В нашій країні цей зелений листовий «король» не так популярний, як у Франції, але потроху починає знаходити своє призначення на кухнях хазяєчок. Про його корисні властивості чув, напевно, кожен, та й багато фахівців з харчування ставлять його на перше місце серед овочів.

Склад і користь шпинату

Суп з шпинатом7

Шпинат складається з білків, вуглеводів і навіть жирів; органічних, насичених і ненасичених жирних кислот, клітковини, крохмалю, цукру; вітамінів: А, Е, С, Н, К, РР, багатьох вітамінів групи В, кальцію, магнію, натрію, калію, фосфору, заліза, цинку, міді, марганцю, селену.

В його листі міститься велика кількість білка, але трохи менше, ніж у бобових (у молодої квасолі, зеленому горошку). А такі важливі вітаміни, як А, і З в шпинаті, мають стійкість до температурних впливів, зберігаючись при термічній обробці.

Та інші овочі мають безліч корисних речовин, проте, таку кількість вітамінів і мінералів, як в шпинаті, можна зустріти дуже рідко, тому їм не варто нехтувати.

Він виводить шлаки і токсини, наповнює організм корисними речовинами, робить здоровими зуби і ясна, запобігає анемії і утворення пухлин, зміцнює судини, активізує роботу підшлункової залози, налагоджує діяльність кишечника.

Шпинат дуже корисний для вагітних жінок і маленьких дітей, так як містить всі необхідні вітаміни і мінерали, а що міститься в ньому йод, благотворно впливає на роботу щитовидної залози.

Добре перетравлюється і швидко засвоюється, на відміну від деяких овочів. У ньому багато клітковини і хлорофілу, що стимулює роботу кишечника і дуже ефективно при запорах.

Але дуже мало калорій, тому шпинат – це ідеальний продукт для тих, хто стежить за своєю вагою або хоче схуднути, не завдаючи ніякої шкоди своєму здоров’ю. Наприклад, легкий і смачний суп зі шпинатом не тільки не зашкодить вашим кілограмів, але і допоможе від них позбавитися.

Рецепт угорського супу зі шпинату з вершками

Інгредієнти:

  1. Шпинат – півкілограма;
  2. Цибуля (ріпчаста) – 2 середні головки;
  3. масло – 30 грам для обжарювання;
  4. Вершки (сметана) – 0,2 літра;
  5. Борошно (пшеничне) – 3 ложки;
  6. Бекон – 200 грам;
  7. Яйце – 2 штуки;
  8. Сіль, перчик – за смаком.

Приготування (30 хвилин):

Для приготування цього дивного супчика в першу чергу потрібно промити шпинат відварити його в киплячій воді близько п’яти хвилин. Потім його дістати і подрібнити у блендері, але бульйон не виливати;

  • цибуля Нашаткувати і обсмажити на вершковому маслі, додати до нього борошно і смажити ще три хвилини;
  • бекон Порізати тонкими смужками і обсмажити на сухий сковорідці;
  • зварити яйця Круто і нарізати скибочками;
  • Залити цибулю шпинатним бульйоном, довести до кипіння і варити на повільному вогні до загусання. Потім додати шпинат і вершки, посолити, поперчити, додати бекон і яйця і можна знімати з вогню.

Наш супчик готовий!

Суп зелений з шпинату з куркою

Суп з шпинатом3

Склад:

  1. Чверть курки;
  2. Шпинат (свіжий або заморожений) – 200 грам;
  3. Корінь петрушки;
  4. Морква – 2 середні;
  5. Цибуля (ріпка) – 1 велика голівка,
  6. Рослинна олія;
  7. Картопля – 3 великі;
  8. Часник – 2 зубчики;
  9. Яйце;
  10. Сметана для заправки;
  11. Мелений чорний перець;
  12. Сіль.

Приготування:

  • Спочатку потрібно приготувати бульйон: взяти частину курки, помити і покласти в каструлю, налити 2,5 літра води і поставити її варитися;
  • Слідом заготовити складові для нашого супчика: почистити цибулю, дрібно покришити, на тертці потерти корінь петрушки і одну моркву, в сотейнику все це пересмажити на рослинному маслі приблизно 3 хвилини, потім туди додати гарячий бульйон і згасити ще хвилин 5;
  • Коли м’ясо буде вже зварено, вийняти його з бульйону і поділити на шматочки, курячий бульйон не виливати, а закласти в нього почищену і порізану картоплю кубиками і також кружечками моркву, варити близько 10 хвилин на повільному вогні.
  • Поки готуються овочі, підготувати шпинат – добре його промити, нашаткувати і додати в суп, туди ж вилити з сотейника зажарку, проварити 5 хвилин, накривши кришкою;
  • Потім дрібно нарубати ножем часник, покласти в суп, посолити, поперчити, збити сире яйце і перемішати або покришити варене;
  • Довести до кипіння і зняти з вогню. Готовому зеленому супчику з шпинату потрібно дати настоятися, через 15 хвилин можна сміливо подавати. В тарілочки викласти по шматочку курочки, налити супчик, заправити сметаною (вершками) і рубаною молодий зеленню.

