Путасу – недорога і дуже смачна рибка. До того ж вона не дуже жирна і містить не так багато дрібних кісточок. Як смачно приготувати путасу? Варіантів безліч: посмажте рибу в клярі, зробіть соковиті котлетки або зваріть юшку. А наші рецепти допоможуть вам у цій нескладній справі.
Смажимо рибку нашвидкуруч
Смажена путасу ідеально поєднується з картопляним гарніром і макаронами. Головне – заздалегідь правильно підготувати рибу: очистити від нутрощів і темної плівки.
Склад:
1 кг путасу;
3-4 ст. л. борошна;
сіль;
рафінована соняшникова олія.
Приготування:
Відрізаємо у рибки голову, хвіст та плавники. Розрізаємо черево і вичищаємо нутрощі й плівку;
Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю. Обвалюємо путасу гарненько з усіх сторін в отриманій суміші;
Нагріваємо у сковороді олію і викладаємо рибку. Рівень конфорки повинен бути середнім;
Обсмажуємо путасу з обох боків до появи красивої золотистої скоринки;
Ось і все: можна подавати рибу до столу.
Дуже смачною виходить путасу, тушкована з морквою і цибулею. Посмажте рибку за запропонованим рецептом, додайте пасеровані овочі і трохи томатного соку, а потім тушкуйте страву протягом 10-15 хвилин.
Готуємо путасу в яєчно-майонезному клярі
Завдяки яєчно-майонезному кляру риба виходить соковитою і неймовірно ніжною. Якщо ви не дуже полюбляєте майонез, замініть його на сметану або вершки. А подавати путасу, смажену у фритюрі, можна і в гарячому, і в холодному вигляді. Спробуємо?
Увага: путасу, приготована таким чином, містить більше калорій. І якщо ви турбуєтеся про зайві кілограми, вибирайте знежирений майонез.
Склад:
0,7 кг путасу;
200 г майонезу;
4 яйця;
2 цибулини;
4-5 ст. л. борошна;
сіль;
рафінована соняшникова олія.
Приготування:
Рибку підготуємо вже відомим нам способом, філе наріжемо порційними шматочками;
Збиваємо яйця і додаємо майонез. Солимо і перемішуємо до однорідної консистенції;
Потім шматочки путасу обвалюємо в клярі і викладаємо у киплячу олію. Вона повинна покривати рибку на 2/3 частини;
Смажимо рибку з кожної сторони приблизно 6-7 хвилин. Вона повинна покритися золотистою скоринкою.
Запечена риба на овочевій подушці
Як приготувати путасу смачно в духовці? Пропонуємо рецепт справжньої святкової страви. Рибка, запечена з овочами та сиром, підкорила серця багатьох гурманів.
Склад:
0,8 кг путасу;
невелика цибулина;
морква;
1-2 помідори;
100 г твердого сиру;
майонез;
мелений чорний перчик;
сіль;
рафінована соняшникова олія.
Приготування:
Почистимо рибку, промиємо її і обсушим. Натираємо путасу сіллю й перчиком;
Цибулю шаткуємо півкільцями, а моркву натираємо на великій тертці;
Пасеруємо цибульку на олії протягом 2-3 хвилин, додаємо моркву;
Смажимо овочі хвилин 5;
Помідори наріжемо шматочками;
Сир натираємо на середній тертці;
Беремо жаростійку форму і рівномірним шаром викладаємо пасеровані овочі;
Зверху щільно один до одного кладемо путасу;
Поверх рибки розподілимо шматочки помідорів;
Змащуємо страву майонезом. Краще скористатися пензликом з силікону;
Посипаємо все подрібненим сиром – і можна ставити форму в духовку;
Оптимальний температурний поріг – 170-180 градусів. Запікаємо путасу з овочами півгодини на нижній полиці, а потім ще 10 хвилин – на верхній, щоб сир гарненько підрум’янився.
Дієтичні котлети з путасу
Цей рецепт можна сміливо віднести до категорії дієтичних страв, оскільки путасу сама по собі не дуже жирна, а ми будемо котлетки не обсмажувати, а запікати. Вони вийдуть настільки ароматними, соковитими та смачними, що ваші домочадці обов’язково попросять добавки.
Дієтологи рекомендують включати путасу у дитячий раціон, раціони літніх людей та людей з надмірною вагою.
Склад:
1 кг путасу;
морква;
яйце;
цибулина;
2-3 шматочки хліба;
1-2 ст. л. сметани;
молоко;
паприка;
сіль;
мелений чорний перчик.
Приготування:
Насамперед нам треба правильно підготувати рибку. Промиваємо її і обсушуємо;
Відрізаємо голову і акуратно знімаємо шкірку;
Потім ножицями зріжемо плавники і відділимо м’ясо від кісточок та хребта. У нас повинно залишитися чисте рибне філе;
Тепер нам потрібно перетворити філе у фарш. Скористаємося для цього м’ясорубкою або блендером;
Хлібні шматочки заллємо молоком і почекаємо, поки вони розбухнуть. Потім відіжмемо рідину, а хліб подрібнемо блендером, додамо до рибного філе;
Таким чином подрібнюємо цибулю й моркву, змішуємо овочі з іншими інгредієнтами;
Тепер додамо у фарш яйце і посолимо. Вимішуємо до однорідності;
Деко застеляємо пергаментом і змащуємо олією;
Вологими руками ліпимо котлетки і викладаємо їх на деко;
Змащуємо заготовки сметаною і посипаємо паприкою. Ця нехитра дія дозволить нам отримати котлети з красивою рум’яною скоринкою;
Запікаємо котлети протягом 20 хвилин при температурній позначці у 200 градусів. Подаємо до столу з улюбленим гарніром.
Такі котлетки можна приготувати і на пару в мультиварці. Швидко, корисно і неймовірно смачно!
Ароматна і легка юшка в домашніх умовах
І, звичайно, з путасу, як і з будь-якої іншої риби, можна зварити смачну юшку. Ця перша страва ідеально підійде тим, хто стежить за своєю фігурою.
Склад:
3-4 картоплини;
цибуля;
300 г путасу;
масло вершкове;
зелень;
сіль і перчик;
2-3 листочки лавра.
Приготування:
Почистимо путасу, промиємо її і наріжемо порційними шматочками;
Чистимо картоплини і кладемо їх у киплячу воду. Солимо і варимо протягом 5 хвилин. Рівень конфорки повинен бути середнім;
Цибулю чистимо і нарізаємо кубиками. Відправляємо її у каструлю. За бажанням можна додати терту моркву і болгарський перець;
Тепер додамо в каструлю шматочки путасу, сіль, перчик і листочки лавра;
Варимо юшку протягом 25-30 хвилин. Готовність визначаємо по рибі;
Перед подачею до столу в тарілку додамо трохи вершкового масла і подрібнену свіжу зелень;
Тепер можна ласувати домашньої юшкою.
Про корисні властивості путасу говорити можна довго. Ще з дитинства ми знаємо, що рибні страви обов’язково повинні бути в домашньому меню. Як бачите, з простого набору продуктів можна створити воістину кулінарні шедеври. Сподіваємося, наші рецепти поповнять вашу скарбничку хазяєчки. Готуйте з задоволенням, смачного!