Варення – має давне походження і означає ласощі, які зварені в меді або цукровій патоці. Колись воно варилося не тільки з звичних ягід і фруктів, але і овочів і квітів. Так у багатьох хатах у літньо-осінню пору витав аромат свіжозвареного варення з помідорів, редьки, квітів іланг-ілангу, троянд і кульбаби. Варили з медом і варення з огірків.
В ті часи замість цукру консервантом виступав мед, і люди знали, що варення – це корисний натуральний продукт, який володіє позитивним впливом на організм, завдяки цілющим властивостям ягід. Якщо ж меду не було, то фрукти і овочі просто уварювалися і виступали в якості начинок до пирогів.
Ну а першим, хто зробив цей процес консервування офіційно, став француз Ніколя Аппер, за що й отримав нагороду і звання «Благодійник людства».
Огірок почали вирощувати в Індії, ні багато ні мало, а вісім тисяч років тому, звідки він і поширився. В нашу країну цей овоч потрапив з Греції, що і відображено в його назві, адже в перекладі з грецької мови він означає «недозрілий», «незрілий». Це й справді так, адже огірок, по суті, єдиний овоч або фрукт, який можна вживати в їжу недозрілим, зеленим.
Завдяки високому вмісту клітковини він прославився тим, що ефектно очищає організм від надлишків холестерину, благотворно впливає на омолодження організму на клітинному рівні, що сприяє уповільненню процесів старіння. Виходить той, хто їсть огірки, зможе надовго зберегти молодість і здоров’я.
Влітку і восени на наш стіл огірки надходять з грядок, а завдяки теплицям на зміну ґрунтовим приходять парникові, тому насолоджуватися овочем можна і літом, і зимою. Тим більше приводів не відкладати на потім і негайно закупитися корнішонами і спробувати приготувати наші рецепти.
Почнемо з випробування самого популярного рецепта.
Для його приготування вам знадобляться:
Приготування:
Приготуванню варення передує тривалий підготовчий період, тому приступаючи, запасіться терпінням. Для початку виберемо огірки, вони повинні бути зовсім маленькі, не більше п’яти сантиметрів у довжину. Корнішони миються і опускаються в розсіл, який складається з підсоленої води і капустяного листа. В розсолі корнішони повинні простояти три – чотири дні поки не стануть жовтуватими.
Як тільки огірочки пожовкли, зливаємо розсіл в каструлю і кип’ятимо. Після того як він закипів, заливаємо їм корнішони, даємо постояти. Коли вода охолола, знову зливаємо її в каструлю, кип’ятимо і знову заливаємо огірки. Це робиться до тих пір, поки корнішони знову не позеленіють. Далі вони знову заливаються холодною водою, і залишаються в ній на три дні.
Тепер можна готувати і сироп. Він складається з води і цукру, які беруться у співвідношенні на один кілограм цукру – 1,5 склянки води. Також в сироп додається сік і цедра двох лимонів, і тертий імбир. Поміщаємо корнішони в сироп на один день, а після його без жалю зливаємо.
Останній етап приготування цього незвичайного варення складається з варіння. Додаємо в наші огірочки цукор, у розрахунку на 400 грам корнішонів, 600 цукру. Все вариться, поки не загусне, причому варення кип’ятиться двічі.
Ось ваше варення готове, можна кликати домочадців спробувати небачений раніше делікатес. Також можна варення з огірків закатати на зиму по банкам.
Смачне і ароматне варення можна приготувати зі старих жовтих огірків, які продаються на ринках за викидними цінами. І воно виходить не менш смачним, ніж з тугих і плотненьких свіжих корнішонів. Ці огірки відрізняються товстою шкіркою і великим насінням, і їх потрібно обов’язково видалити. Для варення підходить тільки м’якоть.
Готується воно в емальованому і дерев’яному посуді. Як вже писалося вище, спочатку огірки чистяться від шкірки, розрізають навпіл і все велике насіння видаляється ножем. Потім м’якуш ріжеться маленькими кубиками і засипається цукром в середньому на шість годин. Після м’якуш доводиться до кипіння і кип’ятиться близько 15 хвилин.
Після того як вариво покипіло, каструля знімається з плити і залишається на ніч. Потім протягом дня, варення знову кип’ятити кілька разів по п’ятнадцять хвилин, поки м’якуш не осяде на дно. Щоб варення отримало ніжний смак і аромат, при останньому варінні в нього додається цедра і сік лимона і апельсина, кілька гвоздичок, кориця на кінчику ножа.
Якщо ви ще не перестали дивуватися, то пропонуємо вашій увазі ще більш дивовижне блюдо. Варення зі свіжих домашніх огірків виглядає досить незвично, а з додаванням м’яти блюдо і зовсім перетворюється на небачену екзотику, так як ця травичка надає йому освіжаючий смак і приємний аромат. Тому якщо хочете здивувати знайомих? Запропонуйте їм огірковий десерт з м’ятою.
Інгредієнти:
Приготування:
Корисні поради:
Як бачите, огірок ідеально підходить для приготування десерту. Варення з корнішонів стане відмінним доповненням до вечірнього чаювання і, швидше за все, змусить ваших домочадців ще раз захопитися вашими кулінарними талантами.