У пісні дні такий суп можна приготувати з морепродуктів.

Суп-пюре з шпинату

Суп з шпинатом4

Склад:

  1. Заморожений шпинат – 200 грам;
  2. Картопля – 2 середні (до 350 грам);
  3. цибуля Ріпчаста – велика головка (200 грам);
  4. Вода – півлітра (0,7);
  5. Молоко (нежирне) – 0,7 літра (літр);
  6. Масло рослинне – 30 г (2 столові ложки);
  7. Чорний (житній) хліб – 200 грам;
  8. Сіль і перець.

Приготування:

  • Дрібно нарізати цибулю;
  • Картоплю почистити і нарізати дрібненькими кубиками;
  • Розігріти у глибокій сковорідці олію і додати цибулю, смажити до м’якості (близько 10 хвилин), влити воду (0,5 літра) і довести до кипіння, покласти картоплю, накрити сковорідку кришкою і готувати ще 15 хвилин, за необхідності долити трохи води, якщо вона випаруватися.
  • Розморозити і додати головний інгредієнт, тушкувати ще 10 хвилин, посолити і поперчити за смаком;
  • Потім, дати овочевий суміші трохи охолонути і відправити в блендер, пюрировать до однорідної маси;
  • В окремій каструлі довести до кипіння молоко, додати до нього овочеве пюре і гарненько перемішати, доводячи до кипіння, зняти з вогню, суп готовий;
  • Окремо приготувати сухарі: зрізати з хліба скоринку, нарізати на квадратики і відправити в розігріту духовку до 200 градусів, поки вони не підрум’яняться (форму змащувати не потрібно);
  • Розлити суп по тарілках і подати на стіл, зверху посипати сухариками.

Такий рецепт шпинатового супчика дуже корисний і некалорійний.

Крем-суп з шпинату і щавлю з авокадо

Суп з шпинатом1

Склад:

1. Оливкова олія – столова ложка;

2. Цибуля (ріпчаста) – середня головка;

3. Шпинатний пучок;

4. Щавель – півпучка;

5. Авокадо – одне середнє;

6. Овочевий бульйон – 2 склянки;

7. Часник – 3 середніх зубчики;

8. Рукола;

Приготування:

  • Наливаємо масло в каструлю, тушкуємо рубаний цибульку до прозорості і м’якості;
  • Моєму і видаляємо стебла у шпинатных листя, додаємо дрібно порвані листя і наш бульйон (або воду) до цибулі, варимо близько 5 хвилин, періодично заважаючи;
  • Додаємо вимиті листя щавлю, варимо ще 5 хвилин;
  • Знімаємо з вогню, додаємо авокадо і видавлюємо часник, подрібнюємо блендером до однорідної маси;
  • Подаємо зі свіжої рубаною зеленню петрушки або руколою.

Овочевий бульйон можна замінити звичайною питною водою

Суп з шпинатом6

  1. Брокколі – 400 грам;
  2. Молодий шпинат – приблизно 200 грам (заморожений – дуже волокнистий);
  3. Картопля – за бажанням;
  4. Сіль, перець;
  5. Рослинне масло – 2 ложки (за бажанням);
  6. Кунжут коричневий.

Приготування:

  • Відварюємо шпинат приблизно 10 хвилин, а потім разом з водою подрібнюємо в блендері, за бажанням довив олія рослинна;
  • В іншій каструльці відварюємо броколі, виймаємо з води, нарізаємо як завгодно;
  • За бажанням – відварюємо картоплю, нарізаємо (або нарізаємо, а потім відварюємо);
  • шпинатну воду додаємо брокколі, сіль, перець, (картопля), перемішуємо;
  • Розливаємо по тарілках, зверху прикрашаємо присипкою з кунжуту.

ми Неодноразово чуємо рекомендації лікарів-дієтологів, які нам постійно твердять про користь продуктів, що містять велику кількість клітковини.

І наш чудовий продукт чудово може в цьому допомогти – наситити організм клітковиною і безліччю корисних речовин, а головне – це дуже смачно і корисно як для дорослих, так і для діток!

Приємного апетиту!