Мені здається, що у кожного з нас є своя асоціація з такою стравою, як вареники з вишнею. Особисто для мене вони асоціюються з жарким босоногим літом у бабусі в селі, молоком з медом і тарілкою з паруючими вареничками зі сметаною.

Вареники з вишней6

Вареники прийнято вважати українським національним блюдом, але взагалі-то, це спільнослов’янське блюдо, оскільки воно, так чи інакше, є в культурі багатьох країн.

Ці варені вироби з тіста з начинкою відрізняються один від одного лише по зовнішньому вигляду, а принцип приготування їх майже однаковий.

В прісне тісто загортають різну начинку: м’ясо, овочі, фрукти, ягоди, сир.

Так, наприклад, аналогом українських вареників в Росії є пельмені, у Східній Росії – вушка, манти, а в Західній Росії – чаклуни.

Подібне блюдо є також у Китаї – вонтони, на Кавказі – хінкалі, в Італії – равіолі. Як вже було сказано, головні відмінності – це начинка, спосіб ліплення і невеликі відмінності в рецептурою тіста.

Як приготувати вареники з вишнею

Це, на перший погляд, просте блюдо, насправді приготувати не так вже й просто. І якщо вже вишні зіпсувати щось важко, то зробити гарне тісто вдається не кожному.

Ось, наприклад, заварне тісто для вареників з вишнею.

Вам знадобляться:

– борошно – дві склянки;

– олія рафінована – 2 ст. л.;

– сіль – пів чайної ложки;

– вода (окріп) – один стакан;

– вишні – 700 г;

– цукор – одна ст. л.

В глибоку і широку миску просійте борошно. Потім посоліть і перемішайте. Зробіть в борошні поглиблення, налийте туди рослинне масло і, вливаючи гарячу воду, швидко замішайте тісто.

Нехай готова маса охолоне до кімнатної температури і буде комфортною для рук. У цей час приготуйте вишні. Промийте ягоди під проточною водою і за допомогою шпильки або спеціального пристосування витягніть кісточки. Підготовлену вишню покладіть в друшляк і дайте стекти зайвої рідини.

Слідом за цим потрібно викласти тісто на стіл і вимісити до однорідного стану і гладкості. Але не дуже старайтеся у цьому, щоб воно не було надто жорстким. Якщо маса продовжує липнути до рук – підсипте трохи борошна на стіл.

У підсумку воно має бути еластичним і м’яким. Тепер накрийте готову масу рушником і залиште її відпочити протягом 20 хвилин.

Вареники з вишней2Розділіть загальну масу на 3 частини. Після цього знову посипте стіл борошном і гарненько одну частину розкачайте в пласт товщиною не більше 3-5 мм. Зробіть це так, щоб він не був дуже товстим, але і не рвався.

Візьміть відповідний стакан з діаметром горловини близько 8 см і видавити кружечки по всьому периметру пласта. Потім на ці кружечки викладе за 3 вишеньки. Насипте в серединку кожного гуртка половинку чайної ложки цукру.

Защепіть краю і викладайте готові вироби на посипану борошном обробну дошку. Те ж саме зробіть з рештою частинами тесту.

Тепер ви повинні знати, як варити вареники з вишнею. Поставте каструлю На плиту, яку налийте дві третини об’єму води. Коли вода буде закипати, трохи посоліть її, розкрутіть ложкою воронку в киплячій воді і кидайте вареники по одному, щоб не злиплися.

Відразу, як тільки закинули, обережно перемішайте їх, щоб вони не прилипли до дна каструлі. Залишилися ягідки засипте цукром, щоб вони пустили сік, яким можна буде поливати готові вироби.

Якщо ви не знаєте, скільки варяться вареники з вишнею, то будьте уважні, після того, як варенички спливуть, їм необхідно покипіти 3-5 хвилин і можна витягувати їх шумівкою в окрему страву.

Готові вареники можна полити розтопленим вершковим маслом або соком вишень. Також до цієї страви добре подати сметану або вершки.

Вареники з вишнею на пару

Особливістю приготування вареників на пару є те, що яку б начинку ви не поклали, вони гарантовано вийдуть приголомшливо смачними, тому що тісто буде дуже повітряним, з ніжним м’яким смаком.

Але найбільш вдало виходять вироби саме з вишнею.

