І ось ми знову зустрілися за розмовами про дитяче харчування. Сьогодні досить гостро обговорюється тема необхідності наявності манки в раціоні дітей до року. Чи варто і як манку варити для грудничка? Чим небезпечний такий прикорм? Що кажуть з цього приводу педіатри? На ці та деякі інші запитання спробуємо відповісти в нашій статті.
М’який вершковий смак з нотками запашного домашнього масла – саме так опише манну кашу доросла людина. Звичайно, досить часто у дитинстві ми крутили від такого сніданку ніс, але бабуся з суворим виглядом примовляла: «Не будеш кашу їсти – не виростеш». Знали б ми тоді, що проблеми росту зовсім не в їжі, взагалі б харчувалися одним шоколадом. Ось тільки шкода від такої їжі в подальшому не змусила б себе довго чекати.
Можливо, ви здивуєтеся, але сьогодні манна каша практично прирівнюється до солодкого десерту і вважається однією з найбільш шкідливих круп для дітей. Багато педіатрів і дієтологів сходяться на думці, що за рахунок низького вмісту жиру, вітамінів і мінеральних солей манна каша може спровокувати розвиток шлунково-кишкових захворювань, нерегулярний стілець і здуття живота.
До того ж учені знайшли в крупі білок-провокатор алергічних реакцій – глютен. А разом з ним у великій кількості був виявлений фітин, який, у свою чергу, перешкоджає засвоєнню організмом вітаміну Д і кальцію, що призводить до зниження імунітету і порушень у розвитку опорно-рухового апарату.
Однак лікарі не рекомендують повністю відмовлятися від манної крупи, а радять лише дотримуватися певних вікових рамок. Коли ж можна давати манку немовляті? Щоб каша не нашкодила незміцнілому дитячому організму, краще починати з неї прикорм після однорічного віку. До цього часу встановлюється правильний ритм роботи травної та ферментативної системи. Однак якщо гостро стає питання про недобір ваги, педіатри можуть порекомендувати підгодовувати малюка рідкою манкою вже з 8 місяців.
Для того щоб приготована страва припала до смаку вашому малюкові, в першу чергу варто звернути увагу на якість крупи. Гарна і свіжа манка повинна бути однорідного білого або кремового кольору, без сторонніх домішок.
Другий за важливістю інгредієнт – молоко. Воно обов’язково повинно бути свіжим, без найменшого запаху закисання і присмаку, адже мова йде про здоров’я дитини. Також дуже корисними будуть поради досвідчених кухарів щодо того, як приготувати смачну дитячу манку:
Що ж стосується співвідношення сухих і рідких інгредієнтів, то тут краще прислухатися до думки педіатрів. Для дітей до року краще зварити кашу рідкою так, щоб її можна було налити у пляшечку. Старшим діткам підійде більш густа каша, яку можна їсти ложкою.
Рецепт приготування манки для грудничка відрізняється від класичної каші лише кількістю крупи, яка додається. В рідку кашку-розмазню зазвичай кладуть не більше 1 столової ложки крупи. Для дітей старше 12 місяців склад рецепта може змінюватись не тільки за кількістю манки, але і залежно від кулінарних пристрастей малюка.
Так, одним діткам подобається каша з малиною або бананом, іншим – з ніжною курочкою чи кроликом. Але пам’ятайте, що при введенні в прикорм нового продукту бажано спостерігати за своїм чадом, оскільки у деяких дітей може проявитися алергія. А ось кашу-основу можна приготувати за таким рецептом.
Склад:
Приготування:
За великим рахунком, приймати рішення про необхідність вводити у раціон манну кашу можуть тільки батьки. Звичайно, вони краще за інших знають, які саме продукти найбільше підходять для харчування їх чада. Можливо, що дитина схильна до алергічних реакцій, і тоді манку потрібно замінити овочевими супами. Якщо ж з травленням і засвоєнням ферментів все нормально, то правильно приготована страва стане смачним доповненням до раціону дітям старше 8 місяців.