В гарну і теплу погоду всі намагаються виїхати на природу і подихати свіжим повітрям. Особливо така поїздка актуальна перед холодами, адже хочеться насолодитися останніми теплими днями. На сьогоднішній день існує величезна кількість рецептів, за якими можна замаринувати м’ясо перед смаженням. Кожен з них відрізняється по-своєму та має свою оригінальність і родзинку.

Процес маринування необхідний не тільки для того, щоб наповнити смаком м’ясо, а і щоб розм’якшити волокна, щоб в момент смакування шашлику відчувалася м’якість і хрустіла скоринка. Часто буває так, що для пережовування кожного шматка м’яса потрібно докласти чимало сил. Саме тому, до відпочинку слід добре підготуватися: вибрати м’ясо, маринад і все необхідне.

Як правильно приготувати маринад

Існує декілька корисних порад, які допоможуть правильно замаринувати м’ясо, щоб отримати соковитий і смачний шашлик.

правильний маринад для шашлику

  1. По-перше, м’ясо слід нарізати великими шматками Маленькі будуть несмачними і сухими. Щоб шашлик вийшов соковитим, шматочки м’яса повинні бути не менші, ніж дитячий кулачок. Тільки так, волокна зможуть утримувати сік при обсмажуванні м’яса.
  2. Кожен раз для маринування шашлику наші предки використовували оцет, але це прирікає страву на повний провал. Оцтова кислота характеризується тим, що повністю витягує весь сік з волокон м’яса. В результаті, воно стає сухим і позбавленим смаку.
  3. Для маринування можна використовувати будь-який алкоголь, але найкращим вважається біле вино. Саме цей напій використовують для маринування м’яса на Кавказі. Деякі горяни використовують, навіть певний вид білого вина саме для шашлику. Цей напій робить м’ясо вишуканим і багатим на смак.
  4. Під час маринування м’яса не варто економити на цибулі. Можна додавати її якомога більше. Цибуля є тим самим компонентом, який наближає шашлик за смаком до кавказького. Якщо маринувати шашлик з цибулею, то всі інгредієнти слід викладати шарами. На дно ємності потрібно покласти цибулю, нарізану півкільцями, а зверху м’ясо, і так до кінця.
  5. Краще всього, якщо м’ясо залишиться маринуватися на всю ніч. Це стосується будь-якого сорту, крім курячого м’яса. Йому достатньо максимум 3 години, щоб воно настоялося, й стало м’яким. Якщо це свинина або яловичина, тоді необхідно більше часу. Мало того, потрібен ще й гніт, тобто маса, яка буде тиснути на м’ясо. Так маринад зможе глибше проникнути в волокна.

Якщо дотримуватися цих загальних правил маринування м’яса для шашлику, то можна отримати ідеальну страву.

Як вибрати вугілля для мангалу?

Щоб вийшов смачним шашлик, важливо не тільки правильно вибрати м’ясо і зробити маринад. Для гарного шашлику важливе все, в тому числі і дрова з вугіллям. Сучасні люди використовують деревне вугілля, яке є в кожному магазині. Воно швидко розпалюється, і не треба чекати, поки дрова прогорять. Але і в цій справі є деякі нюанси.

вугілля для мангалу

Наприклад, до складу євро-дров входить пресована стружка і насіння, які легко і швидко розпалюються, але і також швидко перегорають. Таким чином, вони не дають сильного жару. Брикетне вугілля важче розпалити, але жар буде триматися довше.

При купівлі деревного вугілля в магазині, слід уважно читати склад. Як правило, паливо складається з різних порід деревини і дрібного сміття. Якщо це будуть хвойні дерева, то краще не брати таке вугілля, тому що, до його складу входить смола, а вона буде надавати м’ясу гіркоту. Найкращими дровами для приготування шашлику вважається деревина дуба і берези, невеликого розміру. На упаковці цей показник буде позначатися, як каліброване вугілля, невеликого розміру, яке найкраще підійде для розпалювання і отримання жару.

Купуючи деревне вугілля в магазині, слід уважно перевіряти цілісність упаковки. Справа в тому, що такі дрова легко вбирають вологу, а мокре вугілля неможливо підпалити.

Як розпалювати мангал?