Вам знадобляться наступні компоненти:

Тісто:

– кефір – 250 мл;

– одне яйце;

– цукор – 1 ст. л;

– сіль – пів чайної ложки;

– борошно – 3 склянки;

– сода – 1 ч. л;

– рослинна олія – 3 ст. л;

Начинка:

– вишні – два склянки;

– цукор – 100 гр.

– вершкове масло-30 гр.

Перший крок:

Вареники з вишней4

Для початку приготуємо тісто. Як вже було сказано – це самий головний інгредієнт в цьому блюді. І успіх вареників на пару залежить саме від вдалого виконання цього компонента.

У чистій мисці збийте яйце з цукром, влийте кефір, рослинне масло, додайте сіль і поступово введіть борошно. Ретельно перемішайте.

Після цього в окремому посуді змішайте 2 столові ложки борошна з содою. Цей секрет дозволить вареничкам краще піднятися. Цю муку з содою висипте на стіл і почніть втирати в неї тісто. Коли воно перестане липнути до рук, відправте його на 30 хвилин у холодильник і займіться начинкою.

Другий крок:

Ми робимо начинку з вишень, але також можна використовувати й інші ягоди або фрукти. Наприклад: банани, полуницю, смородину. Отже, ягоди для початку гарненько помийте і обсушіть рушником з паперу.

Кісточки з «рубінових намистинок» краще видалити, оскільки ними можна пошкодити зуби або проковтнути. Тому їх необхідно вилучити.

Якщо ви не маєте спеціального інструменту для видалення кісточок з оливок і вишень, найзручніше це зробити шпилькою для волосся або за допомогою старої чеснокодавилки (в радянський час у них була передбачена така функція).

Можна, звісно, робити це пальцем або, роблячи надріз ножем, але це дуже трудомісткий процес, так і вишні будуть сильно рватися. Так що тільки вам вирішувати, скільки часу і зусиль ви готові витратити на свій шедевр.

Кінчики шпильки затисніть так, щоб утворилася «петелька», натисніть на ту частину вишеньки, де кріпився черешок і акуратно піддягніть кісточку. Виконайте це з усіма ягідками.

Робіть це безпосередньо перед тим, як використовувати начинку, інакше ягода пустить сік.

Третій крок:

Охолоджене тісто вийміть з холодильника і розкачайте на посипаному борошном столі в пласт товщиною 3-4 мм. За допомогою склянки видавити кружечки діаметром 7-8 див.

Можна розкачати тісто ковбаскою і відрізаючи по невеликому шматочку, розкачати кожен шматочок в коржик. Кому як зручно. У першому випадку вид вареників просто буде більш естетичним.

Четвертий крок:

Вареники з вишней5

Якщо у вас є пароварка, то процес приготування з цього моменту значно полегшується. Ви просто наливаєте воду в піддон, змащуєте рослинним маслом форму, викладаєте напівфабрикати і включаєте відповідний режим.

Але якщо ви не маєте цього чудо-агрегату, вам доведеться вдатися до старого дідівського, вірніше, бабушкінському способом.

Поставте на плиту каструлю, наповнену водою, додайте в неї трохи солі і закріпіть зверху марлю. Закріпити її можна за допомогою білизняний гумки або мотузки.

Натяг марлі має бути таким, щоб вона не провисала під вагою виробів і не торкалася води. Доведіть воду до кипіння, прикривши каструлю кришкою.

П’ятий крок:

Зліпіть варенички вже знайомим вам способом – в центрі кружечка покладіть 3 вишеньки і пів чайної ложки цукру, защепіть краю. Укладіть напівфабрикати на марлю і накрийте кришкою. Варіть 7 хвилин, після чого викладіть їх шумівкою на тарілку з вершковим маслом.

Шостий крок:

Вареники з вишней1

Подавайте варенички гарячими зі сметаною. Розрізаючи кожен з них, ви відчуєте унікальний кисло-солодкий вишневий присмак, який не залишить байдужим жодного з членів вашої сім’ї і гостей.

Кілька порад:

– холодні вареники перед подачею найкраще обсмажити на вершковому маслі;

– в мультиварці, пароварці і мантоварке вони будуть не такими пишними, але готуються швидше;

– начинка може бути як свіжих, так і з заморожених ягід, тільки перед приготуванням їх необхідно розморозити;

– для більш повітряного перед приготуванням тіста просійте борошно;

– кефір можна замінити кислим молоком або приготувати дріжджове тісто.

Солодких вам вареників і приємного апетиту!