геморої і гіподинамічному запорі. Також пийте більше чистої води, без газу і смакових добавок. Денна доза розраховується індивідуально, але в середньому вона становить 1,5-2,2 літра.

Рекомендовані і небажані продукти

Для того щоб принцип правильного харчування при запорах був більш зрозумілий, слід детальніше розглянути меню. У першу чергу потрібно виділити ті групи продуктів, які є базовими при складанні денного раціону людини з проблемами дефекації та іншими порушеннями функціонування ШКТ.

Варто приділити увагу таким продуктам харчування:

  • молочна продукція. Кількість незбираного молока на час обмежується, а ось його похідні повинні бути присутні у раціоні щодня. Особливо це актуально для дітей і літніх людей, так як їх організму потрібен кальцій і корисні бактерії. Сюди відносять кефір, ряжанку, натуральні йогурти. Вибирайте свіжу і нежирну молочку;
  • крупи і висівки. Це джерело клітковини. Вибирати слід гречку, пшеницю та овес;
  • овочі і фрукти. Це найкраще джерело вітамінів і рослинної клітковини. Особливо варто відзначити кукурудзу, яблука, буряк, моркву та капусту. Останній продукт можна їсти тільки в помірній кількості. Додайте овочі в супи, салати, готуйте на пару. Також не забувайте про свіжу зелень;
  • рослинні олії. Найкраще додавати їх в салати. Ідеальні види олії: оливкова, кунжутна, лляна, мигдальна, касторова;
  • сухофрукти. В невеликій кількості вони грають роль природного проносного. Особливо такими властивостями відрізняються курага і чорнослив. Також додайте трохи горіхів і свіже гарбузове насіння;
  • при геморої і коліті в стадії загострення зверніть увагу на те, що страви з твердими складовими і грубими компонентами слід обмежити і замінити їх на більш щадні.

А ось що стосується в’язких продуктів, їх слід на час виключити зі свого меню:

  • білий рис і манна крупа;
  • кава у великій кількості;
  • чорний чай;
  • випічка з білого борошна;
  • маргарин;
  • жирні та копчені продукти;
  • пряну і гостру їжу;
  • консерви;
  • газовані напої та пакетовані соки;
  • смажене м’ясо.

Необхідно домогтися розм’якшення калових мас і їх евакуації з кишечника природним шляхом. При болях у жодному разі не варто придушувати позиви до випорожнення, так як з часом мозковий центр, що відповідає за цю функцію, відключається, і закреп переходить у хронічну стадію.

Харчові добавки

У деяких випадках, особливо запущених, домогтися виправлення ситуації однією лише дієтою не вийде. Тоді на допомогу приходять різні лікарські препарати, харчові добавки і народні засоби.

При коліті необхідно звернутися до лікаря, перш ніж приступати до подібних маніпуляцій. При геморої не обійтися без ректальних препаратів з оліями. А ось клізми потрібно використовувати з обережністю, адже вони здатні порушити мікрофлору кишечника. Маленьким діткам, взагалі, краще ставити на ніч олійну клізму тільки тоді, коли іншого виходу не залишається.

Що стосується харчування при геморої і інших вторинних причиниах запорів в хід вступають різні народні засоби з продуктів, які доступні практично кожному. Особливо ці способи актуальні для літніх людей, так як вони зміцнюють організм, насичують його вітамінами, чого неможливо досягти при прийомі більшості медикаментів.

У якості подібних харчових добавок можна використовувати такі засоби:

  • компот з ягід агрусу;
  • молоде листя бузини – вариться в меду, але не доводяться до дуже високої температури;
  • відвар з кропиви;
  • узвар із плодів крушини;
  • перетерті з цукром ягоди червоної горобини;
  • насіння таких рослин, як морква, подорожник, кунжут;
  • страви з ревеню;
  • цибулевий і картопляний сік;
  • настій кореня кульбаби;
  • сік столітника з медом, змішаний в пропорціях 1:2;
  • теплий розсіл після закваски капусти;
  • сік алое;
  • кефір з рослинними оліями – 10 мл на склянку кефіру.

Щоб не викликати ускладнення при наявності яких-небудь серйозних захворювань і розладів, необхідно попередньо узгодити з лікарем прийом того або іншого засобу. І якщо є нездорова реакція або алергія на компоненти, від такої добавки слід негайно відмовитися.

Якщо правильно організувати своє щоденне меню, можна всього за кілька днів позбутися проблеми запору! До того ж підтримання здорового харчування, водного балансу і фізичної активності сприяє профілактиці більшості захворювань у подальшому.