Столове срібло здавна було гордістю господинь і справжньою сімейною реліквією. Але не всі могли дозволити собі таку розкіш, а тому з’явився більш дешевий аналог — мельхіор, який виглядає не менш вишукано. І сьогодні такі прилади активно використовуються. Але є один суттєвий недолік. Мельхиору властиво темніти під впливом вогкості, миючих засобів і інших зовнішніх впливів. Як почистити мельхіор? Як повернути красу і блиск улюбленим столовим приладам?

Мельхіор — це мідно-цинковий сплав. Хтось використовує прилади з цього матеріалу щоденно, а хто береже їх для урочистих випадків.

У будь-якому випадку не можна не сказати про низку переваг такого посуду:

  • міцність;
  • стійкість до корозії;
  • презентабельний зовнішній вигляд;
  • простий догляд;
  • схожість зі сріблом;
  • стійкість до температурних перепадів;
  • гігієнічність.

Як почистити мельхіор: добірка рецептів

Чистка мельхіору в домашніх умовах ускладнюється тим, що матеріал вразливий до більшості миючих засобів. Тому оптимальним варіантом стане використання народних засобів, перевірених часом.

Сода

  1. Вимийте прилади.
  2. Злегка вологу губку рясно присипте харчовою содою.
  3. Ретельно потріть потемнілі ділянки.
  4. Обполосніть прилади в холодній воді і витріть насухо.

Сода використовується не тільки для боротьби з потемніннями, але і для профілактики їх появи. Для цього потрібно ополіскувати посуд в содовому розчині після кожного миття.

Спирт

  1. Бавовняну серветку змочіть медичним спиртом або горілкою.
  2. Інтенсивно потріть потьмянілий виріб.
  3. Витріть насухо.

Яєчна шкаралупа

  1. Шкарлупу двох сирих яєць залийте літром води.
  2. Доведіть рідину до кипіння і проваріть ще три-п’ять хвилин.
  3. Опустіть потемнілі прилади в розчин на чверть години.
  4. Обполосніть вироби і витріть їх насухо.

Після приготування яєць вкруту не зливайте воду в раковину, у якій вони варилися. Просто опустіть у неї потемнілі мельхіорові прилади.

Часникове лушпиння

  1. Часникове лушпиння помістіть в каструлю і залийте рівною кількістю води.
  2. Як тільки рідина закипить, опустіть в неї мельхіорові прилади.
  3. Продовжуйте кип’ятіння до тих пір, поки вироби не посвітлішають. Зазвичай на це йде від трьох до десяти хвилин.

Пропорції води і лушпиння можна регулювати самостійно, виходячи зі ступеня забруднення. Чим сильніше потемнів виріб, тим більше лушпиння вам знадобиться.

Сироватка

  1. Підігрійте молочну сироватку і занурте в неї мельхіорові вироби.
  2. Витримайте їх в рідині 15-20 хвилин.
  3. Потріть прилади ганчіркою.
  4. Вимийте і висушіть.

Нашатир

  1. У склянці води розведіть пару ложок нашатирного спирту.
  2. Помістіть прилади в розчин.
  3. Промийте вилки і ложки під проточною водою і витріть насухо.

Якщо плями на мельхіорі вже застарілі, треба на п’ять хвилин залити предмети чистим аміаком. Після цього їх потрібно ретельно промити холодною водою.

Оцет

  1. У склянці води розведіть столову ложку оцту.
  2. Змочіть ганчірку в складі і добре потріть забруднені місця.
  3. Вимийте й насухо витріть вироби.

Щоб швидко очистити сильно почорнілі прилади або монети, потрібно попередньо обробити вироби гліцерином. Через десять хвилин потріть поверхню теплим оцтом.

Газовані напої

  1. На дно ємності покладіть потемнілі прилади.
  2. Налийте солодку газовану воду, щоб повністю покрити вироби.
  3. Через дві години сполосніть прилади водою і натріть серветкою.

Лимонна кислота

  1. У літрі води розчиніть пару столових ложок лимонної кислоти.
  2. Покладіть в рідину шматок мідного дроту.
  3. Опустіть прилади в рідину на дві години.
  4. Витріть предмети насухо.

Засоби для блиску

Враховуючи, що мельхіор став своєрідною заміною сріблу, його ключовою характеристикою повинен бути блиск. Є кілька способів почистити мельхіорові ложки в домашніх умовах, щоб вони заблищали, як благородний метал.

