Як приготувати суп з галушками з картоплі і борошна
Галушками називають борошняні вироби невеликого розміру, які люблять готувати жителі різних країн. Звичайно, у всіх куточках земної кулі ці вироби називаються по-різному, але суть і смакові якості від цього практично не змінюються. Галушки або, якщо перекласти слово з німецької мови, «грудочки», дуже часто використовують як добавку в суп, але вони можуть виступати гарніром і навіть основною стравою.
Готувати грудочки з тіста легко і швидко, основними інгредієнтами в них є борошно, яйця і картопля. Вироби чудово поєднуються з іншими продуктами, а також різними соусами.
Різноманітних рецептів на тему, як смачно готувати галушки, існує безліч. Наприклад, деякі господині додають замість картоплі хліб, інші, щоб додати пікантного смаку і аромату, кладуть в них сир, манку і навіть шпинат.
Загалом, у кожної жінки свої маленькі кулінарні секрети. А якщо ви ще не знаєте, як можна готувати галушки для супу, то зараз будемо вчитися. Почнемо з самого простого рецепту.
Простий і швидкий рецепт «грудочок» з картоплі
Щоб освоїти самий простий і легкий спосіб приготування галушок, вам знадобляться наступні продукти:
Картопляне пюре – 350 г;
Борошно пшеничне – половинка склянки;
Сало свиняче топлене – 50 г;
Яєчка курячі – 2 шт.;
Луковичка невеликого розміру – 1 шт.;
По 1 ч. л. солі й кмину.
Етапи приготування:
Цибулю очистіть від лушпиння, подрібніть і обсмажте на свинячому салі до красивого золотистого кольору;
У гаряче пюре додайте вміст сковороди: обсмажену цибулю і залишки свинячого жиру;
В цю ж масу відправте курячі жовтки, а білки залиште лежати окремо;
Всипте борошно;
Тепер збийте білки в густу піну і, не кваплячись, влийте в картопляне пюре;
До моменту введення в суміш білків пюре не повинно бути вогняним, інакше яєчка згорнуться;
В отриману масу додайте сіль, кмин і все ретельно змішайте;
Візьміть чисту каструлю, наповніть водою, додайте трохи солі і поставте на газ;
Коли вода закипить, можна занурювати галушки. Для цього маленькою ложкою відокремлюйте від картопляної суміші шматочки і відправляйте в каструлю з киплячою рідиною;
Грудочки з картоплі будуть варитися на мінімальному вогні 5-7 хвилин. Спливання виробів на поверхню говорить про їх готовність. Можете подавати до столу.
Тепер ви знаєте, як приготувати галушки з картоплі, а їсти їх можна у вигляді самостійної страви або додати в м’ясний бульйон. Вибір за вами!
Поради з приготування супу
З картоплі навчилися готувати. Тепер поговоримо про те, як правильно готувати суп з галушками, причому «грудочки» на цей раз будуть робитися з борошна.
Варто сказати, що перше блюдо з виробами з тіста дуже схоже на суп з домашньою локшиною. Тому технологія приготування не така вже й складна, як може здатися спочатку. Отже, для страви знадобляться наступні продукти:
Для супу:
М’ясо на ваш вибір (яловичина, свинина, курочка і т. д.) – 600 г;
Картопля свіжа – 500 г;
Перчик солодкий – 2 шт.;
Цибуля і морква по 200 г;
Спеції за бажанням;
Рослинне масло.
Щоб приготувати галушки потрібно:
Яйце куряче – 1 шт.;
Борошно пшеничне – 5 ст. л.;
Масло в розтопленому вигляді – 1 ст. л.;
Молоко свіже – 150 мл
Коли всі продукти в наявності, можна приступати до готування:
Вибране м’ясо ретельно промийте, видаліть надлишки жиру і наріжте на невеликі шматочки. Відправте цю заготовку в каструлю, залийте водою і варіть бульйон. Час приготування буде прямо залежати від обраного м’яса;
Моркву вимийте, почистіть і натріть на дрібній шатківниці;
Цибулю почистіть і подрібніть;
Перець промийте, видаліть насіння і наріжте соломкою;
Попередньо очищену картоплю наріжте кубиками;
У готовий бульйон відправте картоплю і солодкий перець;
Цибулю і моркву обсмажте з невеликою кількістю масла і через 5 хвилин після картоплі додайте в каструлю.
Поки всі інгредієнти в супі готуються, потрібно зробити тісто для галушок.
Етапи приготування:
Візьміть глибоку миску і збийте в ній яєчко не до піни, а просто до однорідного стану. Змішайте з молоком;
Попередньо розтоплене вершкове масло додайте до яйця і молока;
В отриману суміш поступово всипайте борошно: спершу 2 столові ложки, а потім решту (3 ст. л.);
Коли консистенція суміші стане однорідною, без грудочок, відставте тісто хвилин на 10. Воно має бути трохи густіше, ніж для млинців;
Після того, як тісто «відпочине», озбройтеся двома чайними ложками, які попередньо рекомендується змочити в крижаній воді;
У кожну руку візьміть по ложечці: однією зачерпуйте тісто, а іншою видаляйте надлишки;
Тепер закидайте тісто в киплячий бульйон;
Всі маніпуляції треба повторювати, поки в каструлі з супом не виявиться потрібна кількість «грудочок» тіста;
В процесі приготування галушки збільшаться в розмірі;
Визначити момент, коли вони готові, можна за зовнішнім виглядом. Галушки стануть білого кольору і спливуть на поверхню бульйону. Зазвичай це все займає не більше 7 хвилин.
Після спливання «грудочок» перше блюдо готове. Присипте супчик мелкорубленною зеленню і дайте трохи постояти. Їсти рекомендується в теплому вигляді. І ще, зберігати суп з виробами з тіста більше двох діб не варто, так як «грудочки» набухнуть і можуть склеиться між собою. Страва втратить свій приємний смак і зовнішній вигляд. Тому готувати такий супчик варто в невеликій кількості.
Ось і все. Тепер ви знаєте, як готувати галушки з картоплі і борошна. Пробуйте, експериментуйте, робіть смачні перші страви для своєї сім’ї. Приємного апетиту!