Кариби і Карибські острови всі знають по фільму «Пірати Карибського моря». Але мало хто коли-небудь замислювався над тим, що росте на Карибських островах.

В тропічному і субтропічному кліматі ще багато тисячоліть тому росли дерева, плоди яких називалися «ауакатль», що в перекладі означає «олія з лісу». Сьогодні цей дивовижний фрукт називають авокадо.

В Америці і Англії його називають «алігаторова груша» з-за геометричної схожості з цим відомим фруктом. Вага авокадо може досягати до 1 кг, а розмір – до 20 см.

В рік дерево дає до 1200 плодів. В світі існує більше 400 сортів цього фрукта. Його плоди бувають різного забарвлення: каштанове, фіолетові, жовті, зелені і навіть пурпурні.

Корисні властивості авокадо

Авокадо1

До складу цього фрукта входять у великій кількості жири, які легко і швидко засвоюються, білки, вуглеводи, вітаміни З, Е, F, К, D, А, Р та групи В, калій, фосфор, кальцій, магній, цинк, залізо, а також небагато клітковини.

Завдяки цьому він знижує холестерин в крові, сприяє зниженню ваги, є антиоксидантом.

Якщо порівнювати з м’ясом і яйцями, то авокадо перевищує їх харчової цінності (білки – 2 г, вуглеводи – 1,83 г, жири – 14,66 г).

Калорійність авокадо становить близько 120-160 ккал. Хоча достатньо калорій, але дієтологи його рекомендують для регулярного вживання. Тому що він не відкладається в проблемних місцях, а навпаки, сприяє очищенню і виведенню шлаків з організму.

Корисні властивості авокадо на цьому не закінчуються. У цьому плоді практично немає цукру, але присутній вітамін Е або токоферол, який робить шкіру еластичною, зміцнює структуру волосся, нігтів, стінки клітин, знімає запальний процес, омолоджує організм в цілому. А ось вітаміну F в риб’ячому жирі три рази менше, ніж у авокадо.

Авокадо радять вживати двічі на тиждень, щоб уникнути онкологічних захворювань, проблем з передміхурової залозою і цукрового діабету.

Також радимо є даний фрукт для додаткової допомоги при шлункових хворобах, анемії, гастритах, підвищеному артеріальному тиску, атеросклерозі. Користь авокадо поширюється і на вагітних жінок, тому що зменшує ризик розвитку у дитини вроджених аномалій. Зате годуючим мамам не можна їм захоплюватися, оскільки фрукт може викликати алергічну реакцію в дитини.

Користь авокадо безцінна. Він не тільки допомагає роботі внутрішніх органів, а також використовується в косметології для лікування і в цілях профілактики. Цей плід лікує багато шкірних захворювань, таких як екзема, дерматит, акне, виразки, псоріаз, діатез, опіки і пролежні. Він володіє протимікробними, зволожуючі, живильні і загоюючими властивостями.

Масло авокадо

Масло авокадо добувають з м’якоті плоду. Віджате масло має зелений або бордовий колір. Після рафінування виходить світло-жовтий відтінок.

Воно практично не має запаху. В креми додають не більше 10 крапель олії авокадо на 10 г або мл, а в шампуні і бальзами для волосся – 10 мл на 100 мл Воно добре усуває ламкість пасм і надає натуральний блиск.

Авокадо3

З грушоподібної плоду, а саме з його масла, виготовляють крему, лосьйони, маски. Корисні властивості авокадо дозволяють зволожити суху, в’ялу шкіру.

Поділюся одним рецептом маски з цього фрукта, яку дуже легко зробити в домашніх умовах: розтираємо м’якоть, десь 1 ст.л., разом з краплею масла оливок, після наносимо на півгодини на шкіру, змиваємо теплою водою.

Біологічна активність олії, яку надають неомыляемые жири, дозволяє відновити епідерміс, а саме – його бар’єрні функції.

Як вибрати авокадо

Йдучи за покупками в магазин, налаштовані на те, щоб приготувати щось екзотичне з авокадо, ми запитуємо себе «як вибрати авокадо стиглим?». Для цього потрібно знати деякі нюанси.

На смак стиглий плід горіхово-маслянистий, а його запах – ніжний і приємний. На наші полки в магазини вони вже потрапляють стиглими, переспевшими, рідше – недоспевшими.

Стиглий фрукт має трохи пружинить при натисканні великим пальцем. Якщо вм’ятина залишається, гуркоче кісточка, коли струшуєш, краще не брати. Він вже перезріло.

Твердий плід може при кімнатній температурі в темряві стати м’яким за кілька днів. Обов’язкова умова – потрібно покласти його в пакет разом з яблуками або бананами.

