Як ви думаєте, який продукт обов’язково повинен бути в повсякденному раціоні? Звичайно ж, м’ясо. А щоб йому надати соковитості, вишуканого пікантного смаку і неповторного аромату, потрібно вміти правильно приготувати маринад. Сьогодні ми розповімо, як замаринувати м’ясо для запікання в духовці.

Маринуємо м’ясо: принципи кулінарного процесу

мариноване м’ясо для запіканняНа сьогоднішній день вітчизняний ринок радує нас широким асортиментним рядом, тому ми можемо відшукати практично будь-які, навіть делікатесні сорти м’яса. Але багато господинь  не зраджують традиціям і купують свиняче, яловиче і куряче філе. Як можна приготувати м’ясо? Його смажать, тушать, готують на пару, варять. Але соковитіше, смачніше і апетитніше виходить філе приготоване в духовці.

Що ж надає смаку м’ясу? Звичайно, спеції і маринад. На перший погляд здається, що шматок м’ясного філе можна натерти сіллю і перцевою сумішшю, і цього буде достатньо. Однак професійні кулінари стверджують, що маринування різних сортів м’яса проводиться за певними правилами.

Хочете здивувати своїх гостей? Тоді починаємо урок і вивчаємо основні аспекти маринування м’яса:

  • Любите ласувати ніжне і низькокалорійне м’ясо, але при цьому не знаєте, як замаринувати курку для запікання в духовці? Використовуйте жирний майонез столовий і приправу каррі. Повірте, саме ця суміш додасть м’ясу птиці незвичайний смак і, звичайно ж, золотистий колір.
  • Цікавитеся, як замаринувати яловичину для запікання в духовці? Все дуже просто. Сухому м’ясу потрібно надати соковитості, а зроблять це кислоти – лимонний або свіжовичавлений гранатовий сік.
  • А ось свинина і без того вважається цілком соковитим м’ясом. Щоб вона готувалася у власному соку, перед запіканням в духовці, філе натирають прянощами, сушеними травами і приправами.
  • А скільки ж часу маринувати м’ясне філе? Запам’ятайте: яловичину – 120 хвилин, свинину – 40-60 хвилин, курку – 30 хвилин.
  • Як правило, м’ясне філе запікають без маринаду. Але якщо ви хочете досягти більш насиченого смаку, викладайте в посуд м’ясо разом з маринадом.
  • Деякі сорти м’яса попередньо вимочують у молоці. Завдяки цьому, смак готової страви буде ніжнішим і набуде вершкового аромату.
  • Для приготування пікантних м’ясних страв в маринад можна додавати мед, соєвий соус, алкогольні напої.
  • Деякі гурмани вважають, що пиво – універсальний маринад для будь-яких сортів м’яса.
  • Якщо ви маринуете м’ясо у вині, віддавайте перевагу червоному або білому напівсухому (сухому) напою.
  • Можна використовувати зерна гірчиці, кунжутне або лляне насіння, свіжу зелень і навіть ялівцеві ягоди.

Пікантна м’ясна страва

Як стверджують досвідчені господині, маринад, рецепт приготування якого ми зараз розповімо, підходить для будь-яких видів м’яса. А от професійні кулінари вважають, що найкраще використовувати таку суміш для маринування філе курки. Як відомо, м’ясо цієї птиці трохи сухувате. Щоб виправити цей недолік і подати до столу соковиту і ароматну страву, приготуйте неодмінно такий пікантний маринад.

спеції для м'ясаСклад:

  • 100 г соєвого соусу;
  • 2 шт. зубчиків часнику;
  • 100 г рафінованої оливкової олії;
  • 1 ст. л. устричного соусу;
  • по 1 ст. л. сушеного розмарину, коріандру і хмелі-сунелі;
  • 1 ст. л. універсальних спецій для м’яса птиці.

Приготування:

  1. Якщо ви плануєте в найближчі вихідні пікнік, тоді заздалегідь приготуйте всі необхідні продукти для маринування філе курки.
  2. У глибоку миску викладаємо виключно сухі інгредієнти – приправи, прянощі.
  3. Далі сухі спеції розбавляємо оливковою рафінованою олією, устричним і соєвим соусом.
  4. Використовуючи вилку або віночок, ретельно збиваємо суміш до однорідної консистенції.
  5. Філе курки попередньо промиваємо, очищаємо від плівки і просушуємо паперовою серветкою.
  6. Підготовлене м’ясо викладаємо в піалу з маринадом.
  7. Відправляємо м’ясо птиці в маринаді в холодильну камеру на 30-40 хвилин, а потім випікаємо вдуховці за улюбленим рецептом.

Зелений маринад – це смачно

Вам потрібно приготувати вишукану страву до святкового столу? А можливо, ви хочете здивувати кохану людину своїми кулінарними здібностями або перед вами стоїть завдання – догодити гурману? Безпрограшним варіантом у будь-якому разі стане м’ясна страва, а саме запечена в духовці свинина. Ви не знаєте, як замаринувати свинину для запікання в духовці? Не біда: зараз ми з вами поділимося кращим рецептом пікантного, незвичайного і дуже смачного маринаду.

Склад:

  • зелений маринад для м'ясасвиняче філе – 0,5 кг;
  • 8 шт. зубчиків часнику;
  • ¼ ст. соєвого соусу;
  • сіль дрібнозерниста і перцева суміш – за смаком;
  • 2 лимона;
  • м’ята перцева, петрушка, розмарин – 1 ст.;
  • ½ склянки рафінованої оливкової олії.

Приготування:

  1. Починаємо з обробки зелені. Ретельно промиваємо її, обсушуємо і дрібно нарізаємо ножем.
  2. Беремо блендер і в його контейнер викладаємо подрібнену зелень.
  3. Вибираємо відповідну швидкість, режим і ретельно подрібнюємо зелень.
  4. Часникові зубчики очищаємо від лушпиння, ріжемо на кілька частин і також відправляємо в контейнер з зеленню.
  5. Видавлюємо сік з лимона і додаємо його в контейнер.
  6. Далі за смаком додаємо перцевую суміш і дрібнозернисту сіль.
  7. Потім соєвий соус.
  8. Виливаємо в контейнер оливкову рафіновану олію.
  9. Подрібнюємо всі компоненти до утворення однорідної маси і рідкої консистенції.
  10. Цим маринадом натираємо м’ясне філе, поміщаємо його в пакет і відправляємо на 4-5 годин в холодильну камеру.
  11. Найкраще свинину в маринаді готувати в духовці на решітці.

Від смаку і якості приготованого маринаду залежить кінцевий результат. Якщо вам набридли звичні м’ясні страви, спробуйте приготувати маринад за новим рецептом. Ось побачите: мариноване м’ясо, запечене в духовці, вразить своїм смаком навіть самого вибагливого гурмана. Приємного апетиту!