І ось ми знову зустрілися за розмовами про дитяче харчування. Сьогодні досить гостро обговорюється тема необхідності наявності манки в раціоні дітей до року. Чи варто і як манку варити для грудничка? Чим небезпечний такий прикорм? Що кажуть з цього приводу педіатри? На ці та деякі інші запитання спробуємо відповісти в нашій статті.

Чи можна манку немовлятам?

М’який вершковий смак з нотками запашного домашнього масла – саме так опише манну кашу доросла людина. Звичайно, досить часто у дитинстві ми крутили від такого сніданку ніс, але бабуся з суворим виглядом примовляла: «Не будеш кашу їсти – не виростеш». Знали б ми тоді, що проблеми росту зовсім не в їжі, взагалі б харчувалися одним шоколадом. Ось тільки шкода від такої їжі в подальшому не змусила б себе довго чекати.

немовля їсть

Можливо, ви здивуєтеся, але сьогодні манна каша практично прирівнюється до солодкого десерту і вважається однією з найбільш шкідливих круп для дітей. Багато педіатрів і дієтологів сходяться на думці, що за рахунок низького вмісту жиру, вітамінів і мінеральних солей манна каша може спровокувати розвиток шлунково-кишкових захворювань, нерегулярний стілець і здуття живота.

До того ж учені знайшли в крупі білок-провокатор алергічних реакцій – глютен. А разом з ним у великій кількості був виявлений фітин, який, у свою чергу, перешкоджає засвоєнню організмом вітаміну Д і кальцію, що призводить до зниження імунітету і порушень у розвитку опорно-рухового апарату.

Однак лікарі не рекомендують повністю відмовлятися від манної крупи, а радять лише дотримуватися певних вікових рамок. Коли ж можна давати манку немовляті? Щоб каша не нашкодила незміцнілому дитячому організму, краще починати з неї прикорм після однорічного віку. До цього часу встановлюється правильний ритм роботи травної та ферментативної системи. Однак якщо гостро стає питання про недобір ваги, педіатри можуть порекомендувати підгодовувати малюка рідкою манкою вже з 8 місяців.

Особливості приготування страви: поради педіатрів та кулінарів

Для того щоб приготована страва припала до смаку вашому малюкові, в першу чергу варто звернути увагу на якість крупи. Гарна і свіжа манка повинна бути однорідного білого або кремового кольору, без сторонніх домішок.

Другий за важливістю інгредієнт – молоко. Воно обов’язково повинно бути свіжим, без найменшого запаху закисання і присмаку, адже мова йде про здоров’я дитини. Також дуже корисними будуть поради досвідчених кухарів щодо того, як приготувати смачну дитячу манку:

  • поради педіатрівГоловний секрет апетитної страви – каші ні в якому разі не допускається варити лише на одній воді. Так крупа виходить практично без смаку і запаху. Якщо потрібно знизити калорійність страви, краще розведіть молоко з водою в однакових пропорціях.
  • Крупу слід всипати тільки в киплячу рідину і при цьому постійно помішувати ложкою, інакше утворення малоїстівних і погано проварених грудочок не уникнути.
  • Для посилення смаку та аромату в кашу часто додають цукор, сіль і вершкове масло. Два перших компонента слід всипати відразу ж після закипання молока. А ось масло краще додати, коли вогонь вже вимкнений і 2-3 хвилини манка потомилася під кришкою.

Що ж стосується співвідношення сухих і рідких інгредієнтів, то тут краще прислухатися до думки педіатрів. Для дітей до року краще зварити кашу рідкою так, щоб її можна було налити у пляшечку. Старшим діткам підійде більш густа каша, яку можна їсти ложкою.

Дуже смачна каша для малюка

Рецепт приготування манки для грудничка відрізняється від класичної каші лише кількістю крупи, яка додається. В рідку кашку-розмазню зазвичай кладуть не більше 1 столової ложки крупи. Для дітей старше 12 місяців склад рецепта може змінюватись не тільки за кількістю манки, але і залежно від кулінарних пристрастей малюка.

Так, одним діткам подобається каша з малиною або бананом, іншим – з ніжною курочкою чи кроликом. Але пам’ятайте, що при введенні в прикорм нового продукту бажано спостерігати за своїм чадом, оскільки у деяких дітей може проявитися алергія. А ось кашу-основу можна приготувати за таким рецептом.

манна каша для малюка

Склад:

  • 1-1,5 ст. л. манки;
  • 1 ст. молока;
  • 1 ч. л. цукру;
  • шматочок вершкового масла;
  • ½ склянки води.

Приготування:

  • У невеликій каструлі, постійно помішуючи, щоб «не втекла», доводимо молоко разом з водою до кипіння.
  • Якщо будете додавати в кашу цукор або сіль, то краще це зробити саме зараз.
  • Потім в каструлю тоненькою цівкою, не перестаючи помішувати, додаємо манку. Робити саме так потрібно для того, щоб в каші не було грудочок.
  • Манку варити для немовляти потрібно не довше 10 хвилин. Для однорічної дитини час приготування краще збільшити до 15-20 хвилин – так каша вийде густіше.
  • У готову страву додаємо шматочок вершкового масла. Зробити це можна прямо в каструлі або вже в тарілці.
  • Переливаємо кашу в пляшечку або викладаємо на тарілку. Для дитини старшого віку страву можна прикрасити свіжими фруктами. Приємного апетиту!

За великим рахунком, приймати рішення про необхідність вводити у раціон манну кашу можуть тільки батьки. Звичайно, вони краще за інших знають, які саме продукти найбільше підходять для харчування їх чада. Можливо, що дитина схильна до алергічних реакцій, і тоді манку потрібно замінити овочевими супами. Якщо ж з травленням і засвоєнням ферментів все нормально, то правильно приготована страва стане смачним доповненням до раціону дітям старше 8 місяців.