Дешевий і доступний овоч для нашого регіону – буряк – володіє величезним набором корисностей і має широкий спектр застосування в народній медицині. Найбільш часто використовується свіжий буряковий сік. Про його властивості, застосування та протипоказання ми поговоримо в цій статті.
Буряк є визнаним джерелом корисних речовин, клітковини, вітамінів А, групи В, С, Е, цинку, заліза, міді, йоду, марганцю та іншого.
Буряковий сік має такі цінні властивості:
Істотна перевага буряків – доступність практично круглий рік. Він спокійно зберігається всю зиму і весну, а в супермаркетах молоденькі коренеплоди з’являються вже на початку літа. Так що в заготівлі бурякового соку на зиму не має сенсу: його завжди можна приготувати свіжим, зберігши всі поживні та цілющі властивості.
Ще один плюс – цей овоч є для нас районованим, генетично близьким, так що організм легко засвоює з нього всі потрібні речовини. Ну і, як вже згадувалося, буряк – дуже дешевий продукт, а користь від нього при цьому не менше, ніж від дорогих екзотичних фруктів.
Якщо у вас є соковижималка, то все просто. Якщо ні – буряк натріть на дрібній тертці і відіжміть буряковий сік через марлю. Рекомендується дати йому трохи постояти в холодильнику (окремі фахівці рекомендують півгодини, інші – дві-три години), щоб він став менш «агресивним» для шлунка.
Буряковий сік готуйте тільки з темно-бордових коренеплодів без білих прожилок – у них найбільше вітамінів. За зиму і весну буряк може трохи підв’янути або просто стати менш соковитим. Тому перед тим, як його чистити, замочіть на кілька годин у холодній воді.
Якщо ж ви все-таки вирішили зробити сік з буряка на зиму, то не закривайте його в чистому вигляді – додайте до інших (овочевих або фруктових). Наприклад, до клюквенного, морквяного, яблучного. Краще, якщо буряковий сік у складі суміші буде у відносно невеликій кількості – в три-чотири рази менше, ніж інші.
Щоб консервований сік добре стояв всю зиму, його потрібно довести до температури 80-90 градусів, розлити по банках, а потім стерилізувати на водяній бані протягом 10-15 хвилин.
Але все ж настійно рекомендуємо використовувати фреші, а не консервацію, адже при температурній обробці частина корисних речовин руйнується. Благо, всю осінь, зиму і весну на прилавках повно буряків.
В чистому вигляді його потрібно вживати з великою обережністю та строго за рецептом. Зазвичай за один раз рекомендують випивати не більше двох ложок – аж надто він концентрований і сильно впливає на систему травлення.
Якщо ж ви хочете пити буряковий сік не як специфічні ліки, а як загальнозміцнюючий засіб (наприклад, для підняття гемоглобіну і насичення організму вітамінами в холодну зиму), то найкраще змішати його з іншими соками: яблучним, огірковим, морквяним. Дуже смачно і корисно на велику склянку морквяно-яблучного (або гарбузово-яблучного) фрешу додати буряковий сік у кількості однієї-двох столових ложок.
Один з найвідоміших способів застосування цього напою – позбавлення від анемії (підвищення гемоглобіну). З цією метою рекомендують приймати буряковий сік при вагітності, в період весняного авітамінозу, при дитячій анемії, після хворіб, та й взагалі періодично всю осінь і зиму (сезон частих ГРЗ).
Починати потрібно з невеликої кількості однієї столової ложки в день, розбавляючи іншими фрешами або просто водою. Поступово довести кількість до 50 мл на день. Пити потрібно щодня до поліпшення показників аналізів, а потім регулярно, для підтримки організму.
Часто буряковий сік використовують при захворюваннях горла, носа, ротової порожнини: роблять полоскання, а в ніс закапують по 1-2 краплі (для діток можна розбавити навпіл водою).
Широке застосування знайшов буряковий сік і в різних методиках очищення організму завдяки описаним вище здібностям чистити кишечник, печінку і кров. З цією метою, після підготовчої дієти (відварні крупи, свіжі та тушковані овочі, фрукти, зелень), що триває не менше двох тижнів, починається прийом свіжих соків.
З ранку, замість сніданку, випивайте склянку огірково-морквяно-бурякового фрешу (можна додати петрушку, селеру, яблуко) з чайною ложечкою хорошої оливкової олії. Обід і вечеря по -, як і раніше, залишаються дієтичними: нічого м’ясного, молочного, мучного, солодкого, солоного, гострого, – тільки овочі, крупи, фрукти.
В найсуворіших варіантах дозволяється одна гречка або рис без солі. Паралельно з дієтою рекомендується лазня, плавання, піші прогулянки, питво талої води, масажі з маслом.
Після тижня такого режиму, що дає хорошу підготовку організму, можна перейти безпосередньо до очищення печінки і жовчного міхура. Для цього з ранку натщесерце приймається буряковий сік у кількості 100 мл. Можна паралельно випивати по столовій ложці оливкової або лляної олії.
Дієти продовжуємо дотримуватися, обов’язково багато рухаємося, ходимо в лазню або хоча б приймаємо гарячі ванни – це допомагає розм’якшенню камінчиків і легкому виходу застарілої жовчі. Добре раз на два дні робити очисні клізми. Приймати буряковий сік і робити всі процедури продовжуємо два тижні.
Після цього ще мінімум тиждень дотримуємося дієти, що щадить, а потім поступово вводимо в раціон звичайні продукти – якщо вам, звичайно, захочеться заново засмічувати очищений організм. Часто буває, що після вдалого чищення людина вже не хоче їсти шкідливі солодощі, борошняне, жирне, харчі з консервантами і т. п. – просто не лізе.
Будь-які методики очищення організму ефективно працюють навесні і восени, але для організму краще всього навесні – у березні-квітні. Також варто враховувати місячний цикл: у другій і четвертій фазі місяця організм налаштований на «розкриття», на виведення шлаків.
Особливо у 4-й фазі. Ні в якому разі не плануйте очисні процедури на зиму: обмін речовини у цей час уповільнений, результату не буде, можуть бути ускладнення.
При будь-яких ускладненнях захворювань шлунково-кишкового тракту або сечостатевої системи застосовувати буряковий сік не можна. Особливо якщо мова йде про виразкову хворобу і камені у нирках, схильності до діареї. Також не застосовують цей засіб при індивідуальній чутливості, алергії.
Коли ви приймаєте буряковий сік, сеча і кал можуть стати червонуватого відтінку – це не повинно вас лякати і пояснюється лише фарбувальними речовинами буряків.
Буряковий сік, користь і шкода якого описані в цій статті, є досить сильним засобом. Перш ніж почати лікування, їм, як і будь-яким народним засобом, варто грунтовно вивчити цю тему і проконсультуватися з фахівцем. Будьте здорові!