Коли хочеться смачного пирога, але вільного часу не так багато, рецепт шарлотки з яблуками просто порятунок. Простий і дуже смачний пиріг стане відмінним десертом. Завдяки своїм простим інгредієнтам, шарлотка з яблуками відмінна випічка до чаю, яка не тільки принесе задоволення, але і заощадить Ваш час!
Традиційно шарлотка готувалася з білого хліба, яблук та лікеру. В принципі, її можна робити з будь-якими ягодами і фруктами, але, на думку самих кондитерів, сама смачна виходить з цих фруктів кислих сортів.
Щоб приготувати пиріг за класичним рецептом, вам знадобляться такі продукти:
1 ст. цукру;
4 яйця;
склянка пшеничного борошна;
яблука – 1 кг;
сода – 1/2 ч. л.;
сіль – щіпка.
Покрокова інструкція:
Білки збийте з половиною цукру, жовтки з рештою;
З’єднайте білки і жовтки, поступово всипте борошно, збивати не потрібно, акуратно перемішайте ложкою або виделкою;
Додайте сіль і соду;
Фрукти наріжте часточками або кубиками, висипте їх в тісто;
Форму для випічки добре змастіть маслом і посипте манною крупою;
Масу вилийте у форму, поставте в духовку, прогріту до 180 градусів, випікайте півгодини.
У господинь користується популярністю ще й такий рецепт шарлотки. Для приготування нам знадобиться:
4 курячих яйця;
1 ст. цукру;
1 ст. борошна;
пів ч. ложки соди;
1-2 зелених яблука.
Приготування:
Збити яйця, додавши цукор і борошно так, щоб утворилася однорідна маса. До вмісту додати соду і все добре перемішати. На цьому етапі важливо, щоб сода була добре перемішана, це забезпечить рівномірність коржа;
Тісто повинно вийти консистенції сметани. В іншому випадку, корж нерівномірно підніметься і поверхня буде не рівною, як би горбками;
Потім помити фрукти, вирізати середину і порізати невеликими скибочками, шкірку можна не знімати. Краще всього використовувати зелені сорти фруктів, вони дадуть пирогу приємний кислуватий смак. Перемішати тісто з фруктами;
Вилити масу в форму і поставити в духовку на 20-30 хвилин при t 150-200 °C, на режим «верхній і нижній жар з конвекцією». Форму для шарлотки необхідно трохи змастити олією, для запобігання пригорання.
Шарлотка з яблуками і корицею
Якщо ви любите випічку з прянощами, вам сподобається шарлотка з корицею. Щоб спекти такий пиріг, підготуйте такі інгредієнти:
яблука – 6 шт.;
1 ст. борошна;
цукор – один стакан;
3 яйця;
сода – щіпка;
кориця – столова ложка.
Готуйте пиріг в такій послідовності:
Відокремте білки від жовтків. Білки збийте з цукром;
В жовтки додайте борошно і соду;
Фрукти наріжте тонкими слайсами, викладіть дно ємності для випічки;
Посипте корицею, а зверху залийте тістом;
Випікайте півгодини в духовці при температурі 220 градусів.
Яблучна шарлотка з вершковим маслом
Щоб приготувати пиріг за цим рецептом, знадобляться наступні продукти:
3 яблука;
200 г борошна;
1/2 ч. л. розпушувача;
4 яйця;
50 г свіжого вершкового масла;
1/2 склянки цукру.
Приготування:
Форму для приготування випічки змастити вершковим маслом. Фрукти помити, очистити від шкірки, нарізати дрібними шматочками, але не натирати;
Викласти ними дно ємності. Зверху на фрукти натерти вершкове масло. Для тіста потрібно збити яйця, додати цукор, знову збивати, поки повністю не розчиниться цукор;
Акуратно всипати борошно, збивати пару хвилин, додати соду і ще збити;
Рідке тісто вилити зверху на фрукти і вершкове масло, дати йому постояти 15 хвилин, помістити в духову шафу, прогріту до 180 градусів, випікати 20 хвилин.
Яблучна шарлотка з корицею і родзинками
Побалуйте своїх рідних смачним пирогом, підготуйте такі продукти:
7 яблук;
за 200 г борошна і цукру;
три яйця;
0, 5 ч. л. соди;
1 ст. л. оцту;
1 ст. л. кориці;
50 г родзинок;
40 г маргарину;
20 г панірувальних сухарів.
Приготування:
Яйця з цукром збити до появи піни. Поступово всипати борошно, акуратно перемішуючи ложкою до отримання однорідної консистенції. Внести в масу соду, погашену оцтом. У тісто додати корицю і родзинки;
Фрукти очистити, нарізати невеликими скибочками. Форму для випікання змастити маргарином і засипати її дно панірувальними сухарями;
Викласти яблука, а зверху залити їх тістом. Залишити на 5 хвилин для того, щоб тісто повністю огорнуло всі яблука. Форму з тістом поставити в заздалегідь прогріту духовку, випікати півгодини при 180 градусах;
Всі діти люблять солодощі, але не все можна їм їсти. Для малюків можна приготувати пиріг за таким рецептом:
Знадобляться такі інгредієнти:
цукор – 200 г;
борошно – 200 г;
3 яйця;
30 г родзинок;
одне яблуко;
20 г свіжого вершкового масла;
сода на кінчику ножа;
1 ч. л. лимонного соку.
Приготування:
Білки відокремити від жовтків, додати до них цукор, збивати до одержання густої білої піни;
Додати жовтки, ще збивати, потім тонкою цівкою всипати просіяне борошно. Додати соду, гашену лимонним соком;
Яблуко порізати на маленькі часточки;
Для випікання шарлотки краще використовувати маленькі силіконові форми. Їх змастити розм’якшеним вершковим маслом, заповнити їх тістом;
Якщо дно форм фігурне, спочатку потрібно вилити ложку тіста, щоб його добре заповнити. Викласти родзинки і яблучні дольки;
Тіста не потрібно наливати до верху, бажано форму заповнити на 2/3, так як шарлотка при випіканні підніметься.
Господині діляться своїм секретом: щоб пиріг був пишним і високим, не можна відкривати духовку під час випікання шарлотки. Перевірити готовність її можна по закінченню вказаного часу, проткнувши сірником: якщо він сухий, пиріг готовий!
Дякую за рецепт. СМАЧНО! Замість соди розпушувач додала. Ніжніше виходить. і ще коли збиваю яєчну масу, яйця повинні бути не з холодильника. Піна краще виходить коли вони не холодні. Всім смачного!
Це моя перша шарлотка. Велике спасибі за рецепт. Вийшло дуже смачно.
Дякую за рецепт. СМАЧНО! Замість соди розпушувач додала. Ніжніше виходить. і ще коли збиваю яєчну масу, яйця повинні бути не з холодильника. Піна краще виходить коли вони не холодні. Всім смачного!