Солоні грузді – відмінна закуска! Рецепт солоних груздів може бути настільки різноманітним, що кожна господиня додає щось своє. Я знайшла для себе дуже смачний і швидкий варіант. Як і солоні грузді з прянощами,гриби виходять пружними і хрусткими.

Для приготування нам знадобиться:

  • грузді свіжі (десятилітрове відро)
  • корінь хрону – 3 корінця довжиною 10 см
  • сіль не йодована
  • часник

Розсіл готується з розрахунком 4 столові ложки на літр води. Літри розсолу вистачає на 6 пів літрові баночки, в які входять десятилітрове відро груздів після варіння.

Якщо грузді сильно брудні, то їх необхідно замочити в холодній воді на 2-3 години. Так їх буде набагато легше відмити і почистити.

Після того, як бруд отмокнет, гриби треба добре почистити щіточкою. Потім гарненько промити під проточною водою від піску.

Варимо розсіл. У воду додаємо сіль, на 1 літр 4 столові ложки. Доводимо до кипіння і ставимо остигати.

Поміщаємо грузді в каструлю з трохи підсоленою водою. Не потрібно воду так, щоб гриби приховувало, в процесі варіння грузді скорочуються і дають сік.

Кип’ятимо гриби 15 хвилин і зливаємо воду. Це необхідно для того, щоб з груздів пішли всі шкідливі речовини. Потім заливаємо гриби чистою водою і кип’ятити ще 20-30 хвилин. Після відкидаємо гриби на друшляк і даємо охолонути. Поки гриби і розсіл остигають, стерилізуємо банки. Або в духовій печі, або на пару, протягом 15 хвилин. Кришки досить обдати окропом.

Витягуємо баночки і прикривають кришками. Найзручніше використовувати пів літрові банки з закручивающими кришечками.

Розкладаємо остиглі грузді в баночки капелюшками вниз, перекладаючи їх часником і хріном, так солоні грузді в зиму краще зберігатися і залишаться хрусткими. Гриби доповідаємо до плічок банки, залишаючи місце для розсолу.

Після заливаємо грузді доверху розсолом. Перевіряємо вилочкою, щоб вийшов весь повітря, і розсіл рівномірно розподілився по банкам. Щільно закриваємо на банках кришки і ставимо в холодильник. Через місяць можна подавати солоні грузді з хріном до столу.