Цукровий діабет – хронічне захворювання, викликане порушенням обміну речовин в організмі. Підшлункова залоза дає збій, а в результаті страждають практично всі внутрішні органи, одними з перших – нирки.
Гостра або хронічна ниркова недостатність при цукровому діабеті характеризується затримкою рідини в організмі, зменшенням кількості виділеної сечі, набряками, збільшенням у вазі. Причиною порушення є розщеплення і виведення білка, що контролює вміст рідини в організмі.
При діабеті пацієнту вже була призначена особлива дієта – це обов’язковий момент у комплексному лікуванні патології. Але якщо до діабету приєдналася ниркова недостатність, меню дещо змінюється. Тепер хворому потрібна дієта №7.
Як будується харчування при складному діагнозі
Меню при цукровому діабеті і нирковій недостатності підбирається з особливою ретельністю. Потрібно враховувати особливості двох захворювань, щоб правильно скласти раціон для пацієнта.
Якщо діагностовано діабет, то лікувальна дієта ґрунтується на таких правилах:
- повна відмова від цукру – можна тільки цукрозамінники;
- обмеження у вживанні солодких фруктів – це сухофрукти, банани, виноград, дині;
- відмова від крохмалистих продуктів та борошняних виробів – рису, картоплі, здоби, білого хліба;
- відмова від кондитерських виробів, шоколаду, варення, джему;
- перевагу треба надавати курячому філе, яловичині, нежирній рибі, таким сортам м’яса як свинина, жирна баранина, гусятина, жирним морепродуктам;
- обов’язкове вживання свіжих овочів та фруктів.
Насправді в меню при діабеті жорстких обмежень немає, потрібно просто шкідливі продукти замінювати корисними аналогами, харчуватися дробно, готувати намагатися із мінімум спецій на пару або в духовці.
При хронічній або гострій нирковій недостатності, викликаної діабетом, дієтичне меню змінюється. Якщо при цукровому діабеті харчування повинне бути таким, щоб не виникало нападів гіпоглікемії – різких стрибків рівня глюкози в крові, при нирковій хворобі потрібно постаратися скласти меню таким чином, щоб навантаження на постраждалі нирки було мінімальним.
Основні правила такі:
- Обмеження рідини. При діабеті пити можна скільки завгодно, обмежується тільки кава, алкоголь, фруктові соки. При нирковій недостатності за кількістю рідини, що випивається в день, потрібно стежити дуже ретельно. Кава, міцний чай, газовані та алкогольні напої під категоричною забороною.
- Відмова від солі, бажано повна. Сіль затримує рідину в організмі і провокує набряки. Тому потрібно постаратися солити їжу якомога менше, а з меню виключити маринади, консервацію, копченості, солоні або в’ялені м’ясо і рибу, ковбаси і гострі сири.
Також слід уникати препаратів та продуктів, що володіють сечогінним ефектом, при нирковій недостатності використання таких засобів, у тому числі й народних, дуже небезпечно.
Цей момент дуже важливий, і про нього не можна забувати, адже при цукровому діабеті навпаки призначаються відвари різних лікарських рослин, багато з яких володіють сечогінними властивостями.
Як і при цукровій хворобі, при нирковій дисфункції в меню не рекомендується включати жирну птицю, м’ясо і рибу. Масло теж вживається обмежено, їжу треба не смажити, а тушкувати, варити або запікати. Зате досхочу можна вживати майже усі свіжі овочі й фрукти, горіхи, злакові.
Що і як можна їсти
Отже, що ж може бути включене в меню, якщо одночасно розвиваються і ниркова недостатність, і діабет? Які продукти можна вживати, які рецепти використовувати для їх правильного приготування?
- Хліб і борошняні вироби – тільки з житнього борошна грубого помелу, з висівками і злаками, сухе несолодке і несолоне печиво, дієтичні хлібці. В ідеалі треба пекти хліб самостійно, контролюючи кількість солі і цукру, яких у готовому хлібі дуже багато.
- Перші страви. У меню обов’язково повинні бути супи, борщі, щі, але готувати їх потрібно або на воді, або на другому бульйоні. Наваристі, жирні бульйони з м’яса, риби або грибів заборонені.
