В нашій країні цей зелений листовий «король» не так популярний, як у Франції, але потроху починає знаходити своє призначення на кухнях хазяєчок. Про його корисні властивості чув, напевно, кожен, та й багато фахівців з харчування ставлять його на перше місце серед овочів.
Склад і користь шпинату
Шпинат складається з білків, вуглеводів і навіть жирів; органічних, насичених і ненасичених жирних кислот, клітковини, крохмалю, цукру; вітамінів: А, Е, С, Н, К, РР, багатьох вітамінів групи В, кальцію, магнію, натрію, калію, фосфору, заліза, цинку, міді, марганцю, селену.
В його листі міститься велика кількість білка, але трохи менше, ніж у бобових (у молодої квасолі, зеленому горошку). А такі важливі вітаміни, як А, і З в шпинаті, мають стійкість до температурних впливів, зберігаючись при термічній обробці.
Та інші овочі мають безліч корисних речовин, проте, таку кількість вітамінів і мінералів, як в шпинаті, можна зустріти дуже рідко, тому їм не варто нехтувати.
Він виводить шлаки і токсини, наповнює організм корисними речовинами, робить здоровими зуби і ясна, запобігає анемії і утворення пухлин, зміцнює судини, активізує роботу підшлункової залози, налагоджує діяльність кишечника.
Шпинат дуже корисний для вагітних жінок і маленьких дітей, так як містить всі необхідні вітаміни і мінерали, а що міститься в ньому йод, благотворно впливає на роботу щитовидної залози.
Добре перетравлюється і швидко засвоюється, на відміну від деяких овочів. У ньому багато клітковини і хлорофілу, що стимулює роботу кишечника і дуже ефективно при запорах.
Але дуже мало калорій, тому шпинат – це ідеальний продукт для тих, хто стежить за своєю вагою або хоче схуднути, не завдаючи ніякої шкоди своєму здоров’ю. Наприклад, легкий і смачний суп зі шпинатом не тільки не зашкодить вашим кілограмів, але і допоможе від них позбавитися.
Рецепт угорського супу зі шпинату з вершками
Інгредієнти:
Шпинат – півкілограма;
Цибуля (ріпчаста) – 2 середні головки;
масло – 30 грам для обжарювання;
Вершки (сметана) – 0,2 літра;
Борошно (пшеничне) – 3 ложки;
Бекон – 200 грам;
Яйце – 2 штуки;
Сіль, перчик – за смаком.
Приготування (30 хвилин):
Для приготування цього дивного супчика в першу чергу потрібно промити шпинат відварити його в киплячій воді близько п’яти хвилин. Потім його дістати і подрібнити у блендері, але бульйон не виливати;
цибуля Нашаткувати і обсмажити на вершковому маслі, додати до нього борошно і смажити ще три хвилини;
бекон Порізати тонкими смужками і обсмажити на сухий сковорідці;
зварити яйця Круто і нарізати скибочками;
Залити цибулю шпинатним бульйоном, довести до кипіння і варити на повільному вогні до загусання. Потім додати шпинат і вершки, посолити, поперчити, додати бекон і яйця і можна знімати з вогню.
Наш супчик готовий!
Суп зелений з шпинату з куркою
Склад:
Чверть курки;
Шпинат (свіжий або заморожений) – 200 грам;
Корінь петрушки;
Морква – 2 середні;
Цибуля (ріпка) – 1 велика голівка,
Рослинна олія;
Картопля – 3 великі;
Часник – 2 зубчики;
Яйце;
Сметана для заправки;
Мелений чорний перець;
Сіль.
Приготування:
Спочатку потрібно приготувати бульйон: взяти частину курки, помити і покласти в каструлю, налити 2,5 літра води і поставити її варитися;
Слідом заготовити складові для нашого супчика: почистити цибулю, дрібно покришити, на тертці потерти корінь петрушки і одну моркву, в сотейнику все це пересмажити на рослинному маслі приблизно 3 хвилини, потім туди додати гарячий бульйон і згасити ще хвилин 5;
Коли м’ясо буде вже зварено, вийняти його з бульйону і поділити на шматочки, курячий бульйон не виливати, а закласти в нього почищену і порізану картоплю кубиками і також кружечками моркву, варити близько 10 хвилин на повільному вогні.
