М’ясо гусака люблять за його особливий смак. Воно більш жирне і поживне, ніж у інших птахів. Багато людей, щоб мати постійно свіжий продукт, тримають вдома господарство. Від птиці, крім м’яса можна отримати і відмінну сировину для пухових виробів. Адже кожен господар прагне мати безвідходне виробництво. У цьому випадку після забою виникає питання: «як обскубти гусака швидко і легко?».
Особливо це актуально для тих, хто вирощує птицю для продажу м’яса і пера. Розглянемо кілька способів обскубування гусака.
У харчуванні гусяче м’ясо є джерелом мікро і макроелементів, вітамінів і амінокислот.
У народі його вважають відмінним продуктом для людей похилого віку та слабких людей, який допомагає травленню, служить хорошим загальнозміцнюючим засобом. Вважають, що м’ясо виводить токсини, тому його радять їсти при отруєнні свинцем.
Допомагає воно і в боротьбі з продуктами розпаду організму, в тому числі аміаком. Добре м’ясо і при жовчнокам’яній хворобі, так як провокує вироблення жовчі. Однак якщо порівнювати гусяче м’ясо з курячим, то воно більш жирне, складніше засвоюється організмом. З-за своєю калорійністю, продукт протипоказаний при деяких захворюваннях ШКТ, кровообігу і нирок.
Перед обскубуванням птиці, важливо заздалегідь підготувати її до цього. Приміщення, в якому вони утримуються, має бути сухим і затемненим. Це необхідно, щоб гуси не скльовували послід, і перо було чистим. Добре якщо у пернатих є можливість покупатися в природному водоймищі. Годин за десять до процесу, птицю перестають годувати.
Дозволяється тільки вода. Можна давати 2-хвідсотковий розчин солі, він буде діяти як проносне. Це необхідно для очищення шлунково-кишкового тракту. У підготовку домашнього гусака, перед тим як його обскубти, входить повне знекровлення тушки.
Тим більше, що між вибоєм і видаленням пір’я і пуху має пройти час. Він необхіден для застигання підшкірного жиру. Знекровлюється пернате шляхом підвішування після забою догори ногами.
Якщо зовнішній вигляд птаха не має значення, можна проводити процес на суху. У цьому випадку може пошкодитися шкіра. Видалення пера виконується у напрямку його росту. Не давши тушці охолонути, починають висмикувати пір’я з хвоста і крил. Після чого переходять по черзі на спину, груди і ноги.
На завершення, шляхом натискання на черевну стінку, звільняють гузку. Потім приступають до обпалювання тушки і патрання. Перо після такого методу не годиться для використання. Так як на ньому залишиться незастиглим жир.
Для процесу знадобиться великий чан і вода.
Перед початком процесу потрібно підготувати гарячу воду. Її температура повинна бути близько 75 градусв. Тушку опускають у воду на кілька хвилин, і приступають до обскубування. Напрямок руху здійснюється від шиї до хвоста. Процес починається з видалення великого пір’я і закінчується пухом. Після чого звільняється гузка, тушка обпалюється над вогнем і патрається.
Для процесу видалення пір’я за допомогою праски знадобиться:
Перед обскубуванням беруть тушку і вводять розтруб насоса в простір між шкірою і шиєю птиці. Затискають, щоб повітря не виходило, і роблять накачування. Триває це доти, поки пір’я на крилах не піднімуться.
Після чого слід відразу припинити накачування, інакше лопне шкірка. Обережно вийнявши розтруб, зав’язують горловину мотузкою, щоб повітря не встигло вийти. Змочивши шматок тканини холодною водою, прикладають до тушки і пропрасовують праскою.
Можна використовувати марлю, склавши її в декілька шарів. При цьому бажано скористатися режимом «пар». Як тільки тканина почне підсихати, її знімають і приступають до видалення пір’я. Роблять все послідовно. Якщо виникають труднощі у видаленні пера, процес відпарювання повторюють.
Плануючи обскубти гусака, багато хто думає про те, як зробити це легше і швидше. Найчастіше необхідність у цьому виникає, коли потрібно обскубати багато пернатих. На допомогу приходять підручні інструменти: шуруповерт або дриль. До них потрібно докупити спеціальну насадку.
З її допомогою можна швидко обскубти будь-яку птицю. На весь процес піде кілька хвилин. Виконувати його краще на вулиці, так як перо буде розлітатися далеко в сторони. Єдина складність – після обскубування потрібно сортування пера і пуху.
Утримування гусей дуже вигідно. Виходить безвідходне виробництво. Щоб ще більше заробити на цьому, можна збирати перо в процесі вирощування пернатих. Слід поєднати обскубування з природним линянням, яке відбувається після закінчення несучості. Як правило, це припадає на два перших місяці літа.
В процесі линьки з’являються нове пір’я, витісняючи старе. Тому птахи легше переносять обскубування. Починати слід з гусей, у яких вже почалося оновлення пера. Щоб сировина вийшла чистою, пернатим потрібно надати можливість покупатися.
Спочатку птиці зв’язують лапи. Кладуть спиною вниз до себе на ноги і виконують обскубування, починаючи з грудинки. Робити це потрібно, проріджуючи пір’я, без оголення шкіри. Не треба брати багато пера за один раз.
Виконується процес вказівним і великим пальцями. Обскубавши грудинку, перевертають гусака і знімають перо зі спинки.
Обскубуванню не піддаються: плечі, стегна, хвіст, крила, шия. У теплих регіонах можливе повторне обскубування в перші два місяці осені.
Якщо раптом у процесі починають виступати крапельки крові, значить позбавлятися від пера ще рано. Воно повинно легко видалятися без перешкод.
Пір’я птахів вважається цінною сировиною для виготовлення одягу, ковдр, подушок. Найкращим з них є гусячий пух і пір’я. Вони пружні, міцні і володіють відмінною гігроскопічністю. Вироби з гусячого пір’я володіють м’якістю, легкістю і практичністю.