Вареники улюблена страва українців, яка готується з різними начинками. Доступна і популярна начинка – картопля, яку можна поєднувати з різними інгредієнтами. Щоб варенички вийшли гарними і смачними, необхідно знати деякі хитрощі та правила приготування.
Рецепт вареників з картоплею та цибулею
Саме такий варіант є найбільш популярним і традиційним. Його люблять і діти, і дорослі. Ще один важливий момент, на якому хотілося б зупинитися – значення калорійності вареників з картоплею. Звичайно, все залежить від використання додаткових інгредієнтів, але в середньому цей параметр становить 221 ккал на 100 г.
Підготуйте такі інгредієнти: пару яєць, 1,5-2 ст. води, 900 г борошна, сіль, перець, 1 кг картоплі, пару цибулин і масло.
Приготування скадається з таких кроків:
- для початку помийте, очистіть і поріжте на шматочки коренеплоди. Покладіть їх у воду, додайте сіль і варіть до готовності. В цей час просійте борошно, додайте щіпку солі і яйця. Все добре перемішайте, а потім порційно вливайте воду, яка повинна бути дуже холодною. Добре перемішуйте, щоб вийшло однорідне, круте тісто, яке легко відстає від рук. Оберніть його харчовою плівкою і залиште в холодильнику на 2 год;
- цибулини очистіть і дрібно поріжте, а потім обсмажте на розігрітій олії. Воду необхідно злити і перетворити картоплю в пюре, до якої варто покласти трохи перцю і змішати з цибулею, але тільки з половинкою. Все добре перемішайте і охолодіть;
- тепер необхідно розкачати пласт, вирізати за допомогою склянки кружечки і покласти в центр трохи начинки, закріпивши краї кіскою. Якщо зручніше робити спочатку з тіста джгут, а потім його ділити на шматочки і розкочувати коржики, то робіть так. Залишилося тільки зварити порціями вареники, для цього опускайте їх в киплячу воду і після спливання засічіть 3 хв. і виймайте. Подавайте, присипавши цибулею.
Вареники з сирою картоплею
Цей варіант можна назвати більш простим, оскільки начинка використовується в сирому вигляді, що значно скорочує час приготування. Що стосується тіста, то потрібно використовувати традиційний варіант, як його приготувати розповідається в першому рецепті.
Підготуйте такі інгредієнти: 5 картоплин, 3 ст. ложки вершкового масла і рослинної олії, цибулю, сіль і чорний перець.
Технологічна схема приготування:
- вимиті і очищені коренеплоди подрібніть на дрібній тертці, покладіть сіль, перемішайте і залиште на пару хвилин. Після закінчення часу необхідно масу віджати руками, щоб видалити зайвий крохмаль. Після цього покладіть у начинку розтоплене масло і все добре змішайте, щоб можна було сформувати кулю. Очищену цибулину поріжте дрібно, а потім обсмажте на розпеченій олії до рум’яності;
- дістаньте приготоване тісто, розкачайте і виріжте коржики. Викладіть начинку, защепніть краї, формуючи косички. Вареники відварюють в киплячій воді, поки вони не піднімуться на поверхню. Викладіть в миску, куди слід відправити підготовлену цибулю разом з маслом.
Рецепт вареників з картоплею та грибами
Пропонуємо розглянути рецепт страви з заварного тіста, для якого не потрібні яйця. В такому разі вареники вийдуть тонкими і будуть буквально танути в роті. Картопля з грибами – відмінне поєднання, яке використовується в різних стравах.
Для приготування страви з грибами візьміть: 315 г борошна, 225 г води, по 35 г рослинної олії і вершкового масла, 4 картоплі, 6 великих печериць, цибулину, сіль і перець.
Процес приготування:
- для початку просійте борошно, щоб наситити його киснем. Додайте сіль і олію. Змішайте, а потім влийте крутий окріп. Вимішуйте спочатку ложкою, а потім руками. У результаті треба отримати м’яке тісто, яке слід накрити харчовою плівкою і залишити на півгодини;
- підготовлену картоплю нарізають шматками і варять у воді з додаванням солі до м’якості. Після цього слід приготувати пюре. Очистіть і наріжте маленькими шматочками гриби. У сковороді розігрійте олію і обсмажте печериці на великому вогні. В цей час очистіть і подрібніть цибулю, яку слід додати до грибів і обсмажити до рум’яності. В кінці додайте сіль і перець, а потім змішайте з пюре;
- розкотіть пласт товщиною не більше 1,5 мм, виріжте коржики, покладіть начинку і зліпіть вареники. Відправте їх у киплячу воду і потримайте 2-3 хв. Цього буде достатньо, щоб страва була готовою. Подавайте зі сметаною.
