Етикет у фешенебельному ресторані вимагає, насамперед, дотримання базових норм і правил поведінки в громадських місцях. Як часто ви замислюєтеся над тим, наскільки виховано, стримано і інтелігентно ведете себе в закладах?
Про що свідчать хороші манери?
Відвідувати різноманітні заходи доводиться далеко не кожен день. Якщо чоловік запросив вас на побачення в розкішний ресторан, або ви відправляєтеся на весілля подруги, і не бажаєте осоромитися, наші правила обов’язково допоможуть вам вести себе гідно і грамотно. Вивчаючи їх, врахуйте – етикет не повинен стати для вас чимось, що викличе дискомфорт, хвилювання або головний біль.
Поводитися варто невимушено, і надягати маску королівської підданої зовсім необов’язково. Дівчата не повинні бути вульгарно одягненими. Поведінка не повинна «відбивати апетит» у присутніх в переносному, а іноді і прямому сенсі. Вульгарна манера спілкування не прикрашає нікого і ніде, і ресторан тут – не виняток.
Навіть якщо станеться казус в обслуговуванні, не слід голосно кликати офіціанта, вичитувати йому за «погану роботу» і незадовільну якість обслуговування. Звичайно, варто вивчити класичні правила сервірування столу, щоб правильно підбирати і використовувати столові прилади.
За вміння поводитися з ножем для риби про вас не стануть судити, як про особистість, але цей навик допоможе вам продемонструвати людям своє виховання і вміння тримати себе пристойно в будь-якому суспільстві.
Перш за все, варто переглянути свій зовнішній вигляд. Якщо ви йдете на ділову зустріч в денний час, кращим варіантом стане одягання класичного костюму або офісного одягу. Якщо передбачається урочиста вечеря – не роздумуючи, надягайте краще вечірнє плаття.
Не намагайтеся підібрати занадто химерний туалет – їм ви не справите позитивного враження на «вище суспільство». Варто бути стриманою і в підборі макіяжу – все ж, ви відправляєтеся в ресторан, а не на театральну сцену.
Якщо ви прийшли в ресторан з чоловіком, він повинен відкрити перед вами двері і пройти у них першим. Такий крок необхідний для того, щоб захистити прекрасну леді від можливої небезпеки. Крім того, метрдотель або адміністратор закладу, визначає по цьому знаку того, хто ініціював зустріч, і хто буде розраховуватися за вечерю.
Якщо ви прийшли в ресторан в компанії подруг, першою входить запрошуюча. Чоловік повинен пройти до заздалегідь заброньованого столу, допомогти жінці зняти верхній одяг і відсунути її стілець.
Якщо жінка запізнюється, чоловік займає певний столик і попереджає адміністратора про те, що очікує супутницю. Метрдотель повинен провести її до чоловіка, при цьому давши можливість «доглянути» за дівчиною самостійно.
Чого робити категорично не можна: 20 головних «ні»
Отже, давайте розглянемо правила етикету в дорогому ресторані з «зворотньої сторони». Чого категорично не рекомендується робити за столом? Як не осоромитися перед супутником? Як вести себе не личить благородній дівчині?