Сучасні люди звикли користуватися спеціальними засобами, щоб розпалювати мангал. До складу таких засобів входить парафін. Але такі методи володіють невеликими недоліками:

розпалювання мангалу

  1. Якщо на вулиці вітер, то незважаючи на ці рідини, запалити деревне вугілля буде теж важко.
  2. Нерівномірно полите вугілля буде нерівномірно горіти. Тому доведеться постійно перемішувати дрова.
  3. М’ясо може увібрати в себе пари цієї рідини, яка не зробить його смачнішим, а навіть навпаки, може зробити небезпечним для здоров’я.
  4. І найголовніше, знайти якісний засіб для розпалювання мангалу буде важко. Зараз в магазинах дуже багато підробок, без досвіду і знань можна легко придбати неякісний і небезпечний продукт.

Існує ще один простий метод, щоб розпалити мангал – це автоген. Автоген допомагає не тільки розпалити мангал за лічені секунди, а і нагріває все вугілля, яке рівномірно буде прогоряти. Тому не треба буде перемішувати дрова. Крім того, автоген запалюється при будь-якій погоді.

Але не у кожної людини є автоген і носити газові балони з собою справа не з приємних. Тому можна скористатися ручним газовим пальником. Він продається в будь-якому господарському магазині з невеликим газовим балончиком. Є моделі, які необхідно підпалювати сірниками, а є й такі, які передбачають опцію автозапалювання.

м'ясо для шашлику

Газовий пальник завжди стане в нагоді, особливо, якщо є дачна ділянка.

І найголовніше, це простий спосіб розпалити мангал, про чому вугілля рівномірно прогріється і буде давати хороший жар, а м’ясо посмажиться без стороннього запаху.

Розпалити мангал можна, якщо є час, використовуючи звичайні дрова. Після того, як вони прогорять до них потрібно додати деревне вугілля. Все рівномірно прогорить і жар буде хороший. Для м’яса це найкращий метод, щоб воно добре просмажилося.

Поради приготування шашлику

Багато людей використовують для маринаду звичайну газовану воду. Але мало то знає, навіщо вона потрібна. Це пояснюється тим, що бульбашки швидко і рівномірно маринують м’ясо. Якщо шашлик будуть їсти тільки дорослі, тоді газовану воду можна замінити пивом.

Для гарного відпочинку і смачного шашлику важливо не тільки правильно замаринувати або посмажити м’ясо, але і знати момент його готовності. Все просто: якщо надрізати м’ясо і з нього побіжить прозорий сік, значить шашлик готовий і його можна знімати з мангалу.

приготування шашлику

Є кілька корисних порад, як правильно смажити шашлик:

  1. Якщо шашлик готується з м’яса курки та свинини, то на шампури шматочки насаджувати краще з невеликою відстанню, щоб вони встигли просмажиться. Якщо це яловичина або баранина, тоді навпаки, шматочки м’яса необхідно щільно насаджувати, щоб вони були м’якими і соковитими.
  2. Краще всього використовувати для смаження виноградну лозу, білу акацію, кизил, бук або дуб, а також гілки фруктових дерев. Хвойні сорти, як згадувалося вище, краще не брати.
  3. Щоб м’ясо було м’яким і соковитим не варто часто перевертати шампури. Але, якщо жар горить нерівномірно, тоді шампури можна міняти місцями. А ще краще, якщо вугілля перемішати, тоді і жар буде скрізь однаковий.

Слід уважно спостерігати за мангалом, щоб вугілля не загорялося. Адже, шашлик повинен смажитися на жарі, а не на вогні.

  1. В процесі приготування, в більшості випадків з м’яса виділяється сік і капає на вугілля. Це означає, що його необхідно поливати маринадом.
  2. Після приготування шашлику не варто м’ясо відразу знімати з шампурів, треба дати йому деякий час відпочити. Крім того, так витече менше соку.

На сьогоднішній день шашлик вже не той, що був раніше. Якщо раніше для приготування традиційного шашлику використовували баранину, то сьогодні це частіше свинина. Незважаючи на це, щоб отримати смачний, м’який і соковитий шашлик, необхідно пам’ятати про корисні поради і рекомендації, як правильно готувати м’ясо.