Кролик славиться своїми унікальними смаковими і дієтичними властивостями. Тушкований з грибами і сметаною або в білому вині, він стане родзинкою як святкового, так і повсякденного обіднього столу. Але щоб все вийшло ідеально, потрібно знати, як правильно вимочити тушку кролика.
Якщо просто смажити або тушкувати м’ясо може кожна господиня, то далеко не кожна знає, що деякі його види вимагають попередньої обробки.
Одним з її видів є вимочування. Але навіщо потрібно вимочувати кролика?
Це залежить від кількох факторів:
Завдяки вимочуванню м’ясо стає ніжним і м’яким, набуває приємний аромат маринаду і використовуваних спецій. Вимочування допомагає усунути проблему гіркоти і неприємного запаху, надмірної жорсткості і т. д.
Інше питання: скільки часу потрібно вимочувати кролика у воді та інших сумішах? Тут все залежить від якості м’яса і бажаного ступеня просочування тушки. Час може коливатися від декількох годин до доби і більше.
Перед тим як готувати кролика залежно від якості м’яса і вибраного рецепту потрібно вимочити тушку в одному з складів. Він може бути гранично простим або складатися із складного букета спецій і добавок.
Найпростіше замочити м’ясо кролика в звичайній воді. Це дозволяє вимити з нього залишки ферментів і крові перед подальшою обробкою. Тушку заливають холодною водою, трохи розминають і залишають так мінімум на півгодини.
Від того скільки разів ви зміните воду, залежить якість промивки. Зазвичай достатньо 3-4 зливаннь. Такий спосіб вимочування не надає особливого впливу на смакові якості страви, за винятком видалення гіркоти і неприємного присмаку.
У цілому ж у подальшому можна надати будь-який смаковий відтінок кролятині з допомогою інших маринадів, різних спецій і соусів. Відмінний варіант – яблучний, сметанний або грибний. Крім цього, у воду для присмаку можна додати кріп, петрушку або пару крапель лимона.
Можна влити кілька ложок вина, молока, додати соєвий соус і т. д. Це робиться при останньому заливанні.
Так само, як і звичайне м’ясо для шашлику, можна вимочувати кролика перед приготуванням страви на грилі або сковороді в газованій мінеральній воді. Вона не тільки вимиє все зайве, але й пом’якшить м’ясо. Кролика залишають мокнути в ній до повного виходу газу.
Якщо вам попалася не зовсім свіжа тушка або м’ясо старого кролика, його ще можна врятувати від запаху і неприємного присмаку. Відмінний спосіб – залишити його відмокати у воді з додаванням яблучного або винного оцту. На 1 літр води знадобиться приблизно 1-2 ст. л. оцту.
Якщо немає очевидних причин вимочувати м’ясо таким способом, не цього робити варто.
Найкращим способом приготування смачного кролика є застосування для маринаду алкоголю. Згідно з класичним рецептом, потрібно вимочувати м’ясо кроля в білому вині зі спеціями. Після цього маринад використовується безпосередньо в процесі тушкування та приготування соусу до м’яса.
Причому зробити все правильно зможе навіть початківець кулінар. Щоб м’ясо краще просочилося, треба заздалегідь обробити тушку, промити її під проточною холодною водою і розім’яти пальцями.
Деякі французькі кухарі готують кролика до приготування з допомогою вимочування тушки в червоному вині. Обов’язково використовується сухе вино, так як молоденький кролик і без того має солодкуватий присмак.
Таке поєднання смаків здатне розбурхати навіть найвибагливіших гурманів. Обов’язково додайте спеції безпосередньо в маринад. Цікавий спосіб – вимочування кроля в гарячому у вині, прокип’яченому з приправами.
Також кролика можна залити на якийсь час молоком або сироваткою. Причому необов’язково першої свіжості. Якщо вимочувати в свіжому молоці, м’ясо придбає солодкий присмак. А ось кисле середовище дозволить вимити все зайве, розм’якшить м’ясо і не додасть при цьому приторного аромату і смаку.
Дуже цікавий рецепт – перед приготуванням замаринувати тушку в суміші роздавленого часнику й оливкової або соняшникової олії. Потрібно натерти кролика цим складом і залишити маринуватися мінімум на 6 годин, а краще – на ніч. Чим більше часнику – тим пахучіше вийде блюдо.
Для пікантності смаку додайте до суміші листя, трави та спеції, щоб надати майбутній страви приємний аромат. Відмінне рішення – свіжий прованський букет.
Так як будь-яке м’ясо ідеально готувати на грилі, можна вимочити тушку кролика в цибульному соку. Кількість маринаду розраховується виходячи з обсягу заготовленого м’яса і того, скільки відводиться на просочення часу. Необхідно повністю промазати кроля, щоб він просочився і розм’як перед смаженням.
Вимочувати м’ясо кролика можна не тільки у вині, але і іншихі напоях з вмістом алкоголю. Перед приготуванням можна залити його пивом – воно додасть йому особливий присмак і зробить м’яким. Ідеально поєднується з таким маринадом чебрець. А ось сидр додасть тушці яблучної солодощі, тому такий спосіб вимочування розрахований на любителя.
На цьому секрети приготування не вичерпуються. Крім рідини в маринаді обов’язково повинні бути присутніми спеції. Також різні прянощі додають до майбутньої страви безпосередньо в процесі термічної обробки. Ними натирають тушку перед готуванням або ж роблять ароматним масло і соус.
Для кролика обов’язковими у списку спецій і приправ є, звичайно ж, сіль і чорний перець. Також можна додати духмяний перець і лавровий лист.
Пікантності і вишуканості у смак здатні привнести такі складові:
Яким саме способом готувати кролика – питання переваг кожного кухаря. За умови грамотної підготовки, блюдо вийде просто дивовижним. Спробуйте кожен із запропонованих варіантів і підберіть саме той, який сподобається вам найбільше!