Наступні правила вкажуть вам на те, як можна тримати себе за столом:
Не будьте розв’язною і вульгарною. Базові норми поведінки поширюються на будь-яке громадське місце, будь то фастфуд, паб або ресторан;
Не сутультеся, тримайтеся розслабленою, але пам’ятайте – думку про людину часто складають за її поставою;
Не обертайтеся всім корпусом до співрозмовника ліворуч або праворуч від себе. Так ви ризикуєте «показати спину» тому, хто сидить на протилежній стороні;
Не просіть сусіда подати вам що-небудь, якщо поруч зі столом знаходиться обслуговуючий персонал. Якщо офіціанта в полі зору немає, прохання виявиться цілком доречним;
Не дуйте на гарячі страви з метою остудити їх. Чи варто говорити про пускання бульбашок в напоях та гучне плямкання?;
Не нагибайтесь над тарілкою свого візаві;
Не піднімайте столові прилади з підлоги, якщо упустили їх. Не залучайте загальної уваги в цей момент. Спокійно попросіть офіціанта принести вам чисту вилку або ніж;
Не беріться за відкорковування пляшок зі спиртним самостійно – це прямий обов’язок офіціанта;
Не говоріть і не смійтеся занадто голосно. Ваше бурхливе спілкування не повинно заважати відпочинку інших відвідувачів;
Не випльовуйте кісточки від ягід і хрящі риби прямо в тарілку. Їх треба витягати з рота за допомогою вилки;
Не мніть серветки в руках, не бовтайте ногами, не облизуйте пальці. Не варто чарівно колупатися в зубах зубочисткою. Якщо виникла така необхідність – дістаньте частинки їжі із зубних щілин, прикриваючи рот серветкою;
Не обурюйтеся, якщо вам не подобається запропоноване блюдо. Це лише ваш смак, а про і гастрономічні уподобання зовсім необов’язково знати всім відвідувачам закладу. Непомітно виплюньте вміст рота в серветку, яку піднесіть до нього впритул;
Не відповідайте на дзвінки мобільного телефону прямо за столом. Тактовно позначте, що вам потрібно відлучитися, якщо справа термінова;
Не перекликайтесь зі знайомими, які сидять по сусідству. Правила етикету в ресторані за столом такі, що вимагають пересісти за потрібний столик у разі розмови;
Не просіть озвучити суму рахунку по закінченню трапези. Ресторанний етикет забороняє подібні дії. Просто попросіть обслуговуючий персонал принести ваш чек;
Не починайте розподіл матеріальних коштів після погляду на рахунок. Заздалегідь попередьте офіціанта, якщо ви прийшли на дружню зустріч і розраховуєтесь поодинці;
Не кричіть на персонал, не підзивайте офіціанта стуком приладів або клацанням пальців;
Не критикуйте роботу кухаря або бармена, детально розписуючи, як готували цю страву або напій ви;
Не вирішуйте, хто буде платити, в самому ресторані. Домовтеся про це завчасно;
Не влаштовуйте чвари і скандали щодо невдоволення роботою персоналу. Якщо вас не влаштувала страва, напій або обслуговування, підізивить метрдотеля, а потім спокійно і тихо висловіть йому свої претензії.
Як бачите, етикет для дівчини в ресторані не являє собою нічого складного і надприродного.
Столові прилади
Вивчаючи базовий етикет в ресторані, столовим приладам потрібно приділити особливу увагу:
Під час прийому їжі, підносити до рота слід вилку або ложку, а не нахилятися над тарілкою;
Столові прилади ніколи не залишають на скатертині під час їжі. Їх треба класти на тарілку навхрест;
Якщо трапеза завершена, покладіть ножа й виделку на тарілку паралельно один одному. Ніж повинен бути, як водиться, праворуч;
Страви і салати із загальних ємностей набирають собі за допомогою спеціального приладу, після чого його обов’язково кладуть на місце;
Прилади, які знаходяться праворуч від тарілки, тримаються правою рукою;
Вилка повинна бути звернена до вас своєю зігнутої частиною, зубці розташовуються зверху вниз;
Торти, тістечка, морозиво та інші десерти потрібно їсти не руками, а спеціальною десертною ложкою;
З приводу келихів можна не переживати – офіціант сам наллє вам напій в підходящу для нього тару.
Правила для обслуговуючого персоналу
Звісно, етикет обслуговування в будь-якому ресторані не менш важливий, ніж виховання його відвідувачів. Ви маєте право поскаржитися адміністратору на поведінку офіціанта, якщо він дозволяє собі всілякі вільності, які суперечать авторитету закладу.
Етикет для офіціанта в ресторані виключає наступні дії:
Нав’язливі пропозиції купити певне блюдо або продукт;
Куріння і прийом їжі в загальному залі;
Ведення гучної розмови з іншим персоналом;
Байдуже ставлення до відвідувачів;
Сидіння на корточках, облокочування на стінку;
Використання носової хустки або гребінця у вашій присутності;
Сідання за столик відвідувачів;
Затримка рахунку та вирахування чайових самостійно;
Відмова від допомоги у виборі напоїв або конкретних страв;
Вислів порад з видимою байдужістю.
Тепер ви знаєте найважливіші правила поведінки в ресторані. Намагайтеся виконувати їх незалежно від того, куди потрапили – на ділову, дружню вечірку або романтичне побачення.
Здивуйте всіх своїм блискучим вихованням і вмінням тримати себе у вищому світі. Бажаємо вам приємних походів в ресторан, чемного персоналу і загального захоплення вашими витонченими манерами.