Риба – дивно смачний і корисний продукт, який може повноцінно замінювати м’ясо. Наприклад, пескетарианці воліють їсти тільки рибу і морепродукти, відмовляючись при цьому від будь-яких м’ясних продуктів і виробів.
І роблять дуже вірно, оскільки без білка неможливо навіть уявити собі нормального функціонування всіх органів і систем людського організму.
Білок легко засвоюється, не відкладається в жирову тканину, не дає «згоряти» м’язовій тканині. Він є важливим будівельним компонентом для наших клітин, забезпечує їх здорову проліферацію. Крім чистого білка, риба несе в собі цілий спектр вітамінів, мінералів, амінокислот і поживних речовин, кожна з яких відіграє певну роль у нашій життєдіяльності.
Смаки у всіх різні – хтось любить морську рибу, хтось віддає перевагу виключно річковий. Справедливості заради варто сказати, що морські та океанічні продукти все ж несуть більше користі організму, оскільки є збагаченими такими цінними мінералами, як йод, фосфор і кальцій.
Крім того, морська риба є рухомою і хижою, а слідчо, її м’ясо щільне й поживне.
Ну і головне – у морських «мешканців» немає специфічного присмаку і запаху, як в річкових, які не є хижаками і живляться переважно підводними рослинами.
Запечена риба у фользі є дієтичною стравою, яка відзначається збереженням усіх первинних корисних властивостей базового продукту і низькою калорійністю.
Що вже говорити про те, що рибка, яка запікається у фользі з овочами, спеціями, соусами та іншими інгредієнтами, є виключно смачною, ситною і поживною стравою?
Готувати її досить просто, наприклад, можна зробити ніжний вершковий соус із улюблених компонентів ваших домочадців, додати до м’яса часточку лимона, приправити страву соковитими сезонними овочами та натуральними сухими травами для смаку. Словом, ви можете проявити всі свої уміння при приготуванні такої корисної і смачної вечері.
Запікати ароматне філе або тушку треба в духовій шафі при певній температурі. Час приготування варіюється від одного сорту риби до іншого. Як правильно запекти рибу у фользі на вугіллі або в домашній духовці?
Почнемо, мабуть, з рецепту, в списку інгредієнтів якого значиться тільки сама риба, а також деякі спеції і маринади. Приготована за таким рецептом страва нічим не поступається філе, запеченому разом з овочевим рагу, картоплею, сиром, томатами та іншими повноцінними продуктами харчування.
Весь процес приготування не забере у вас більше сорока п’яти хвилин. Разом з обробленням може знадобитися година.
Червона риба, запечена у фользі, чудово поєднується з вершковими соусами, сирами і оливками. Для річкових «мешканців» можна підібрати більш прості інгредієнти, і головна ставка тут робиться скоріше не на посилення смаку і не на додання м’ясу особливої соковитості і ніжності, а на усунення специфічного запаху. Найбільш прийнятно для запікання купувати філе, а не тушку.
Отже, щоб приготувати класичну страву у фользі, зберіть наступні інгредієнти:
Інструкція до приготування:
Невелика хитрість: лимон – класичне доповнення до будь-якої рибної страви, яке чудово нейтралізує неприємні і специфічні запахи. Однак якщо у цитрусового фрукта досить товста шкірка, він може надати страві небажану гіркоту.
Тому в даному випадку рекомендується злегка протерти на тертці цедру, або зрізати її зовсім, щоб залишилася тільки м’якоть. При досить тонкій шкірці подібні маніпуляції робити необов’язково.
Скільки потрібно запікати рибу у фользі в духовці?
Тут все залежить від сорту, а також кількості та якості м’яса. Ми вже говорили, що філе готується значно швидше, а значить, ви в будь-якому випадку повинні слідувати своїй кулінарній інтуїції і періодично перевіряти готовність страви.
У фользі можна готувати рибу і з різноманітними овочами. У цьому випадку ви відразу ж отримаєте страву з гарніром, який, до того ж, буде просоченим, ароматним і пікантним.
Рецепт риби, запеченої у фользі з овочами, гранично простий і доступний навіть новачкам в кулінарному мистецтві. Разом з тим, ви зможете блиснути своїми талантами і навичками перед сім’єю або гостями.
Приготуйте такі компоненти:
Інструкція до приготування:
Неважливо, як ви будете готувати рибу у фользі в духовці або на вугіллі. Важливо, що з цього гарантовано вийде ситна і вишукана страва. Приємного апетиту!