В їжу не використовуйте зіпсований або «зелений» авокадо, оскільки це не принесе ніякої користі, а навпаки може погано відіб’ється на вашому здоров’ї. Такі фрукти або не мають смаку, або дуже маслянисті.

Цікавий факт: очищене авокадо починає темніти і окислятся. Щоб такого не сталося, потрібно відразу скропити його лимонним або лаймовим соком. Тільки не проводите ніякої термічної обробки – фрукт стане дуже гіркий і не буде придатний для вживання.

Страви з авокадо

В кухнях світу авокадо застосовують в салатах, бутербродах, омлети, ролах, гарнірах до м’яса і риби. Він може входити до складу морозива, коктейлів, десертів і соків. З нього роблять соуси, заправки, паштети, які цілком можуть замінити майонез.

Половинки шкірки плоду замінюють посуд. Викладений у таку «посуд» салат дуже красиво виглядає на святковому столі. Також у них можна запікати, подавати перші страви, в які входить м’якоть цьогофрукта.

Він дуже добре поєднується з морепродуктів (креветки, краби, лосось), шинкою, тваринам і курячим м’ясом, овочами, яєчками курячими та перепелиними.

Авокадо4

Хочу представити вашій увазі страви з авокадо:

Суп з авокадо

Нам буде потрібно:

  • півкіло курки;
  • 1.2 літрів води;
  • 4 штуки цього фрукта;
  • кінза, сіль.

Варимо курячий бульйон. Коли він трохи охолоне, перелити в блендер, додаємо м’якоть 3 очищених авокадо, розбиваємо на максимумі. Розливаємо по глибоких тарілках. Прикрашаємо шматочками авокадо і кінзою.

Різотто з авокадо і песто

Авокадо5Інгредієнти:

  • 1 ріпчаста цибуля біла;
  • 1 болгарський перець;
  • 250 г рису;
  • ст. л. оливкової олії;
  • півлітра води;
  • 2 авокадо;
  • 100 мл соусу песто;
  • 1 кубик бульйонний;
  • перець, петрушка;
  • сир Пармезан.

Смажимо подрібнену цибулю на олії. Коли він подзолотился, додаємо рис, болгарський перець, нарізаний кубиками. Розчиняємо кубик бульйонний у киплячій воді, виливаємо його на рісу. Варимо 15 хвилин під кришкою, не забуваємо помішувати.

Заправляємо соусом і перцем. Грушоподібний плід чистимо, ріжемо кубиками, кладемо до різотто. Все акуратно перемішуємо. В кінці прикрашаємо петрушкою і натертим сиром.

Десертний салат з полуницею та авокадо

Інгредієнти:

  • 1 грушоподібний плід;
  • 10 полуничок великих;
  • 100 грам тертих волоських горіхів;
  • листя салату;
  • 4 маленьких ложки меду;
  • лимонний сік;
  • 2 ложки цукру;
  • ложка яблучного оцту;
  • 2 ложки оливкової олії.

Робимо соус – в мисочці змішуємо мед, оцет, цукор, масло, лимонний сік. У салатницю викладаємо листя салату, нарізані шматочки очищеного фрукта, половинки полуниці, горіхи. Заливаємо нашим соусом. Перемішувати не треба.

Соус з авокадо

найцікавіший, поширений соус, який застосовується у всіх країнах – це Гуакамоле.

Авокадо6

Для нього нам знадобиться:

  • 3 стиглих грушоподібних плоду;
  • невеликий ріпчаста цибуля;
  • роздавлений зубчик часнику;
  • 1 гіркий зелений перець чилі;
  • ? склянки нарізаної кінзи дрібно;
  • пів чайної ложки зіри;
  • 2 їдальні ложки соку лайма;
  • помідор;
  • сіль.

Розрізаємо 3 наших фрукта уздовж, виймаємо м’якоть ложкою. Розминаємо її, додаємо цибулька, часничок, перець, кинзу, очищений і порізаний перець чилі, сіль за смаком, лаймовий сік. Викладаємо в миску, розрівнюємо поверхню.

Помідору очищаємо від насіння і шкірки, дрібно ріжемо, посипаємо зверху. Такий соус з авокадо подається з чіпсами.

Важливо пам’ятати: страви з авокадо потрібно вживати відразу після приготування.

Як чудово, що ми вже так багато знаємо про це заморському фрукті, який не тільки має корисні властивості, але й дуже смачно поєднується з іншими продуктами.

З ним можна експериментувати, він є гідною прикрасою будь-якого столу. Бережіть своє здоров’я і рідних. Готуйте з любов’ю!