Макарони

  1. Наповніть каструлю водою і нагрівайте до кипіння.
  2. Засипте в ємність макарони і починайте перемішувати їх потемнілими мельхіоровими приладами.
  3. Коли ви зрозумієте, що макарони зварилися, опустіть вилки і ложки в каструлю цілком і залиште на 20 хвилин.
  4. Дістаньте прилади з каструлі, вимийте їх і розкладіть для просушування на рушник.
  5. Відполіруйте вироби.

Крейда

  1. Перед тим як відполірувати вироби з мельхіору, в літрі води розчиніть по дві столові ложки тертої крейди і мильної стружки.
  2. Ганчіркою, змоченою в отриманому складі, ретельно відполіруйте предмети.
  3. Прополощіть їх у холодній воді і витріть насухо.

Фольга

  1. Дно і стіни каструлі покрийте алюмінієвою фольгою.
  2. Помістіть в ємність прилади, що підлягають очищенню.
  3. Приготуйте слабкий содовий розчин і залийте ним предмети.
  4. Доведіть рідину до кипіння.
  5. Через п’ять хвилин зніміть каструлю з вогню.
  6. Обполосніть мельхіорові предмети і витріть їх сухою серветкою.

Під час кип’ятіння відбувається хімічна реакція, в результі якої забруднення з мельхіору переходять на фольгу. Якщо з першого разу не вдалося повністю позбавитися від чорноти, повторіть процедуру.

Зубна паста

  1. Попередньо обробіть вироби миючим засобом.
  2. Не просушуючи вироби, починайте натирати їх зубною пастою. Для цього можна використовувати щітку або жорстку сторону кухонної губки.
  3. Вимийте і витріть прилади.

Щоб очистити прикраси з мельхіору від бруду також підійде зубний порошок. Просто потріть засобом вологий виріб в найбільш забруднених місцях.

Чим обробити вироби з позолотою

Догляд за столовими приборами значно ускладнюється, якщо вони покриті позолотою або прикрашені елементами чорніння. Щоб не пошкодити декор, потрібно ретельно вибирати, чим чистити мельхіорові столові прилади.

Картопля

  1. Зваріть картоплю в мундирі і дістаньте овочі з каструлі шумівкою.
  2. Помістіть вироби з позолотою у відвар.
  3. Через 20 хвилин промийте їх і витріть.

Сира картопля також добре справляється з забрудненнями на мельхіорових виробах. Просто овочі натріть на дрібній тертці і обробіть прилади отриманим пюре.

Яєчний білок

  1. Білок курячого яйця злегка збийте виделкою.
  2. Змочіть тканинну серветку і починайте натирати вироби.
  3. Коли ви позбудетеся від потемніння, добре вимийте прилади і протріть сухою серветкою.

Поради, як довше зберегти результат

Щоб почистити мельхіоровий посуд від жовтизни або надати блиск прикрасам, потрібно не тільки підібрати підходящий засіб, але також взяти до уваги деякі правила.

Можна виділити шість ключових порад для ідеально чистих приладів.

  1. Не залишайте на виду. Щоб уберегти мельхіор від потемніння, всякий раз після використання ховайте його в спеціальний футляр.
  2. Захищайте вироби. На час, поки ви не використовуєте прилади, завертайте кожен з них в папір або фольгу.
  3. Приділяйте увагу профілактиці. При регулярному використанні мельхіорових приладів запобігти їх потемнінню можна, якщо мити виключно в холодній воді. Також їх потрібно регулярно протирати відбілюючим розчином (сода, спирт).
  4. Підготуйте прилади до очищення. Щоб ефективно відбілити мельхіор, попередньо очистіть вироби від залишків їжі та інших забруднень. Видаліть застарілий бруд і жир.
  5. Бережіть від хлору. Ця речовина негативно впливає на покриття, приводячи до його руйнування.
  6. Використовуйте професійні засоби. Щоб надати мельхіору блиск, застосовуйте спеціальні пасти, які ювеліри використовують для чищення срібла.

Чи можна мити мельхіор в посудомийній машині? Так, але тільки за умови, що в ній не буде інших металевих предметів. Інакше прилади потемніють.

Цікаво, що мельхіоровий посуд перестали випускати більше ста років тому. А все через те, що вчені дійшли висновку про шкоду мідно-цинкового сплаву. Прилади, якими ми користуємося сьогодні, виготовлені з нейзильберу, який передбачає вкраплення нікелю і срібла. Але господині за інерцією використовують стару назву. До того ж для нового сплаву діють ті ж правила, що і для старого. Тому знаючи, як очистити мельхіорові столові прибори, ви з легкістю приведете в порядок вироби з нейзильберу.