Пастила – це дуже солодкий кондитерський продукт, який робиться на основі пюре з ягід або фруктів, уварених до густого стану. Якісно зроблені ласощі володіють рівномірною і пористою структурою, без засохлих твердих утворень на боках і ознак сиропу. Давайте ж навчимося готувати пастилу разом!
Імовірно, ці ласощі були винайдені ще в XIV столітті. Тоді пастилу робили з яблучного пюре, вимішаного вручну до повітряної консистенції. У масу додавалася кашка з горобини, суниць, брусниці та інших традиційних і сезонних ягід. Зазвичай люди користувалися лише кислими місцевими видами яблук, такими як антонівка або титовка.
Ще одним незмінним інгредієнтом був мед, який замінили цукром через багато років. І тільки в XV столітті в підготовлену суміш почали додавати збитий яєчний білок, який надавав ласощам білястий колір.
Зазвичай пастила готувалася в дров’яній печі, яка забезпечувала ефект поступового і рівномірного зниження температури. Готова субстанція, яка складається з яблучного і ягідного пюре, меду і білків, і рівним тонким шаром намазувалася на специфічні рамки з дерева, обтягнуті чистим полотнищем. Кожен новий шар пастили піддавався ретельному просушуванні у печі.
Сьогодні господиням набагато легше приготувати цей десерт в умовах свого дому, для цього їм достатньо навчитися користуватися кухонним приладдям, міксерами і блендерами. У пюре з фруктів і ягід все так само додаються збиті білки, клейовий цукровий сироп, патока або мармеладна маса, агар-агар та інші сучасні продукти.
Вони полегшують процес желювання спочатку піноподібної сировини, з якої потім формуються шматочки потрібної форми і розмірів. Їх висушують у духовці при відносно високій температурі і пропонують всім домочадцям.
Кінцевий смак продукту повністю залежить від сорту і ступеня стиглості вихідної сировини. Зберігати приготовану пастилу можна досить довго, але при температурі не вище +20 і вологості, що дорівнює 75-80 відсотків.
У магазинах можна придбати промисловий варіант пастили, яка відрізняється не лише екзотичним смаком, але і глазируєтся в білому або чорному шоколаді та має прожилки з мармеладу або зефіру.
Завдяки своїм відмінним смаковим якостям, пастила з сливи або іншого фрукта стала дуже популярною в багатьох країнах світу. Її прийнято вживати під час чаювань, прикрашати нею тістечка та інші кондитерські вироби.
Досить незвичайним варіантом десерту є шматочки пастилок, змащені сметанкою і посипані ягодами брусниці або смородини. Французи, наприклад, смакують цей продукт з шампанським і коктейлем з молока, тоді як іспанці доповнюють його желе з мандаринів.
Питанням того, як самостійно зробити пастилу з яблук, не варто задаватися людям з порушеним обміном вуглеводів в організмі. Справа в тому, що в цьому продукті міститься просто неймовірно висока кількість вуглеводів, які сприяють ожирінню.
Наявність діагнозу «діабет» диктує свої правила по відношенню до цих ласощів. Вони, повинні бути зроблені на основі фруктози, і не мати в своєму складі рафінованого цукру-піску.
Яблучна пастилка – це здорові і корисні ласощі для дитини, це визнало навіть керівництво інституту харчування РАМН. Саме тому такий десерт можна зустріти в меню шкіл і дитячих садів. Скажемо більше: деякі дієти, які спрямовані на природне і безпечне схуднення, передбачають необхідність зробити пастилу своїми руками, та в обмежених дозах радувати організм солоденьким.
Варто зауважити, що рідкісний промисловий рецепт такої ласощі обходиться без хімічних барвників, які надають йому нереально яскраві і просто фантастичні відтінки. Але спокусившись на красу, можна спровокувати свій організм на алергію, дитину – на діатез або розлад шлуноково-кишкового тракту.
Якщо ви не змогли приготувати цей продукт в домашніх умовах, зупиніть свій вибір на промисловій пастилі кремового або білого відтінку. Ймовірність того, що вона зроблена тільки з яблук та інших класичних інгредієнтів, стане набагато вище.