Тісто для вафель готується швидко і досить просто. Та й сама випічка не вимагає багато часу. Але щоб вийшла хрустка основа, бажано мати в арсеналі кухонних приладів ще і спеціальну сучасну вафельницю. Вона надає більше простору для кулінарної творчості. Так як же приготувати смачні вафлі своїми руками?

Поради та рекомендації

Вафельне тісто готується на основі яєць з додаванням відносно невеликої кількості борошна. Тому склад виходить досить рідким і повітряним. Для його випікання можна використовувати деко. Для цього масу розрівнюють по поверхні невеликими порціями, формуючи млинці.

Також напевно у когось з вас вдома знайдеться пристосування за типом вафельниці ще з радянських часів. На неї між двох половинок виливається частина тіста. Саму двостулкову сковорідку потрібно тримати над вогнем конфорки, рівномірно нагріваючи посудину, або в духовці (якщо це дозволяють ручки).

Не варто нехтувати можливістю придбання спеціальної электровафельниці. Нею набагато зручніше користуватися, ніж іншими варіантами. Фактура виробу виходить гарна і нагадує покупні вафлі.

Щоб при випіканні тісто набуло пористу структуру, яйця потрібно ретельно збити. Цукор додасть виробу розсипчастість. Якщо готувати несолодкий варіант обов’язково додайте розпушувач.

Щоб зробити вафельні трубочки або конвертики, потрібно працювати з неостиглими млинцями. Начинку закладають всередину. Їсти вафлі потрібно як можна швидше, так як вони після довгого простою втрачають свій насичений смак, черствіють, і можуть просто розм’якнути через рідке наповнення.

Класичний французький варіант передбачає блідий, лише злегка золотавий колір страви. Але це зовсім не означає, що потрібно слідувати саме йому. Підрум’янені вафлі більш звичні для сучасного гурмана. До того ж вони більш ароматні. Додатково в рідке тісто можна додавати ароматичні есенції, ваніль, корицю, цедру або сік цитрусових і ягід, горіхову пасту.

Способи приготування

Тісто для вафельних трубочок готується майже 50 способами. Перераховувати всі немає сенсу, так як, загалом, вони дуже схожі, відмінності лише в одиничних інгредієнтах та їх кількості. Тісто для вафель, приготованих у вафельниці повинно бути рідким і легким, не мати згустків і великих бульбашок.

В якості додаткових інгредієнтів можуть виступати:

  • сир;
  • молоко;
  • кефір;
  • згущене молоко;
  • крохмаль;
  • рослинна олія;
  • сметана;
  • дріжджі;
  • майонез і т. д.

Несолодке тісто на кефірі

Півтори склянки пшеничного борошна змішують з розпушувачем і содою (по 1 ч. л.). 500 г кефіру перемішують віночком з 2 яйцями і вливають в борошно. Додають трохи соняшникової олії (70 мл). Основа вийде несолодкою, тому її можна використовувати для абсолютно будь-яких начинок.

Вершкове

Чудовий рецепт тіста для електричної вафельниці. Півпачки вершкового масла розтирають з декількома ложками цукру і ваніліном. Жовтки чотирьох яєць розтирають і збивають з дрібкою солі. Обидві маси з’єднують і розбавляють склянкою води. Додають 100 г вершків. Залишилися яєчні білки збивають і потроху вмішують в тісто.

Кукурудзяне

4 яйця ретельно збивають зі склянкою цукрового піску. Додають 100 мл рослинної олії, по 1 склянці пшеничного та кукурудзяного борошна, дрібку солі. Частину маси викладають на розпечену змащену вафельницю. Через 3 хвилини знімають і намотують навколо металевого конуса до повного охолодження. Потім наповнюють начинкою.

Цукрове

2 ст. борошна змішують з чашкою цукрової пудри. Яйця (4 шт) збивають з неповною склянкою молока. З’єднують склади. Тісто розрівнюють ложкою по поверхні вафельниці або листа. Випікають при високій температурі (близько 240 градусів).

На згущеному молоці

Таке тісто для випікання в електровафельниці не повинно бути ні занадто рідким, ні густим. У мисці розминають маленьку пачку маргарину, потім додають тонкою цівкою банку згущеного молока, потім стакан крохмалю з дрібкою гашеної соди і таку ж кількість борошна, вбивають пару яєць.

Все ретельно розмішують. Змащувати поверхню вафельниці потрібно тільки один раз на самому початку. Готові вироби довго залишаються хрусткими.

Сирне

2 жовтки розтирають з парою ложок цукрового піску і такою ж кількістю розтопленого вершкового масла. Додають півсклянки борошна і 100 грам сиру, трошки підсолюють.

Склянку борошна змішують з розпушувачем і додають в неї збиту масу. Потім збивають в окремій ємності білки і акуратно викладають їх в тісто.

Сметанне

2 яйця, сіль, 50 г цукру змішують разом. Додають 3 ст. л. сметанки, 2 ст. л. борошна і 1 ст. л. крохмалю. Все перемішують разом.

Майонезне

Маленьку пачку майонезу, пачку маргарину, 2 великих яйця і склянку крохмалю перемішують з 2 склянками борошна, змішаного зі склянкою цукру і ложкою соди і оцту.

А якщо зовсім немає часу на приготування спеціального тіста, можна спекти подібний десерт з готового листкового. Для цього воно нарізається на шматочки. Які розкочують качалкою. Заготовки посипають борошном і відправляють в вафельницю.

Варіанти начинки

Приготовані вафлі можна їсти з варенням, згущеним молоком, джемом або розтопленим шоколадом. В якості начинки для домашніх вафельних трубочок можна також розглядати такі варіанти.

Сирний фарш

300 грам сиру необхідно розім’яти виделкою з двома ложками сметани і трьома ложками цукру. Додаємо трохи солі і ванілі. Ставимо на водяну баню. Сир почне злегка плавитися. Вмішуємо 1 яйце. Остуджуємо і наповнюємо сумішшю трубочки.

Курага

Відмачуаємо курагу у воді. Промиваємо і заливаємо окропом. Варимо 10 хвилин, потім охолоджуємо і перемішуємо з цукровим піском.

Лимонний крем

Береться повний (з гіркою) стакан цукру і половина склянки води. Додаємо цедру невеликого лимона. Ставимо на вогонь до закипання, розчиняємо цукор. Розтираємо окремо 4 жовтки. Вливаємо в них сироп. Продовжуємо варити, поки суміш не загусне. Пачку масла рубаємо на дрібні шматки і додаємо в охолоджену масу. Збиваємо.

Заварний кавовий крем

Столову ложку кави заварюють на 10 хвилин, потім проціджують. Кілька яєць розтирають з 150 грамамах цукру і ложці борошна. Ставимо на вогонь. Додаємо 100 мл молока, кілька ложок кави. Варимо до загустіння. Вводимо по шматочку масла. Всього потрібно близько 200 гр. Збиваємо до тих пір, поки маса не збільшиться вдвічі.

Горіховий

Кілька жовтків розтерти з 100 гр цукру, ложкою коньяку і борошна. 1,5-2 склянки очищених ядер волоських горіхів розтирають у ступці і розводять 200 мл молока. Все змішують і проварюють до загустіння. Потім збивають віночком, поки маса не стане пишною.

Вафлі дуже цікаво робити самостійно, адже склад тіста і начинку ви обираєте самостійно. Кожен представлений рецепт – це лише піщинка в океані кулінарних можливостей.