Сирною масою називаються ласощі, які мають дуже приємний аромат і створюються зі звичайного сиру. Цей продукт був винайдений ще в тридцяті роки минулого століття в СРСР. Оскільки сирна паска в той час була заборонена, її вирішили замінити сирками. А ось сама сирна маса з’явилася дещо пізніше, приблизно у 80-ті роки того ж століття.
По суті, ці ласощі – паста, яка може зберігати форму без пакування. Виробникам цієї продукції категорично забороняється застосовувати будь-якого роду стабілізатори, які впливають на консистенцію солодощів.
До складу входять:
Користь вживання сирної продукції безумовна. Адже за технологією цей продукт не піддають термічній обробці, а це означає, що в ньому зберігаються практично всі корисні властивості звичайного сиру, але при цьому набагато смачніше.
У цих ласощах є мінеральні елементи, такі як кальцій, молібден, фосфор і навіть магній. Крім того, ця страва насичена молочним білком, який дуже легко засвоюється організмом.
Мабуть, єдиним недоліком можна вважати високу калорійність. Але для людей похилого віку шкоди цей продукт точно не завдасть, навіть навпаки! Він дуже багатий корисними жирами, білками і кислотами, які здатні нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.
Оскільки ці солодощі мають яскраво виражені антисептичні властивості, їх вживання допоможе в боротьбі з вірусними та інфекційними захворюваннями. У цій страві є велика кількість вітаміну В, тому періодичне вживання такої страви може поліпшити емоційне здоров’я людини.
Якісний продукт в першу чергу зобов’язаний бути сухим. Оскільки в ньому повинен використовуватися сир з жирністю не менше 18%, крупинки в масі не повинні бути яскраво вираженими.
При виборі ласощів звертайте увагу і на марку виробництва. За Держстандартом у страву забороняється додавати консерванти, але деякі недобросовісні виробники можуть знехтувати цим правилом. Тому намагайтеся купувати продукцію тільки у тих виробників, яким довіряєте.
Цей вид ласощів можна придбати в магазині, але при бажанні сирна маса у домашніх умовах теж може бути створена.
Для приготування знадобляться (на півкілограма сиру):
У сир потрібно додати молоко з жовтками, після чого все ретельно збивається міксером до отримання однорідної маси. За бажання в готовий продукт можна додати сухофрукти (курагу, чорнослив, родзинки).
Щоб калорійність домашньої сирної маси була не надто високою, цукор можна замінити квітковим медом. Бажано не додавати більше трьох додаткових інгредієнтів, адже якийсь із них неодмінно переб’є інші.
Класичний варіант страви може складатися з:
Несолодкий продукт відмінно поєднується з хлібом. Як правило, його подають як закуску, в той час як солодку масу застосовують як окрему страву. Часто роблять сирники з сирної маси.
Якщо у вас немає жирного сиру, можна використовувати сир із жирністю не нижче 5-6%. Щоб консистенція була ніжною і повітряною, сир протріть через звичайне сито. Також можна використовувати блендер або міксер.
Для несолодкої закуски, як додаткові інгредієнти, можна використовувати петрушку і часник, салатну цибулю з перемеленою паприкою, томатне пюре з чорним духмяним перцем.
Рецепт цієї запіканки з купленої сирної маси не передбачає використання борошна. Але, незважаючи на це, страва виходить дуже смачною і легкою.
Для її приготування вам буде потрібно:
Спочатку розігрівають духовку до 190 градусів. Усі перераховані інгредієнти потрібно змішати, але без білків! Їх потрібно збити в окремій посудині з додаванням солі. Коли яєчні білки будуть збиті, їх змішують з іншими складниками.
Потім готове тісто необхідно вилити на деко. Бажано попередньо змастити деко олією, щоб запіканка не підгоріла і легко відділялася. Випікати страву потрібно протягом півгодини, поки верх не зарум’яниться і не покриється золотистою скоринкою. Готову запіканку можна подавати з медом або зі сметаною.
За таким же принципом готується й несолодка запіканка. Але тут можна використовувати часник і зелень з домашнім сиром.
Потрібно:
Спочатку потрібно перетерти весь сир через сито. Після чого з’єднують вершкове масло з цукровою пудрою, потім готову суміш змішують зі сметаною. Коли у вас вийде однорідна вершкова суміш, її слід змішати з сиром.
Потім додають сіль за смаком і все ретельно перемішують. На завершальному етапі готову масу викладають у великодню форму для випічки і залишають у прохолодному місці на півдоби. Після цього святкова страва буде готова.
Навіть теоретично, про користь і шкоду сирної з родзинками або курагою маси знають далеко не всі. На жаль, це незнання іноді приводить до досить важких наслідків. Адже вживання неякісного продукту може викликати отруєння організму.
Тому перед тим, як купити ласощі, потрібно попередньо оцінити їх за запахом. Якщо у страви є неприємний запах бродіння, вживати її в жодному разі не можна.
Також не варто готувати її в домашніх умовах із несвіжого молока, адже в ньому містяться небезпечні для організму бактерії.
Якщо продукт продається не в герметичному пакуванні, майте на увазі, що така сирна маса буде корисною тільки перші 24 години.
Якісну сирну продукцію можна без перебільшення назвати корисним і смачним фастфудом, адже її можна вживати і як самостійну страву. А в руках вмілої господині, цей продукт з легкістю перетворюється на вишукані і низькокалорійні смаколики.