Під час вагітності жінкам доводиться багато в чому себе обмежувати, в тому числі і в деяких продуктах харчування. На щастя, фісташки до них не відносяться. Якщо немає алергії на горіхи або індивідуальної нестерпності, то їх цілком можна вживати.
Однак потрібно бути обережною і не дуже налягати на даний продукт. Адже фісташки мають дуже багатий склад, який, з одного боку, забезпечує благотворний вплив на організм людини, а, з іншого, може нанести шкоду здоров’ю майбутньої матусі. Але про все по порядку!
Фісташки дуже поживні і корисні. До їх складу входять вітаміни A, C, B, E, PP, біотин, холін. Багаті горішки і мінералами: кальцієм, залізом, марганцем, калієм, міддю, цинком. Також в них присутні пальмітинова, олеїнова, ліноленова і стеаринова кислоти.
Завдяки цим речовинам, фісташки володіють рядом корисних властивостей:
Ці горішки приносять величезну користь організму людини. Їх рекомендують вживати хворим після складних операцій, спортсменам, людям, що займаються фізичною працею і напруженою розумовою діяльністю. Ці чудові горішки допомагають залишатися працездатними і бадьорими весь день. Але, в чому користь фісташок для вагітних?
Під час вагітності навантаження на жіночий організм, що збільшується, більшість корисних речовин направляється плоду. У період виношування дитини мамі необхідно повноцінно харчуватися і отримувати достатньо вітамінів, мінералів, білків, жирів, вуглеводів і т. д.
Регулярно вживаючи невелику кількість фісташок, жінка допомагає власного організму поповнювати запаси в потрібних речовин і не дає голодувати малюкові. Крім того завдяки фитостеролам, що містяться в горішках, зміцнюється і підвищується імунітет. А адже це дуже важливо, оскільки під час вагітності жінці потрібно берегтися і не хворіти.
Незважаючи на те що фісташки дуже корисні, вони можуть завдати шкоди організму майбутньої матері. В них міститься велика кількість ефірних масел, які негативно позначаються на роботі мозку, якщо з ними переборщити. Вважається, що в день можна з’їдати не більше 15 фісташок. Особливо це стосується свіжих і трохи підсушених горішків.
Смажені солоні горішки містять набагато менше ефірних масел і їх можна з’їдати трохи більше. Проте сіль затримує в організмі воду, можуть виникнути набряки, тому зловживати продуктом не варто.
Не рекомендується вживати солоні горішки і при підвищеному тиску. До того ж у смажених фісташках залишається дуже мало корисних речовин і толку від їх вживання майже немає.
Так, можна солоні фісташки при вагітності? Чому б і ні, якщо хочеться. Але в період виношування дитини це теж важливо, адже гарний настрій – запорука спокійного протікання вагітності.
Варто відзначити, що при вагітності не рекомендується вживати фісташкове масло. У ньому містяться речовини, що впливають на гладку мускулатуру. З-за цього можуть настати передчасні пологи.
Так можна фісташки при вагітності? При відсутності алергії, так. Тільки слід обмежитися 30-40 грамів горіхів на добу. Якщо з’їсти за день більше 100 грамів фісташок, може з’явитися запаморочення і нудота. А щодо фісташкового масла краще проконсультувати з лікарем.
У будь-якому випадку – у всьому слід знати міру. Навіть дуже корисний продукт у великих кількостях може принести організму більше шкоди, ніж користі.
Тому стежте за своїм самопочуттям після вживання фісташок і, якщо виникне нудота, запаморочення, перестаньте їх вживати. Харчуйтеся під час вагітності правильно, повноцінно і смачно, і будьте здорові!