Копчена курка – особливий делікатес для святкового столу або пікніка на природі. Приготувати маринад і закоптити куряче м’ясо можна самостійно – вийде безпечніше і дешевше магазинного продукту. Як замаринувати курку перед копченням, читайте далі в статті.
Універсальний рецепт маринаду
Існує універсальний спосіб, який дозволяє замаринувати курку і для гарячого, і для холодного копчення. М’ясо вийде однаково смачним і м’яким.
Інгредієнти:
- курка вагою 1,5-2 кілограма;
- чотири літри води;
- три столові ложки крупної солі;
- п’ять великих зубчиків часнику;
- дві столові ложки сушеної зелені (можна взяти будь-які трави: петрушку, кріп, базилік, ін);
- пів чайної ложки кмину.
Як маринувати:
- Вимийте і просушіть тушку;
- Зваріть розсіл із зазначених інгредієнтів. Щоб він вийшов більш насиченим, дайте рідині покипіти хвилин десять на помірному вогні;
- Коли розсіл охолоне, залийте їм м’ясо та поставте на холод на дві доби (підійде холодильник, погріб);
- Дістаньте м’ясо, промокніть паперовими рушниками надлишки маринаду і переходьте до копчення.
Маринуємо курку для гарячого копчення
Існує два основних способи копчення м’яса в коптильні: гарячий і холодний. Гаряче копчення дозволяє отримати більш м’яке, ніжне м’ясо. Якщо піддати такому копченню курку, то вона вийде соковитою, і буде буквально танути в роті. Краще всього для цього способу підходить оцтовий маринад. Як замаринувати курку для копчення цим способом?
Ніяких особливих компонентів не потрібно, за винятком прянощів і спецій. Кількість інгредієнтів наведено для маринування в коптильні двох курячих тушок.
Інгредієнти:
- півтори літри води;
- дві столові ложки 9% оцту;
- чайна ложка з гіркою крупної солі;
- пів чайної ложечки цукрового піску;
- один лавровий лист;
- за смаком мелений імбир, чорний, запашний перець, коріандр (можна взяти по щіпці кожної спеції);
- зубчик часнику;
- гілочка ялівцю або 3-4 ягоди.
Послідовність приготування:
- Норму води потрібно довести до закипання, додати цукор, сіль.
- Як тільки вода закипить, додайте прянощі, ялівець, спеції, оцет. Дайте відвару покипіти буквально 1-2 хвилини і зніміть з вогню.
- Поки маринад остигає, підготуйте курку: зніміть пір’я і пух, випатрайте, вимийте, зріжте жир з куприка. Як правильно замаринувати курку для копчення? Щоб м’ясо було м’якшим, можна нарубати тушку на частини, хоча при гарячому способі копчення добре замариноване м’ясо вийде м’яким навіть коли курка ціла.
- Коли маринад охолоне, курку потрібно покласти на дно каструлі для засолення і залити маринадом. Щоб м’ясо краще просочилося ароматною рідиною, необхідно встановити гніт, потім відправити курку у прохолодне місце. Рецепт передбачає тривалий термін маринування – чотири доби.
- Після цього підготовлену тушку або частини курки потрібно обсушити, підвісивши на протязі, а потім приготувати в коптильні.
Як маринувати курку для холодного копчення
Курка холодного копчення виходить більш щільною, з характерним малюнком волокон на розрізі. Зберігається такий продукт довше в порівнянні з м’ясом гарячого копчення, незважаючи на те, що маринад готується без оцту.
Зверніть увагу, що цей спосіб маринування більш довгий. Перш, ніж відправити м’ясо в коптильню, його доведеться солити в сухій суміші, а потім в розсолі кілька діб. Кількість інгредієнтів в рецепті вказано на 2,5-3 кілограма курячого м’яса.
Інгредієнти:
- 1,6 кілограма крупної солі (півсклянки на попередню засолку, інше для розсолу);
- 20 грамів аскорбінової кислоти;
- три столові ложки білого цукру (одна на попередню засолку, дві на розсіл);
- столова ложка горошин чорного перцю;
- три лаврових листа;
- дев’ять літрів води для розсолу.
Послідовність приготування:
- Підготовлене куряче м’ясо потрібно натерти нормою солі та цукру для сухого засолювання, і пересипати горошинами перцю та перекласти лавровим листом.
- Потім треба покласти курку у високу каструлю, прикрити кришкою і прибрати в холодне місце на два дні.
- Зваріть маринад за рецептом з води, солі, цукру і аскорбінової кислоти. Дайте рідині закипіти і дочекайтеся повного розчинення крупинок цукру і солі.
- Остиглим розсолом залийте куряче м’ясо і залишіть маринуватися ще на 10-11 днів.
- Вийміть м’ясо з розсолу, обмийте холодною водою, обсушіть і пров’яліть на полиці холодильника 6-7 годин.
- Після цього висушене підв’ялене м’ясо відправте в коптильню і готуйте до появи щільної блискучої скоринки.
Як швидко замаринувати курку для копчення
Якщо часу на тривале маринування немає, можна використати рецепт медового маринаду. М’ясо швидко просочується солодким соком і отримує відмінний смаковий відтінок. Одне але — такий варіант більше підходить для гарячої коптильні.
Інгредієнти:
- 1/2 склянки меду;
- два великих лимона;
- півсклянки олії (краще використовувати гірчичну або лляну);
- три столові ложки будь-яких прянощів, спецій за смаком;
- три зубчики часнику;
- мелений запашний перець, суміш гірких перців (приблизно столова ложка).
Послідовність маринування:
- Порубайте тушку на шматки — крила, стегенця, спинка, грудка.
- З лимонів вичавіть свіжий сік (вийде близько 100 мл).
- Зазначені інгредієнти треба добре змішати і натерти кожен шматок медово-пряною сумішшю.
- Шматки м’яса потрібно скласти в поліетиленовий пакет і на ніч прибрати на полицю холодильника.
- Вранці м’ясо вийміть, очистіть від зелені, прянощів і відправте в коптильню.
Корисні поради
У досвідчених коптильників є секрет, до якого вдаються при гострій нестачі часу. Курячу тушку перед маринуванням потрібно зварити до напівготовності на повільному вогні приблизно 20 хвилин.
У воду можна додати сіль, цибулину, моркву, стебла петрушки і кропу.
Після варіння тушку відправте в коптильню, а бульйон можна використовувати для приготування соусів або легких перших страв.