М’який, ніжний і смачний рис – крупа багатолика. Які страви тільки не готують з неї – наваристі супи, апетитні тефтелі, рум’яні запіканки і багато іншого. Дуже гармонійна рисова крупа і в якості гарніру. На жаль, не кожна господиня знає, як варити рис, щоб він не злипався. Сьогодні ми відкриємо вам всі секрети цього злаку.

Смачний рис: поради та хитрості кулінарів

Приготування ідеального розсипчастого рису – справжнє мистецтво, оволодіти яким під силу не кожному. Саме так вважають в азіатських країнах, звідки до нас і дійшла рисова крупа. Жителі Сходу з цією крупою спілкуються практично на «ти» і точно знають, який з видів рису краще замочити на кілька годин у воді, спочатку обсмажити або відразу відварити.

Так було кілька століть поспіль, але з часом європейці навчилися готувати цю страву нітрохи не гірше і вже встигли обзавестися своїми секретами і тонкощами, як варити рис:

  • Головне – правильні пропорції води і рису. Для кожної страви вони свої. Так, для супу на 2 літри води буде достатньо всього пару ложок крупи. А от щоб приготувати ідеальний гарнір, краще скористатися співвідношенням 2 до 1, де перша складова – вода.
  • Не менш важливий і сорт крупи. Круглозернистий рис – хороша основа для молочної каші, а середньозернистий добре вбирає запахи і підходить для запіканок, пудингу і різотто. Щоб отримати хороший розсипчастий гарнір, краще купити довгозернисту крупу.
  • Перед тим як приступати до варіння, рис потрібно замочити і промити в декількох водах. Ця процедура не тільки дозволить позбутися сміття і надлишок крохмалю, але і поліпшить колір готової страви, а також зробить рис пухким.
  • Заливши рис водою і довівши його до кипіння, додайте в каструлю трішечки солі і зовсім трохи рослинної олії. А якщо хочете отримати дійсно білосніжну страву, варто згадати про лимонний сік або яблучний оцет.
  • Приготувати розсипчасту основу – це означає ще й те, що потрібно постійно підтримувати оптимальну температуру в каструлі. Дайте крупі з водою закипіти, а потім зменшіть вогонь до мінімуму і накрийте ємність кришкою.

І ще, для розсипчастості рисову крупу найкраще варити в казані, мультиварці або в каструлі з товстим дном.

Три вдалих способи варіння рису

Ось так плавно ми підійшли до розгляду основних варіантів приготування ідеальної розсипчастої рисової основи для страв. Насправді їх не так вже й багато: у каструлі або мультиварці, на сковороді і просте замочування. Але кожен підхід має свої особливості, які необхідно буде врахувати, тому пропонуємо розглянути їх детальніше.

У каструлі

Звичайно, коли ви регулярно варите рис у великій кількості, набагато зручніше буде, якщо на вашій кухні з’являться сучасні гаджети у вигляді мультиварки або скороварки. Саме такі пристрої часто використовують у кафе, барах і ресторанах. Якщо ж таких приладів у вас немає, можна освоїти старий бабусин метод приготування на плиті.

Отже, розглянемо, як варити рис у каструлі, щоб він не злипався:

  • Перед початком приготування потрібно рис промити в друшляку під краном. Хоча це необов’язково.
  • Для більшості гарнірів використовують співвідношення рису і води 1 до 2. Але ви можете змінювати пропорції в залежності від необхідної кількості готової страви. Однак при цьому врахуйте, що рис збільшиться в об’ємі в три рази і відміряйте потрібну кількість крупи.
  • Доведіть воду до кипіння в каструлі на сильному вогні. Пам’ятайте, що об’єм рису збільшиться, тому виберіть таку ємність, в якій він поміститься. Наприклад, для однієї склянки крупи ідеально підійде сотейник на 2 літри.
  • Коли вода закипить, всипте крупу. Не забудьте додати також чайну ложку соняшникової олії і все перемішайте.
  • Накрийте каструлю кришкою і зменшіть вогонь до мінімуму. Не знімайте кришку з каструлі до кінця процесу приготування.
  • Регулярно перевіряйте рівень рідини в каструлі. Для білого рису цю процедуру можна починати вже після 18 хвилин варіння, а для коричневої крупи – через півгодини.
  • Коли рис повністю вбере воду, погасіть вогонь і дайте йому постояти під кришкою ще хвилин 10.
  • Потім зніміть кришку і підпушіть гарнір лопаткою або виделкою. Дайте рису кілька хвилин, щоб просохнути.
  • Остиглий рис можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 днів або відразу використовувати. Приємного апетиту!

На сковороді

Довгозернистий рис сорту «Басматі» з тоненькими і гострими крупинками краще не варити, а настоювати у сковороді. Якщо з нього планується зробити гарнір, то для аромату і смаку до рису можна додати зубчик часничку. Повірте: такого багатого післясмаку ви ще знали.

Щоб приготувати розсипчастий рис, на сковороді, дотримуйтесь таких інструкцій:

  • Налийте в сковороду трохи олії і дайте їй гарненько прогрітися.
  • Тим часом під проточною водою вимийте рис.
  • Мокрий рис додайте до олії і гарненько перемішайте його так, щоб кожна крупинка була вкрита жиром.
  • Смажте рис на сковороді з олією 2-3 хвилини, а потім влийте воду з розрахунку 2,5 склянки рідини на 2 склянки крупи.
  • Доведіть рідину в сковороді до кипіння, потім зменшіть вогонь і накрийте посуд кришкою.
  • Тушкуйте рис близько 15-20 хвилин, щоб вода повністю вбралася.
  • У самому кінці приготування вимкніть вогонь і злегка підпушіть вміст сковороди виделкою. Приємного апетиту!

Замочування рису

Ще один варіант, як можна зварити пропарений рис, щоб він був розсипчастим, досить простий. Тут не потрібно вигадувати, стежити за часом або постійно перевіряти готовність продукту. Необхідно просто залити зерна холодною питною водою і залишити набухати на 1-2 години. За цей час крупа повинна повністю увібрати в себе більшу частину рідини. Потім воду доливають і варять рис на середньому вогні 5-7 хвилин, не перемішуючи.

Розсипчаста рисова основа може стати прекрасним гарніром до риби, м’ясної підливі і овочів. Але пам’ятайте: якщо ви готуєте рис як інгредієнт для салату, тоді під час варіння краще не солити і не додавати приправи. У всьому ж іншому обмежень немає ніяких, тому можете сміливо експериментувати.