Грузді, одні з найпоширеніших грибів для засолювання. Ці гриби займають одне з перших місць за вмістом білків і мікроелементів. Хрусткі, смачні грузді, прикрасять будь-який стіл. Солять грузді по-різному. Існує гарячий спосіб засолювання. Я завжди засолюю саме за цим рецептом. При варінні з грибів виходять всі шкідливі речовини, в той же час вони залишаються хрусткими і смачними.

Для приготування нам знадобиться:

  • грузді
  • часник
  • лавровий лист
  • парасольки кропу
  • перець горошком, гвоздика (можна взяти готовий набір для маринадів)
  • сіль не йодована
  • (розсіл готується з розрахунком 4 столові ложки солі на літр)

Грузді необхідно замочити в тазу на 2-3 години в холодній воді, так їх буде легше мити. Після того, як вони трохи отмокнут, за допомогою щіточки їх необхідно почистити. Потім ще раз промити під проточною водою, щоб позбутися від піску.

У той час поки грибочки відмокають у воді, варимо розсіл. З розрахунком приблизно на одне 10 літрове відро грибів 2 літри розсолу. Наливаємо воду в каструлю, солимо. На літр, 4 столові ложки не йодованої солі. Після того, як вода закипить, кидаємо туди парасольки кропу і спеції. Кип’ятимо 15 хвилин, потім виливаємо у велику миску і остуджуємо.

Потім, чисті грузді складаємо у велику каструлю, наливаємо води і варимо 15 хвилин. Саме за цей час з грибів встигають вийти шкідливі речовини. Воду необхідно трохи підсолити, щоб з грибів пішла гіркота. Через 15 хвилин зливаємо воду і заливаємо нову. Це потрібно, щоб грузді не ввібрали назад все шкідливе, яке вони встигли виділити під час варіння. Гриби варимо на повільному вогні протягом 30 хвилин.

Після варіння викладаємо грузді на друшляк, даємо трохи стекти воді. Потім я завжди розкладаю дрібні і великі гриби в різні миски. Миски попередньо необхідно обдати окропом.

Поки грузді остигають після варіння, стерилізуємо банки і кришки. Я віддаю перевагу капронові кришки, але можна і закручивающие, але ні в якому разі не використовуйте залізні кришки для закачування. Солоні і мариновані гриби не можна закочувати, при взаємодії з металом гриби виділяють смертельні для людини речовини. Банки можна стерилізувати в пароварці або на спеціальній кришці, над киплячою водою. Час стерилізації 15 хвилин. Капронових кришок 3-4 хвилини, інакше їх перекосить.

Чистимо часник, приблизно 4 зубчики на баночку. Розрізаємо кожен зубчик ще на кілька частин. Потім розкладаємо грузді по банках, капелюшками вниз, перекладаючи їх часником, до плічок банки. Великі гриби ріжемо. Заливаємо розсолом банки до країв, щоб гриби були повністю в розсолі.

Закриваємо щільно кришками. Чекаємо, поки баночки повністю охолонуть, і ставимо в холодильник. Грузді можна їсти вже через місяць. За цей час вони добре про солятся і придбають потрібний смак. Добре подавати їх до столу з рослинним маслом і цибулею. Грибочки виходять, пальчики оближеш!