- М’ясні продукти. Меню при діабеті і нирковій хворобі передбачає тільки одну порцію м’яса в день, готують його без масла і спецій на пару або в духовці. Це може бути пісний шматок індички, курки, кролятини, телятини або яловичини або фрикадельки з нього.
- Риба. Рибу і морепродукти можна включати в меню, але вибирати потрібно теж нежирні сорти – тріску, минтай, хек.
- Яйця. Яйця теж є в меню дієти №7, але не варто їсти їх щодня. До чотирьох разів на тиждень можна вживати варені яйця, парові омлети, запіканки. Глазунья заборонена, крім того, потрібно враховувати яйця у складі інших страв.
- Кисло-молочні продукти. За кількістю вживаних молочних продуктів потрібно дуже уважно стежити, оскільки вони багаті тваринним білком і провокують затримку рідини в організмі. Пити дозволено при нирковій хворобі тільки незбиране молоко, але не більше 140 мл за день. Сир, кефір, йогурт з меню повністю виключені.
- Крупи та овочі. Злакові багаті вуглеводами, тому високий рівень глюкози у крові вимагає їх обмеження. Перевага віддається тим сортам, які містять складні вуглеводи – це овес, гречка, ячмінь. Манка, рис потрапляють під заборону. Що стосується овочів у меню при нирковій проблемі – то їх можна вживати в необмеженій кількості, не можна захоплюватися тільки картоплею – вона містить вуглеводи і крохмаль. Вибирати слід капусту будь-яких сортів, огірки, помідори, кабачки, цибулю, зелень.
- Фрукти та солодке. Фрукти містять багато вітамінів і мало калорій, вони дуже корисні, але при такому діагнозі не можна включати в меню будь-які плоди. Дозволені будь-які кислі фрукти і ягоди, а також муси, киселі, суфле, компоти, пастила з них. Пацієнтам із нирковою недостатністю особливо корисними будуть журавлина, шипшина і будь-які напої та десерти з них.
Напої теж можна пити не всі. Каву і чай можна тільки зрідка, без молока і цукру. Замість фруктових соків краще пити овочеві, особливо корисний буде томатний – він сприяє зниженню цукру в крові. Іноді він агресивно впливає на нирки і деякі пацієнти погано його переносять. У цьому випадку томатний сік комбінують з огірковим, соком кабачка, селери, моркви. Але й ці корисні фреші п’ють в день не більше однієї склянки.
Приблизний раціон на один день
Наведені нижче рецепти можна комбінувати, міняти місцями, додавати або замінювати деякі інгредієнти, головне – не включати заборонені продукти і не смажити їжу:
- Сніданок – підсушити скибочку житнього хліба на сковороді без масла або в духовці, збити два яйця з ложкою цільного молока та свіжої рубаною зеленню, додати дрібно нарізаний помідор, приготувати в пароварці омлет. Доповнити сніданок можна несолодким слабким кавою або чаєм. Як альтернатива – чашку вівсянки залити половиною склянки гарячого молока, додати трохи горіхів і сушеної журавлини або нарізане яблуко.
- Перекус – хлібці, сухе печиво, яблуко або апельсин.
- Обід – вегетаріанські щі або борщ, суп з фрикадельками або гречкою, булочка з висівками. Супи та борщі готують так: у киплячу воду, другу або кістковий бульйон, кладуть очищену й нарізану картоплю, проварюють, потім додають нарізані коріння – селеру, моркву, буряк, цибулю, капусту, томати і варять до готовності. Крупу додають після закипання картоплі. Вегетаріанські овочеві супи можна протерти через сито або подрібнити у блендері, заправити ложкою вершків, мускатним горіхом, перед подачею посипати свіжою зеленню.
- Полудень – фруктові желе або муси, трохи молока.
- Вечеря – запечене в духовці куряче або рибне філе з лимоном, відварна цвітна капуста, спаржа, морква, картопля або каша, салат з огірків і помідорів із зеленню.
Діагноз цукровий діабет і ниркова недостатність змушують людей вчитися готувати і харчуватися правильно. Є чудові рецепти дієтичного вівсяного печива, фруктової пастили, м’ясних і рибних паштетів та мусів, овочевих запіканок – меню не буде нудним і прісним, якщо проявити фантазію і не лінуватися.