Багато людей не готують рибні страви, бо не зовсім добре розуміються на рибі, не знають, яку краще обрати. До того ж доводиться стикатися з обробкою продукту, яка є дещо незручною і займає багато часу. На допомогу людству приходять рибні консерви.
У них риба, яка вже пройшла процес обробки на виробництві. Тому рибні консерви можна вживати як відразу після відкриття банки, так і використовувати для приготування смачних страв. Наприклад, можна приготувати чудовий суп.
Простий рецепт першої страви з консервованої сайри
Суп з рибної консерви робиться нашвидкуруч і без особливих витрат. Для цієї страви можна брати консерву з будь-якої риби (горбуша, тунець), але сайра відрізняється від інших своїми незрівнянними смаковими ознаками, вона дає хороший навар і містить Омега-3 жирні кислоти у великій кількості, а також фосфор, калій, магній і залізо.
Тож приготування рибного супу з консерви сайри дозволить не тільки насолодитися чудовим смаком, але й отримати користь для організму.
Склад:
вода – 2 літри;
картопля невелика – 4 шт.;
середня цибулина – 1 шт.;
морква – половина середньої або маленька;
1 банка консерви сайри;
сіль, перець, лавровий лист великий, будь-які спеції до смаку;
зелень кропу і петрушки – по 3 гілочки;
олія, краще рослинна (для обсмажування).
Приготування:
Закип’ятити в каструлі воду;
Помити і почистити овочі;
Нарізати цибулю і картоплю кубиками, на тертці натерти моркву;
Після того, як закипить вода, покласти в ємність підготовлену картоплю;
Обсмажити нарізану цибулю на сковорідці приблизно 1 хвилину, потім додати туди моркву, через 2 хвилини – томатну пасту;
Все гарненько перемішати, злегка протушкувати;
Викласти в каструлю до картоплі підсмажені овочі;
Банку з консервою відкрити, викласти на тарілку сайру, трохи розім’яти виделкою;
Додати лавровий лист, рибу, сіль, свіжу зелень і спеції у каструлю, готувати на слабкому вогні приблизно 10 хвилин.
Такий суп з консервованої сайри – легкий і корисний. Відмінно виконує роль першої страви для обіду.
Юшка з консерви сайри з рисом
Суп з рисом виходить більш ситним, тому ідеально підійде дівчатам, що стежать за фігурою, адже після нього можна відмовитися від другої страви.
Склад:
вода – близько 2 л;
3 картоплини;
1 морквина;
білий рис – 100 г;
банка сайри;
зелена цибуля;
невеликий помідор – 2 шт.;
будь-яка олія для обсмажування овочів;
2 великих лаврових листи;
перець чорний середній горошок – 3 шт.;
1 свіжий корінь петрушки;
невеликий пучок кропу;
дозволяється додавати будь-які спеції до смаку, але не переборщувати з ними.
Приготування:
Поставити каструлю з водою на вогонь;
Почистити овочі, картоплю нарізати великими кубиками, на тертці натерти моркву;
Нашаткувати свіжу зелену цибулю;
У окріп викласти картоплю;
Гарненько промити білий рис, викласти його до картоплі, яка закипіла, варити на середньому вогні 15 хвилин;
Тим часом: спочатку протушкувати на сковороді протягом 5 хвилин моркву, потім додати зелену цибулю, готувати ще 1-2 хвилини, після чого викласти в каструлю варитися;
Зняти шкірку з помідорів, попередньо ошпаривши їх окропом, порізати невеликими кубиками і викласти в сковорідку тушкуватися на 3 хвилини. Корінь петрушки потерти (бажано дрібно), покласти в сковороду до помідорів на 1 хв, після чого відправити в каструлю. Включити слабкий вогонь;
Відкрити баночку з сайрою і покласти рибу в суп, витягнувши хребти і розділивши її на скибочки, тушкувати 5 хвилин;
Додати спеції, сіль, нашаткований кріп;
Накрити суп і прибрати з вогню.
Як радять досвідчені кулінари, страву перед подачею на стіл добре прикрасити гілочкою свіжої петрушки і частинкою лимона.
Суп з консервованої сайри в мультиварці
Удвічі легше буде приготувати суп з сайрою в улюбленій всіма мультиварці. У цьому рецепті використовується пшенична каша, але це не принципово, можна використовувати й рис.
Склад:
вода 1,5-2 літри;
банка консервованої сайри;
одна невелика морквина;
одна ріпчаста цибулина і пучок зеленої;
солодкий перець;
3 картоплини середнього розміру;
пшенична крупа – 80 г;
олія соняшникова;
зелень, сіль, чорний мелений перець.
Приготування:
Поставити режим «Випічка», влити олію і пасерувати цибулю, моркву, перець солодкий 5-7 хвилин.
Потім у чашу кладемо картоплю, нарізану маленькими шматочками, зелену цибулю, рибу великими скибочками, попередньо очищену від хребтів, і крупу.
Після чого наливається гаряча вода. Потім слід посолити, поперчити, покласти один великий лавровий лист. Поставити режим «Тушкування» в мультиварці на 1 годину, але краще виключити вже через 40 хвилин, щоб збереглося більше корисних властивостей, до того ж їжа не розвариться.
Приготований суп із сайри краще їсти відразу, давши йому настоятися 10-15 хвилин. При подачі розлити суп у тарілки і посипати подрібненою зеленню.
Сирний суп з консервованої сайри
Дуже незвичайний і смачний рецепт – сирний суп з консервами. Спробувати приготувати його необхідно кожній господині.
Склад:
близько двох літрів води;
2 плавлених сирки;
2 банки рибної консерви;
1 морквина, 1 цибулина, олія (для смаження);
картоплини середні – 6 шт.;
сіль, зелень, спеції, грінки сухі.
Приготування:
У закипілу воду кинути дрібно нарізану картоплю;
Обсмажити цибулю з морквою на сковороді і додати до картоплі;
Плавлений сирок потерти на тертці і покласти в каструлю до решти інгредієнтів. Варити на повільному вогні 15 хвилин;
Звільнити сайру від хребтів, розім’яти і помістити в каструлю. Посолити, поперчити, посипати спеціями. Залишити варитися на 5 хвилин;
При подачі посипати грінками і свіжою зеленню.
Не завжди і не у кожного є можливість приготувати рибний суп зі свіжої риби. Але не варто засмучуватися, адже консервована теж досить корисна та смачна, а, головне, завжди є під рукою. Пробуйте і експериментуйте – близьким ваші страви обов’язково сподобаються!