Одна з найпопулярніших страв у нашій кухні – котлети. Їх зобов’язана вміти готувати кожна поважаюча себе господиня! У цій статті ми розповімо вам дещо новеньке про це знайоме з дитинства блюдо, а також поділимося улюбленими рецептами соковитих котлет з домашнього фаршу.
Це звичне нам м’ясне частування колись виглядало і готувалося зовсім по-іншому. Вперше страву під назвою cotelette почали готувати, звичайно ж, у Франції – батьківщині численних кулінарних шедеврів.
Cotelette означає «реберця», і блюдо це було саме шматочком м’яса на суп, навколо якого оберталося ще два шари м’якоті в формі паляниці. Кісточка була обов’язкова: за неї було зручно триматися, адже в той час етикет не передбачав ніж і вилку до м’яса.
Сьогодні під словом «котлета» розуміють блюдо, приготоване з рубленого м’яса, риби, овочів, грибів. З’явилося багато «родичів» цієї страви: біфштекс, биточки, шніцелі, зрази, фрикадельки і багато іншого.
Буває, пробуєш у когось це, здавалося б, просте блюдо – ну просто пальчики оближеш! А намагаєшся повторити – виходить зовсім не те. Сухі, жорсткі, не такі зажаристі і ароматні, а то і зовсім розвалюються.
Кожен, напевно, пам’ятає малоапетитний смак котлет зі шкільної їдальні часів Радянського Союзу. Що зробити, щоб у вас не вийшли такі ж?
Порада №1: не класти занадто багато хліба та інших складових. Взагалі, хліб або картопля кладеться зовсім не з міркувань економії, а для поліпшення структури (легкість, соковитість). Але їх не повинно бути більше, ніж м’яса. В іншому випадку з фаршем буде важко працювати, та й смак суттєво постраждає. До речі, хліб треба використовувати тільки черствий, щоб уникнути неприємної клейкості.
Золоте правило кулінарії: з несмачних вихідних продуктів не вийде зробити щось хороше. Звідси порада №2: не купуйте фарш сумнівної якості. Та й взагалі краще не купуйте його, а робіть самі. Для домашнього фаршу не використовувати жорстке м’ясо (з хрящами і плівками).
Підійде м’якоть з яловичої лопатки, шиї, грудинки, філейна частина задньої ноги. Добре поєднувати жирну свинину з пісною яловичиною (1:2) – виходять ніжні, соковиті вироби. Також можна замість свинини додати трохи сала (до чверті об’єму яловичини).
Щоб котлети вийшли смачними і ніжними, прийміть до відома пораду №3: перед прокручуванням м’яса через м’ясорубку, видалити всі плівки, хрящики і жилки. Тоді вироби будуть однорідними і приємними по текстурі.
Ріпчаста цибуля надає страві апетитний аромат, але треба знати маленький нюанс, щоб смак страви не був різким.
Порада №4: цибулю потрібно або попередньо обсмажити, або перекрутити на м’ясорубці (а не різати). Інакше вона може не просмажиться (а смак і запах сирої цибулі не особливо приємний). Кількість цибулі – приблизно 200 грамів на 1 кг м’яса.
Також візьміть на замітку кілька кулінарних секретів для смачних котлет з домашнього фаршу:
А тепер пропонуємо перевірені рецепти котлет з домашнього фаршу. Ви можете доповнювати і покращувати їх на свій розсуд.
1. З яловичини з гірчицею
Що буде потрібно:
Зробити домашній фарш з урахуванням вищевикладених рекомендацій. Перекрутити на м’ясорубці цибулю, часник і картоплю, додати їх до м’яса. Потім додати туди ж молоко, збити виделкою яйце, гірчицю, перець, сіль.
Добре перемішати, сформувати котлети, обваляти в суміші з манки і сухарів. Обсмажити на розігрітому маслі під кришкою як описано вище: спочатку на середньому вогні, потім на слабкому, а в кінці, якщо хочете скоринку, – на сильному.
2. З яловичини з додаванням кабачка.
Що буде потрібно:
Як готувати:
Подрібнити в м’ясорубці яловичину, кабачок натерти на крупній тертці. Змішати м’ясо і кабачок, додати яйце. Дати постояти 10 хвилин. Додати сухарі, сіль і спеції. Дати постояти ще 10 хвилин. Сформувати котлети, обвалюючи їх у борошні. Смажити, як у попередньому рецепті.
1. З нежирної свинини
Що буде потрібно:
Як готувати:
Цей рецепт не передбачає замочування батона. Просто перекрутіть нарізану м’якоть разом з м’ясом, цибулею і часником на м’ясорубці. Додайте збите виделкою яйце, масло, сіль і перець. Добре вимісіть, сформуйте котлети і смажте під щільно закритою кришкою.
2. З свинини з майонезом
Що буде потрібно:
Як готувати:
Подрібніть м’ясо, цибулю, часник і картоплю на м’ясорубці. Додайте яйця, майонез та інші компоненти. Гарненько перемішайте. Сформуйте котлети. Смажте під кришкою до готовності.
Як і в будь-якій справі, в кулінарії майстерність приходить з досвідом. Так що готуйте, експериментуйте, винаходьте свої, неймовірно смачні котлети і радуйте своїх домашніх новими стравами!