Кекс – це солодка випічка, яка полюбилася багатьом дорослим і дітям. У деяких народів ця здоба вважається весільною або різдвяною стравою. У нас вона такою не стала, проте в кожній сім’ї неодмінно знайдеться любитель кексів або мафінів – їх маленьких порційних варіантів. Це дуже смачна випічка, адже в неї господині додають родзинки, цукати, варення, повидло, горіхи.

Ви тільки починаюча господиня і ще не знаєте, як спекти в духовці кекс? Ми пропонуємо вам декілька доступних рецептів дивовижно смачної випічки!

Готуємо тісто

Рецептів приготування існує безліч, але основою цієї випічки в будь-якому випадку буде тісто. Щоб спекти в духовці смачний десерт, навчитеся правильно готувати тісто.

Це самий простий і швидкий рецепт кексу, так би мовити, базовий, але ви повинні розуміти, що всі вони можуть відрізнятися між собою. Додаючи в це тісто різні інгредієнти, ви можете кожен раз отримувати інший за смаком продукт.

кекс в домашніх умовахякДля приготування смачного пирога вам знадобляться такі продукти:

  • три яйця;
  • 100 г масла;
  • 1,5 склянки борошна;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 4 ст. л. сметани;
  • 1 ч. л. соди.

Готуйте тісто за такою схемою:

  • Яйця і цукор збийте, необов’язково міксером, можна ложкою або виделкою;
  • Додайте сметану;
  • Соду погасіть оцтом і влийте у загальну масу, все швидко перемішайте;
  • Масло поріжте на дрібні шматочки, розтопіть, влийте в тісто і знову перемішайте;
  • Повільно і акуратно всипте борошно, постійно помішуючи, щоб вийшла однорідна маса, приблизно як густа жирна сметана.

Ось так швидко і просто зробити тісто, тепер ви можете додавати різні інгредієнти в залежності від свого смаку – горіхи, родзинки, курагу, чорнослив, ягоди. Цей рецепт переважно використовують господині, які бажають швидко спекти кекс. Випікається кекс з такого тіста приблизно 35 хвилин при 200 С.

Але слід враховувати й те, що в кожному будинку духовка різна, тому не забувайте поглядати на випічку, щоб вона не згоріла. Господині мають свій секрет, який дозволяє визначити готовність випічки: вони проколюють пиріг дерев’яною паличкою або зубочисткою, якщо вона суха – страва готова.

Печемо в хлібопічці

Зараз, коли техніка з кожним роком вдосконалюється і з’являються нові її види, випічку можна приготувати не тільки в духовці, як це було раніше, але і в хлібопічці, мультиварці, мікрохвильовій печі. Давайте ознайомимось із кількома способами, як спекти кекс в хлібопічці.

Маючи такий прилад, як хлібопічка, можна пекти не тільки хліб, але і смачні пироги. Правда, часу на приготування здоби знадобиться більше – 2 години. Якщо ви не знаєте, як спекти кекс в хлібопічці, ми вам у цьому допоможемо.

Підготуйте такі продукти:

  • 300 г борошна;
  • 200 г вершкового масла;
  • цукор – 100 г;
  • 100 г родзинок;
  • цукати – 100 г;
  • 4 яйця;
  • пудра цукрова – 50г;
  • розпушувач – 1 ч. л.

Приготування:

  • Випікаючи кекси в хлібопіечці, ніколи їх там не збивайте. Збивання добре для хліба, приготування цієї випічки вимагає своєї програми. Потрібно змішування і збивання окремих компонентів. Розм’якшене масло, цукор, яйця, сіль збийте виделкою або міксером;
  • Цю масу вилийте у форму хлібопічки, посипте борошном, змішаним з розпушувачем. Додайте туди родзинки і горіхи. Перемішуйте все вручну, коли маса придбає однорідну консистенцію, поставте форму в хлібопічку;
  • Готовий кекс можете посипати цукровою пудрою або полити глазур’ю.

Таке частування сподобається всім членам сім’ї, а у вас на його приготування піде зовсім мало часу.

Використовуємо мультиварку

Щоб приготувати випічку, всі знають, що потрібна духовка, але зараз необов’язково її мати, смачний пиріг можна отримати, використовуючи мультиварку. Вам досить дізнатися, як в мультиварці спекти кекс, і ви вже не зможете відмовитися від такого простого способу приготування випічки.

Брауні з сиром і малиною

Таку оригінальну назву носить дуже смачний кекс, який можна спробувати практично в будь-якому кафе. Але виявивши бажання, ви можете швидко приготувати його вдома.

кекс в мультиварціІнгредієнти для коржа:

  • борошно – 100 г;
  • розпушувач – 0,5 ч. л.;
  • цукор – 140 г;
  • ванілін – 1 г;
  • сіль – щіпка;
  • одне яйце;
  • масло вершкове – 100 г;
  • шоколад – 180 г.

Для начинки знадобиться:

  • сир – 250 г;
  • 1 курячий жовток;
  • цукровий пісок – 50 г;
  • малина – 100 г

Спочатку треба приготувати начинку для нашого брауні. Сир перетріть за допомогою сита, блендера або вилки, додавши до нього цукор і жовток, у вас повинна вийти однорідна маса, яка нагадує густий крем.

Для приготування тіста розтопіть вершкове масло і шоколад на слабкому вогні, помістивши ці інгредієнти в металеву каструлю з товстим дном. Цю масу постійно помішуйте, інакше сирний брауні не вийде. Коли все розтане, зніміть ємність з вогню, додайте цукор і ванілін.

Борошно просіяти, змішати з розпушувачем і сіллю. Яйця збийте, акуратно введіть у шоколадне тісто. Повільно всипте борошно, ретельно все перемішуючи, щоб не було грудочок. У чашу мультиварки розтопити шматочок вершкового масла, змастіть її.

Половину тіста висипте на дно чаші, викладіть зверху сирну масу акуратно, рівномірно її розрівнявши. Прикрийте начинку тістом, яке залишилося. Шоколадне тісто зверху присипте ягодами, злегка вдавлюючи їх всередину.

Каструлю поставте на режим «випічка» і випікайте шоколадний брауні з сирною начинкою протягом години. Тепер ви знаєте, як спекти сирний кекс і брауні одночасно.

Вчимося готувати мафіни

як готувати мафіниБільшість жінок люблять готувати один кекс на всю сім’ю, але деяким господиням подобаються саме маленькі кексики в формочках.

Ці невеликі кексики ще називаються мафінами. Таку випічку готувати так само просто, як і один великий кекс. При цьому час приготування мафінів значно скорочується, адже вони зовсім маленькі і печуться набагато швидше.

Вам треба приготоване тісто розлити по формах, поставити в духовку на півгодини, і випічка готова. Тепер ви знаєте, як пекти кекси в формочках, духовці, мультиварці і хлібопічці, тому сміливо приступайте до цього приємного заняття і радуйте своїх домочадців!