Якщо не дуже ретельно ставитися до користування кухонною раковиною, вона буде засмічуватися. Часто це відбувається у невідповідний момент, коли немає можливості викликати фахівця. Але в будь-якому випадку можна для початку спробувати впоратися своїми силами. Отже, якщо засмітилася раковина на кухні, що робити, якими засобами боротися з проблемою?
«Діагностувати» засмічення у трубах дуже легко: вода застоюється, а зсередини йде специфічний неприємний запах. Проблема може торкнутися і пластикового, і сталевого водопроводу, адже її причини однакові: скупчення крихітних твердих частинок, присутніх у проточній воді, утворення із залишків їжі жирових пробок та ін. Отже, якщо засмітилася труба на кухні, що робити?
Є люди, які воліють не витрачати час на експерименти з народними засобами, а відразу вирішувати проблему кардинально.
У даному випадку це препарати побутової хімії з кислотами і лугами у складі, яким цілком «по зубах» різноманітні види забруднень. Якщо говоримо про труби з металу або металопластику, можна скористатися добре відомим усім господиням «Кротом».
Більш сучасні «Містер Мускул», Domestos, «Тирет» прийдуть на допомогу будь-яким трубам. Схема використання таких засобів приблизно однакова: потрібно, надівши рукавички, залити препарат у трубу і там витримати його час, вказаний в інструкції. Зазвичай це приблизно 5 годин, тому усунення засмічення в трубах у домашніх умовах саме таким чином найкраще робити на ніч.
Навіть хімічні засоби можуть виявитися неефективними при одноразовому застосуванні, тому господарям кухні потрібно налаштуватися на те, що чистити труби доведеться ще раз або кілька.
Важливо! Побутова хімія для прочищення труб представлена досить агресивними засобами. Активне їх вживання істотно скорочує термін життя водопроводу.
Якщо засмічення не надто серйозне, впоратися з ним можна, не виходячи з дому і більше того – навіть із кухні. Ось кілька простих, але результативних способів.
Якщо водопровід складається з металевих труб, можна залити у злив воду з киплячого чайника. Якщо труби з пластику, потрібно щонайменше на 20 хвилин включити гарячий кран. Після такої “термообробки” жировий корок може піти в каналізацію.
Ця знайома всім речовина створює лужну реакцію, яка здатна ефективно врятувати раковину від засмічення. Протягом чверті години соду у кількості 5-и столових ложок треба прожарювати на сковороді, потім дати охолонути. Тоді в неї вливають склянку води, розбовтують і відправляють у злив.
1/2 склянки соди змішують із цілим кухлем соди, заливають кружкою води, розбовтують, заливають у сток і дають їй можливість попрацювати 5-10 хвилин.
Після цього бажано посилити їх вплив вантузом. Закінчують таку чистку, включивши у проточну воду і протягом якогось часу промиваючи труби.
У разі засмічення раковини може ефективно спрацювати сода, оцет. Їх не розмішують, а відправляють у злив по черзі – спочатку 150 грам соди, потім стільки ж оцту. У результаті хімічної реакції з’явиться піна – їй потрібно не давати вийти, тому злив закривають. Потім чекають (не дуже довго) і відкривають кран, спускаючи проточну воду.
Ще один варіант використання цих речовин – у злив висипають ½ склянки соди, потім навздогін заливають половину невеликої пляшки оцту, чекають кілька хвилин. Потім обробляють зливний отвір гарячою водою (не з крану, а з якої-небудь ємності) і тільки потім пускають гарячу проточну воду, відстежуючи, проходить вона тепер безперешкодно чи ні.
Вирішити проблему «непрохідності» кухонної раковини можна і за допомогою механічного впливу. Ось кілька методів цієї групи.
Пилосос для «розблокування» раковини використовується умільцями давно й успішно, але звичайний побутовий агрегат може і не впоратися, тому що не вистачить створюваного ним тиску. Якщо ж пилосос потужний, у ньому є функція видування, і з його допомогою можна спробувати вирішити проблему.
Трубку обертають ганчіркою так, щоб вона і злив щільно стикалися. Під впливом потужного повітряного потоку жирова пробка може опинитися у каналізації – правда, не завжди з першого разу, тому спробу, можливо, доведеться повторити. Після обробки зливу пилососом рекомендується приблизно на 15-20 секунд відкрити кран з гарячою водою.
Це дуже зручне й ефективне пристосування, але йому під силу лише не дуже серйозні засмічення. Тим не менш, спробувати можна і потрібно.
У раковину вливають гарячу воду (приблизно наполовину, щоб чаша вантуза, прикладена до зливу, була повністю у неї занурена).
Тримаючи чашу притиснутою до отвору, роблять десяток чи кілька зворотно-поступальних рухів рукояткою. Завдяки їм створюються перепади тиску, які й звільняють раковину від засмічення.
Якщо маніпуляції з вантузом не допомогли, можна пустити у хід трос – він повинен впоратися навіть із дуже засміченою раковиною. Це металеве пристосування відправляють у трубу, в будь-якому напрямку прокручують, таким чином виштовхуючи пробку із жиру та бруду. Паралельно потрібно час від часу включати кран або вливати у раковину воду – вона буде видаляти дрібні частинки засмічення.
Якщо проблема повторюється регулярно, є сенс придбати спеціалізований паровий очисник. Йому під силу впоратися із проблемою всього за якихось 15-20 секунд. Цей прилад, оснащений насадкою, ставлять на злив, після чого включають на повну потужність. У трубу під тиском потрапляє пара – вона і знищує бруд.
Проблема засмічення раковини не відноситься до розряду побутових катастроф, але у її випадку не завадить профілактика. Зливний отвір повинен бути захищений металевою сіточкою. Перед миттям посуду потрібно прибирати з тарілок залишки їжі. Кожен місяць корисно влаштовувати профілактичну чистку вантузом і простими домашніми засобами. Коли справа дійде до заміни водопроводу, є сенс поставити пластикові елементи: вони мають більш довгий термін служби і не так піддаються корозії.
Завдяки цим нехитрим заходам питання “Що робити, якщо засмітилася раковина на кухні?” більше ніколи не виникне.