Поки готуються овочі, підготувати шпинат – добре його промити, нашаткувати і додати в суп, туди ж вилити з сотейника зажарку, проварити 5 хвилин, накривши кришкою;
Потім дрібно нарубати ножем часник, покласти в суп, посолити, поперчити, збити сире яйце і перемішати або покришити варене;
Довести до кипіння і зняти з вогню. Готовому зеленому супчику з шпинату потрібно дати настоятися, через 15 хвилин можна сміливо подавати. В тарілочки викласти по шматочку курочки, налити супчик, заправити сметаною (вершками) і рубаною молодий зеленню.
У пісні дні такий суп можна приготувати з морепродуктів.
Суп-пюре з шпинату
Склад:
Заморожений шпинат – 200 грам;
Картопля – 2 середні (до 350 грам);
цибуля Ріпчаста – велика головка (200 грам);
Вода – півлітра (0,7);
Молоко (нежирне) – 0,7 літра (літр);
Масло рослинне – 30 г (2 столові ложки);
Чорний (житній) хліб – 200 грам;
Сіль і перець.
Приготування:
Дрібно нарізати цибулю;
Картоплю почистити і нарізати дрібненькими кубиками;
Розігріти у глибокій сковорідці олію і додати цибулю, смажити до м’якості (близько 10 хвилин), влити воду (0,5 літра) і довести до кипіння, покласти картоплю, накрити сковорідку кришкою і готувати ще 15 хвилин, за необхідності долити трохи води, якщо вона випаруватися.
Розморозити і додати головний інгредієнт, тушкувати ще 10 хвилин, посолити і поперчити за смаком;
Потім, дати овочевий суміші трохи охолонути і відправити в блендер, пюрировать до однорідної маси;
В окремій каструлі довести до кипіння молоко, додати до нього овочеве пюре і гарненько перемішати, доводячи до кипіння, зняти з вогню, суп готовий;
Окремо приготувати сухарі: зрізати з хліба скоринку, нарізати на квадратики і відправити в розігріту духовку до 200 градусів, поки вони не підрум’яняться (форму змащувати не потрібно);
Розлити суп по тарілках і подати на стіл, зверху посипати сухариками.
Такий рецепт шпинатового супчика дуже корисний і некалорійний.
Крем-суп з шпинату і щавлю з авокадо
Склад:
1. Оливкова олія – столова ложка;
2. Цибуля (ріпчаста) – середня головка;
3. Шпинатний пучок;
4. Щавель – півпучка;
5. Авокадо – одне середнє;
6. Овочевий бульйон – 2 склянки;
7. Часник – 3 середніх зубчики;
8. Рукола;
Приготування:
Наливаємо масло в каструлю, тушкуємо рубаний цибульку до прозорості і м’якості;
Моєму і видаляємо стебла у шпинатных листя, додаємо дрібно порвані листя і наш бульйон (або воду) до цибулі, варимо близько 5 хвилин, періодично заважаючи;
Додаємо вимиті листя щавлю, варимо ще 5 хвилин;
Знімаємо з вогню, додаємо авокадо і видавлюємо часник, подрібнюємо блендером до однорідної маси;
Подаємо зі свіжої рубаною зеленню петрушки або руколою.
Овочевий бульйон можна замінити звичайною питною водою
Брокколі – 400 грам;
Молодий шпинат – приблизно 200 грам (заморожений – дуже волокнистий);
Картопля – за бажанням;
Сіль, перець;
Рослинне масло – 2 ложки (за бажанням);
Кунжут коричневий.
Приготування:
Відварюємо шпинат приблизно 10 хвилин, а потім разом з водою подрібнюємо в блендері, за бажанням довив олія рослинна;
В іншій каструльці відварюємо броколі, виймаємо з води, нарізаємо як завгодно;
За бажанням – відварюємо картоплю, нарізаємо (або нарізаємо, а потім відварюємо);
шпинатну воду додаємо брокколі, сіль, перець, (картопля), перемішуємо;
Розливаємо по тарілках, зверху прикрашаємо присипкою з кунжуту.
ми Неодноразово чуємо рекомендації лікарів-дієтологів, які нам постійно твердять про користь продуктів, що містять велику кількість клітковини.
І наш чудовий продукт чудово може в цьому допомогти – наситити організм клітковиною і безліччю корисних речовин, а головне – це дуже смачно і корисно як для дорослих, так і для діток!