Засоби домашньої медицини не даремно називаються народними, так як їх рецепти дійсно вийшли з народу. Спостерігаючи за властивостями, які виражає вживання тих чи інших рослин, коріння, плодів та їх похідних, люди все частіше стали застосовувати ліки в лікуванні різного роду розладів.
Одні засоби знімали біль, інші – знижували запалення, треті чинили антисептичну дію, четверті використовувалися для розігріву, п’яті сприяли загоєнню ран. Поступово синтетичні лікарські продукти стали витісняти засоби народної медицини, пропонуючи більш ефективний, менш болісний і порівняно швидкий спосіб лікування. Разом з тим, деякі рецепти домашніх засобів до цих пір активно застосовуються в лікуванні різних захворювань.
Наприклад, багато людей продовжують вдаватися до лікування застуди горілкою з перцем. Настояний на спирту гострий перець розкриває всі свої корисні якості.
Горілка – старовинний алкогольний напій, який широко застосовується в рецептах народної медицини.
На її основі готуються різноманітні спиртові настойки з коріння, плодів, насіння та інших частин рослин. Продукт відрізняється кріпостю як мінімум в 40 градусів, тому приймаючи всередину або використовуючи зовнішньо, з такими засобами потрібно бути вкрай обережними.
Хто і коли вперше приготував перцівку і використав її в терапевтичних цілях, достеменно невідомо. Змішування інгредієнтів робило алкогольний напій більш пекучим, міцним і незвичайним. У зовнішньому застосуванні перцівку використовували для розігріву після обмороження, при лікуванні радикуліту, артриту і від застуди.
Тільки уявіть, який ефект матиме засіб, якщо змішати ці два продукти. Правда, не варто забувати, що будь-який вплив на організм вимагає помірності і дотримання дозування. Перейдемо тепер до рецепту засобу для лікування застуди на основі горілки з перцем.
При перших ознаках застуди, ознобі, головному болі, загальному нездужанні, дорослим, можливо, допоможе чарка звичайної горілки «перцівки», купленої в магазині. Випили і бігом в ліжко, та сховайтеся тепліше і гарненько пропотійте. Дітям, звичайно, такий рецепт не підійде. Якщо під рукою не виявиться перцівки, її можна швидко зробити і випити від застуди, змішавши горілку з меленим перцем: 50 мл рідини, 1/3 ч. л. меленого червоного перцю. Гарненько розмішуємо і залпом випиваємо. Як показала практика, горілка з меленим перцем при своєчасному вживанні ефективно бореться з ознаками застуди, і на ранок ви будете, як огірочок.
Є ще один рецепт «для ледачих». Треба взяти свіжий стручок червоного гострого перцю, з’їсти його, гарненько прожувати, і швидко запити чаркою горілки. Жах, звичайно. Уявіть, яке полум’я буде в роті і шлунку. Тому настільки радикальний спосіб лікування вибирають тільки найбільші відчайдухи.
Настоянку червоного перцю можна зробити в домашніх умовах. Візьміть пляшку горілки, помістіть всередину один великий або кілька маленьких стручків, залиште на 14 днів в темному місці. Ємність періодично потрібно струшувати.
Додавши до складу настойки ще кілька інгредієнтів, ви зможете підсилити терапевтичний ефект домашнього засобу. Приготувати продукт в домашніх умовах нескладно, він не вимагатиме колосальних витрат і застосування спеціального обладнання. За відгуками саме така горілка з перцем найкраще допомагає від застуди:
Склад:
Існують різні способи приймання засобу. У профілактичних цілях у розпал сезону застуд можна пити звичайну перцівку по чарці в день.
В терапевтичних цілях продукт вживається так:
Сергій, 40 років: «Я завжди рятуюся чарочкою горілки з меленим перцем від перших ознак застуди. Головне, не переплутати ГРВІ з ангіною. Перед сном випив і в ліжко під теплу ковдру. Кожен раз діє на ура, головне – вчасно схаменутися».
Ольга, 37 років: «Горілку не п’ю в принципі. Але, коли мова йде про здоров’я, будь-які засоби хороші. Горілчана настоянка червоного перцю в нашій родині застосовується часто, всі старші чоловіки так лікуються від перших ознак застуди, так як таблеточки і мікстуркі не визнають апріорі. Сама ж, на щастя чи на жаль, дотримуюсь консервативних методів навіть, якщо лікування затягується на тиждень».
Катерина, 48 років: «Я не використовую це засіб постійно. Але був один випадок, коли традиційних ліків не було під рукою, а горілка з перцем – були. Відпочивали ми, значить, всією родиною в Єгипті. Чи то коктейлі були дуже холодними, чи то я десь зловила протяг, а може акліматизація, загалом, буквально на третій день відпустки почалося передпростудне нездужання. Благо, що в готелі можна замовити в номер все, що потрібно.
Замісила чарку горілки з меленим червоним перцем, випила, тут же пояснила офіціантові, що в лікувальних цілях, і рано пішла в ліжко. Пропотіла капітально. На ранок все, як рукою зняло. Чи горілка допомогла, чи то самонавіювання, не знаю. Стало б мені краще без такої терапії, теж вже не дізнатися. Як мені здається, серйозної шкоди своєму організму я не заподіяла. А, якщо і розвивалася якась застуда, то вона була придушена в зародку».
Олег, 56 років: «Мені, як затятому рибалці, горілка з перцем часто допомагала. Промоклі ноги, вогкість, сон в наметі на голій землі – сприятливі умови для початку застуди. Повернувся додому, чарку перцівки, і все в порядку».
Перцівку потрібно випивати виключно залпом, не ковточками або ложкою, а одним махом. Перші кілька хвилин краще нічим не закушувати і не запивати. Дайте продукту подіяти. Також, щоб уникнути опіків слизової горла і шлунка рекомендовано дотримуватися пропорцій приготування і дозування прийому. Визначте, чи немає у вас алергії до компонентів настоянки. Проконсультуйтеся з лікарем на предмет допустимості використання вами перцевої настоянки для лікування застуди. Не зловживайте терапією. Пам’ятайте, горілка з перцем – це потужний удар по організму, як би після не стало ще гірше.