Страви з субпродуктів останнім часом набирають популярність. Особливо їх люблять прихильники здорового харчування. Сьогодні ми поговоримо про те, як приготувати печінкові котлети. Вас чекає добірка цікавих і простих у виконанні рецептів. Приступимо?

Пишні котлетки з яловичої печінки

Спочатку давайте розглянемо, як приготувати печінкові котлети з яловичої печінки, адже саме їй віддають перевагу багато господинь. І це не дивно, оскільки страви з яловичого субпродукту завжди виходять ніжними і соковитими. А щоб наші биточки вийшли пишними, додамо трохи крохмалю.

Склад:

  • 0,4 кг яловичої печінки;
  • 2-3 картоплини;
  • цибулина;
  • 2 яйця;
  • 50 мл майонезу;
  • 1 ст. л. крохмалю;
  • сіль;
  • суміш приправ;
  • олія соняшникова.

Приготування:

  • З печінки знімаємо плівку і промиваємо її. Потім нарізаємо субпродукт шматочками.
  • Цибулю чистимо і нарізаємо довільними шматочками.
  • Тепер нам потрібно перемолоти печінку і цибулю до консистенції фаршу. Зробити це можна за допомогою м’ясорубки, блендера або кухонного комбайна.
  • До отриманого фаршу додаємо яйця і крохмаль. Добре вимішуємо фарш.
  • Картоплю нам потрібно заздалегідь промити і відварити, як кажуть, в мундирі. Чистимо коренеплоди і натираємо на тертці великого калібру.
  • Додаємо картоплю в печінковий фарш, а також викладаємо в нього майонез, сіль і приправи.
  • Потім вимішуємо фарш, щоб не було жодної грудочки, і залишаємо його на півгодинки.
  • Тепер нам залишилося тільки посмажити котлетки. Для цього нагріваємо в сковороді олію і столовою ложкою викладаємо печінковий фарш, формуючи красиві биточки.
  • Обсмажуємо з обох боків до придбання золотистої скоринки.
  • У нас вийшли пухкі і смачні котлети, які можна подавати абсолютно з будь-яким гарніром.

Ароматні биточки зі свинячої печінки

Як приготувати печінкові котлети зі свинячої печінки? Досвідчені кулінари радять, перш ніж готувати свинячий субпродукт, вимочити його в молоці. Ця нехитра дія дозволить нам позбавити печінку від неприємного запаху, а котлетки виходять більш соковитими і ніжними.

Склад:

  • 0,5 кг печінки свинячої;
  • 2 цибулини;
  • 2 яйця;
  • молоко;
  • ? ст. просіяного борошна;
  • 2-3 ст. л. сметани;
  • сіль;
  • олія рослинна;
  • суміш приправ.

Приготування:

  • Чистимо печінку від плівки і промиваємо. Заливаємо субпродукт молоком і залишаємо мінімум на дві години.
  • Після закінчення відведеного часу виймаємо печінку, гарненько віджимаючи зайву рідину.
  • Потім нарізаємо субпродукт шматочками і подрібнюємо у фарш.
  • В печінкову масу вбиваємо яйця, додаємо просіяне борошно і сметану.
  • Приправляємо фарш сіллю і спеціями і вимішуємо до однорідної консистенції.
  • Приступаємо до смаження котлеток. У сковороді нагріваємо олію і акуратно ложкою викладаємо печінкову масу, надаючи їй форму котлет.
  • Обсмажуємо биточки з двох боків, поки вони не покриються красивою скоринкою золотистого кольору.
  • Деякі господині після обсмажування викладають котлетки в каструлю, вливають трохи води і тушкують їх близько 5-7 хвилин. Але це залежить від вашого бажання і смакових уподобань.

Особливості приготування курячого субпродукту

І звичайно, не можна обійти увагою питання, як приготувати печінкові котлети з курячої печінки. Особливість цього рецепту в тому, що биточки ми будемо не смажити, а запікати. Плавлений сир зробить наші котлетки соковитими і ніжними, а коріандр додасть вишуканий аромат.

Склад:

  • 500 г курячої печінки;
  • 2-3 картоплини;
  • цибулина;
  • 100 г плавленого сирка;
  • 200 г вівсяних пластівців;
  • 1 ч. л. солі;
  • 0,25 ч. л. коріандру;
  • олія рослинна;
  • 60 г панірувальних сухарів;
  • чорний перчик мелений.

Приготування:

  • Курячий субпродукт промиваємо.
  • Цибулини і картоплю чистимо і крупно нарізаємо.
  • Вівсяні пластівці просіюємо.
  • Тепер подрібнюємо в м’ясорубці печінку, картоплу, цибулю і пластівці. Краще пропустити всі інгредієнти через м’ясорубку два рази.
  • Плавлений сирок натираємо на тертці дрібного калібру і викладаємо в печінкову масу. Додаємо коріандр, сіль і чорний мелений перчик. Вимішуємо масу, поки вона не стане однорідною.
  • Змочуємо злегка руки рослинною олією або водою і формуємо акуратні невеликі котлетки.
  • Заздалегідь підготуємо лист, змастимо його рослинною олією.
  • Кожну котлетку обвалюємо у панірувальних сухарях і викладаємо на деко на невеликій відстані одну від одної.
  • Запікаємо биточки в духовій шафі при температурному порозі в 190-200 градусів протягом 20-25 хвилин.
  • Котлетки з курячої печінки можна подати з будь-яким гарніром і соусом.

До речі, за таким рецептом можна і обсмажити биточки на сковороді, а замість плавленого сирка додати продукт твердого сорту.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачні печінкові котлети з будь-яких субпродуктів. Головне – вибирайте свіжу охолоджену печінку, а якщо вам дістався заморожений продукт, розморожуйте його в природних умовах. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!