Не пройдуть повз цієї статті ті, хто любить і дбає про своїх рідних і близьких, кому подобається дарувати подарунки, зроблені своїми руками, і просто великі фантазери. Адже мова піде про екологічно чисте, по-дизайнерськи красиве, натуральне ароматне мило, зроблене своїми руками.

Історія виникнення мила

МІФ: Існує легенда, що на горі Sapo в Італії, здійснювалися жертвопринесення, під час яких на багатті спалювалися тварини. Тваринний жир і попіл, які витопились при спалюванні тварин, потоками дощів змивалися в річку Тібр.

Жінки, які приходили прати білизну на берег річки, помітили: у тих місцях, де у воду потрапили гірські стоки, утворювалася піна, і брудну білизну було легше відіпрати. Саме від назви гори і походить слово «мило» – в перекладі з італійського «Sapone» означає «мило».

РЕАЛЬНІСТЬ: На землях Київської Русі варили мило з давнього часу. Виготовляли його і в майстернях, і в домашніх умовах. Для одержання мила використовували сало: яловиче, бараняче або свиняче. До наших днів навіть дійшла стара приказка: «Сало було, стало мило».

Ще в ті часи для м’якості виготовленого мила додавали олію, наприклад лляну. Миловарінням займалися цілими селами.

Рецепти мила своїми руками

Розібравшись у міфології та історії, приступимо до практики, а саме – до миловаріння. Існує чотири способи приготування мила:

  1. Холодний спосіб;
  2. Гарячий спосіб;
  3. Переплавлення;
  4. Зі стружки.

Виготовлення мила гарячим способом

Для приготування мила гарячим способом у домашніх умовах, як правило, беруть добре очищений свіжий свинячий жир і кокосову олію вищої якості. Важливо дотримуватися пропорцій: на кожні 10 г жиру додають 5-20 г олії.

Далі процес варіння, при якому необхідно дотримуватися однієї важливої умови: щоб у милі не було надлишку лугів, необхідно кілька разів його охолоджувати і потім знову кип’ятити. Приготовлена маса вважається готовою до заливки в форми, якщо при її стисненні між пальцями виходять тверді пластинки і не ламаються.

Приготування холодним способом

Щоб приготувати вдома мило холодним способом, слід омилювати кокосову олію міцним лугом натрію при низькій температурі і безперервному розмішуванні. Сигналом для фарбування і парфюмування мильної маси стане однорідність і в’язкість сировини. Затверділу масу слід розрізати і видавити.

Переплавлення

Для переплавлення достатньо взяти звичайне тверде мило, розрізати його на шматочки і поставити варити на водяній бані. Тут одним з інгредієнтів є вода, яка додається в такій кількості, щоб при уварюванні мильна маса мала густу консистенцію. Готове вже мило розливають у заздалегідь приготовлені форми і додають природні барвники і пахучі речовини.

Зі стружки

Тверде мило слід перетворити в стружку і змішати з фарбувальними і ароматизованими речовинами. Отриману заготівлю розтерти в нагрітій фарфоровій ступці, додавши 1 частину камфори. У вже отримане рідке «тісто» слід додати 100 частин крохмалю. Далі додають ніжні тони природного барвника і парфумерію, формують шматки приготованого мила за вподобанням.

Варимо рідке мило

Щоб отримати рідке мило своїми руками, один стакан мильної стружки розчиняємо в 10 склянках води. Далі ставимо суміш на слабкий вогонь, поки вона не стане однорідною. На це піде приблизно 2-3 хвилини. В охолоджену суміш додати столову ложку гліцерину, і рідке мило готове до застосування.

Мильні інгредієнти

Отже, як зробити мило своїми руками? Немає нічого простішого! Для приготування запашного, гарного та екологічно-чистого мила нам знадобиться:

  1. Звичайне мило (краще – дитяче);
  2. Олії для основи, наприклад, мигдальна, обліпихова, кедрова та інші;
  3. Ефірні олії з ароматом лимона, лаванди, чайного дерева, – все, що вам приємне;
  4. Наповнювачі – ними можуть бути засушені квіти або те, що є на кухні у кожної господині: трави (цілющі, а також петрушка чи кріп), фрукти (малина, полуниця тощо), овочі (буряк), цитрусові (лимон або апельсин).

Словом, для фантазії немає межі!

Пропорції і підручні інструменти

Для приготування одного ексклюзивного домашнього мила знадобиться:

  • 1 шматок дитячого мила;
  • 1 чайна ложка гліцерину;
  • 1 стакан води;
  • 3 чайні ложки олії для основи.

Інші інгредієнти, які слід додати для отримання якісного, ароматного мила, приготованого в домашніх умовах, кожен додає на свій смак.

Для домашнього миловаріння краще підійдуть: алюмінієва ємність, типу мисочки, ковшика або каструльки і, власне, самі форми для мила. Бажано, щоб вони мали гнучку основу для більш зручного діставання готового мила.

Корисна інформація

  1. Для фарбування мила, яке ви зварили власними руками, бажано додавати не свіжі пелюстки, наприклад, червоної троянди або шипшини, а тим більше сік стиглих ягід або взагалі вина. Альтернативою може служити сік, наприклад, фреш із червоного буряка. Вдалим варіантом може бути додавання рожевої глини.
  2. При додаванні лікувальних трав у приготоване вами мило слід уникати потрапляння великих частинок і великої їх кількості.

І найголовніше, при всій вашій любові до своїх дітей не варто додавати в мило, яке ви вирішили приготувати своїм малюкам, зеленку або марганцівку для отримання більш насиченого кольору. Користі це не принесе, а от колір досить швидко вицвіте. Користуйтеся краще харчовими барвниками або ж великоднім набором для фарбування яєць.

З тих пір, як було виготовлено перше мило, пройшов не один десяток століть. І все одно ця знахідка людства продовжує перебувати на перших сходинках рейтингу по використанню знайденого винаходу в повсякденному житті.

Догляд за шкірою обличчя і тіла, гігієнічний і антисептичний засіб – ось основні переваги мила. А якщо це мило виготовлене в домашніх умовах з використанням натуральних, екологічно чистих і безпечних засобів, та ще з любов’ю і фантазією, що може бути КРАЩИМ, КРАСИВІШИМ і …БЕЗПЕЧНІШИМ. Здоров’я близьких і гарний настрій – у ваших руках!