Рецепт приготування ледачих вареників з картоплі
Якщо немає часу на те, щоб ліпити традиційні вареники, можна скористатися цим рецептом, в якому процес готування значно спрощено. Страва виходить смачною і дуже ніжною.
Для лінивих вареників візьміть: 650 г картоплі, пару яєць, 240 г борошна (це без урахування присипки столу або дошки), звичайну і червону цибулю, 2,5 ст. ложки олії і 1 ст. ложку вершкового масла, сіль і перець.
Технологічна карта приготування вареників з картоплею:
- добре помийте коренеплоди, а потім відваріть їх в мундирі у підсоленій воді. Після цього очистіть і розімніть в пюре. Додайте до нього попередньо збите яйце, сіль і просіяне борошно. Гарненько перемішайте, а потім викладіть масу на стіл і вимісіть тісто, при цьому процес повинен тривати не менше 5-ти хв.;
- сформуйте ковбаску діаметром 3 см, а потім поріжте на шматочки і зробіть коржі товщиною в 1 см. Опустіть їх в киплячу воду і після спливання варіть на маленькому вогні протягом 5 хв.;
- очищений лук поріжте дрібними кубиками і обсмажте його до рум’яності на розпеченій олії. Викладіть туди готові коржі і гарненько перемішайте.
Вареники з картоплею і сиром
Пропонуємо розглянути ще один варіант, в якому тісто будемо готувати на основі кефіру. Сир чудово поєднується з картоплею, що дозволяє отримати вершкову на смак начинку. Варто відзначити, що калорійність такої страви трохи вище традиційного варіанту.
Підготуйте такі продукти: 315 г борошна, 200 мл кефіру, пару яєць, 10 г солі, 1/2 ч. ложки перцю, 580 г картоплі, пару цибулин, 75 г сиру, 55 г вершкового масла і 2,5 ст. ложок молока.
Процес приготування:
- жовтки гарненько збийте з сіллю і перцем, а потім додайте суміш до попередньо просіяного борошна. Перемішайте і влийте кефір. Вимішуйте до тих пір, поки маса не буде липнути до рук. Сформуйте кулю, оберніть її плівкою і залиште в холодильнику мінімум на 30 хв.;
- очищені бульби, поріжте на шматочки і відваріть в підсоленій воді до м’якості. Після цього воду злийте, покладіть масло і потовчіть до стану пюре. Очищену цибулю подрібніть і обсмажте її на розпеченій олії до рум’яності. Додайте її до пюре, а також відправте туди сіль і перець. Коли маса трохи охолоне, покладіть білки і подрібнений на тертці сир;
- настав час розкачати пласт, товщина якого не повинна бути більше 0,5 см. Зробіть коржі, покладіть начинку і сформуйте вареники. Опустіть їх в киплячу воду і варіть протягом 7 хв.
Рецепт вареників з картоплею та салом
Це більш ситна страва, особливо люблять її чоловіки. Сало додає оригінальності смаку. Тісто готуйте по будь-якому з вищерозглянутих рецептів.
Підготуйте такий набір інгредієнтів: 1 кг картоплі, 350 г салату, сіль, перець і зелень.
Схема приготування:
- бараболю очистіть і подрібніть на м’ясорубці або натріть на тертці. Викладіть в друшляк, щоб стекла зайва рідина, а також можна віджати крохмаль руками. Сало також слід подрібнити в м’ясорубці або за допомогою блендера. Змішайте дві маси, додайте рубану зелень, сіль і перець;
- зліпіть вареники і варіть їх, опустивши в киплячу воду, на протязі 7-ми хвилин після закипання.
Всі розглянуті рецепти вареників нескладні і, якщо слідувати представленим покроковим інструкціям, то вдасться швидко приготувати смачну страву, яку люблять і дорослі, і діти. Приємного апетиту!