Золотисті млинці – улюблені ласощі з дитинства, старорусское блюдо, яке символізувало сонячне коло і достаток. Раніше їх випікали на гречаної борошні і зі сметаною, щоб зробити щільні живильні млинці, чимось схожі на американські панкейкі, а сьогодні, навпаки, кожна господиня намагається приготувати тонкі ажурні млинці. Як цього домогтися?

Рецепт тіста для тонких млинців на молоці

На думку фахівців, на товщину готового млинця впливає консистенція тіста: воно має бути дуже рідким, але при цьому не водянистим, інакше при спробі його перевернути млинець порветься. За еластичність тіста відповідають яйця, за текучість – молоко або вода. Відповідно, їх можна назвати самими головними в рецепті. Із зазначеної нижче кількості компонентів виходить значна гірка млинчиків, якої вистачить на велику сім’ю. Тісто робиться досить швидко, а от процес смаження забере не менше 30-40 хв. При нестачі часу обсяг інгредієнтів можна зменшити в 2-3 рази.

Склад:

  • млинці на молоціМолоко будь-якої жирності – 1 л.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Борошно пшеничне – 280 г.
  • Цукрова пудра – 2 ст. л.
  • Олія рослинна – 1 ст. л.
  • Кориця – 1/2 ч. л.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Сода – 1/2 ч. л.
  • Сіль – щіпка
  • Оцет яблучний – для гасіння

Приготування:

  • Яйця і молоко рекомендовано заздалегідь вийняти з холодильника і довести до кімнатної температури: це забезпечить більшу пишність млинців в момент смаження. Борошно необхідно просіяти в миску і змішати з цукровою пудрою, корицею і ванільним цукром.
  • Збийте яєчні білки з сіллю до утворення щільної об’ємної маси, жовтки з’єднайте з борошном і цукром, добре перемішайте. Туди ж влийте олію і 3 ст. л. молока. Ще раз перемішайте вручну.
  • Додайте по 1-2 ст. л. молока, продовжуючи перемішувати тісто. Коли буде використана приблизно половина, включіть міксер на слабку потужність і вливайте молоко вже по 50-100 мл Повинна вийти рідка, але не водяниста маса.
  • тісто млинців на молоціВведіть чайними ложками збиті білки, намагаючись зробити це так, щоб вони не опали. Перевірте щільність тіста: наберіть його в ополоник і злийте назад у миску: якщо струмінь тече безперервно і не занадто тонко, робота майже завершена. Якщо воно занадто рідке, додайте трохи борошна, попередньо просіявши його.
  • Розжарюємо сковороду, змастіть її вершковим маслом. Гашену оцтом соду додайте безпосередньо перед смаженням. Наберіть в ополоник тісто вилийте на сковороду так, щоб воно тільки-тільки прикрило дно. Робити це зручніше, якщо сковороду поставити під невеликим кутом і обертати в процесі. Зменшіть потужність плити до середньої, щоб не згорів млинець.

Якщо все зроблено правильно, на поверхні одразу ж почнуть утворюватися бульбашки. Коли тісто схопиться, млинець потрібно перевернути широкою дерев’яною лопаткою і випікати ще 30-40 сек., до зарум’янювання зворотного боку. Після цього його знімають зі сковороди і перекладають на плоску тарілку. Бажано відразу накрити млинчик кришкою, щоб він не підсох.

На завершення, слід звернути Вашу увагу на те, що професіонали рекомендують для хорошої міцності тіста на 1 л молока брати не менше 3-х великих яєць або 5-ти дрібних. Молоко ж має бути максимально свіжим. А якщо Ви хочете полегшити рецепт, розбавте його наполовину мінеральною водою з газом. Цей же хід допоможе отримати більш «мереживну» структуру готового млинця. Смачного. 😉