Осінь – врожайна пора для грибників та запасливих господинь. Щоб грибні страви були на столі у будь-яку пору року, ароматні дари лісу потрібно маринувати. Наскільки вдалою вийде консервація, залежить від приготування маринаду для грибів на зиму. Він може бути універсальним, а може покращувати смак і збереження тільки одного сорту трофеїв тихого полювання.

Будь-якій хазяєчці хотілося б замаринувати дари лісу якомога смачніше. Впоратися з цим завданням вийде тільки у тих, хто знає, як приготувати маринад для грибів на зиму. Якщо у рецепт маринаду закралася помилка або він не підходить для представників певного сорту, ви ризикуєте отримати надто тверді чи, навпаки, надто м’які гриби з неприємним присмаком. Можливо, всередині банки почнуться процеси бродіння, і вона передчасно відкриється, а вміст виявиться зіпсованим. Тому такому етапу заготовки потрібно приділити належну увагу.

Універсальний маринад для грибів на зиму

У досвідчених кулінарів, яким часто доводиться економити час, завжди є під рукою універсальні «шпаргалки» різних добавок і заготовок. Наступний рецепт багато хто називає найсмачнішим маринадом для грибів на зиму. Така заливка зробить грибне асорті ароматним і приємно хрустким.

домашні консервовані гриби

Інгредієнти:

  • 1 л води;
  • 250 мл 9 % оцту;
  • 40 г цукру;
  • 25 г солі;
  • 4 листочки лавра;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • щіпка сушеного кропу і гвоздики;
  • часник, смородинове листя, кріп та гірчиця в зернах за смаком.

Приготування:

  1. Покладіть усі інгредієнти, крім свіжого листя, в ємність і перемішуйте, поки не розчиняться сіль і цукор;
  2. Поставте маринад на вогонь і дочекайтеся його кипіння;
  3. За бажанням покладіть у гарячу суміш вимиті смородинові листки, кріп і зніміть маринад з плити.

Маринад для білих грибів

Боровики дуже корисні і поживні, та які смачні!.. Щоб їх прекрасний смак розкрився у повній мірі, а не «розчинився» в розсолі, можна скористатися цим рецептом маринаду білих грибів на зиму.

Інгредієнти:

  • 1,2 л води;
  • 60 мл 9 % оцту;
  • 30 г солі;
  • 2 лаврових листки;
  • 6 горошин чорного перцю;
  • 2 бутона гвоздики;
  • запашний перець за смаком.

Приготування:

  1. Зробіть мішечок з марлі і покладіть туди спеції;
  2. Закип’ятіть воду, покладіть в ємність мішечок з приправами і боровики;
  3. Варіть маринад без кришки на вогні середньої інтенсивності півгодини;
  4. Протягом останніх 4 хвилин вилийте в каструлю оцет і знову дайте рідині закипіти.

Маринад для грибів красноголовців і підберезників на зиму

«Сусіди» беріз та осик у симпатичних капелюшках легко втрачають своє забарвлення при обробці. Але ця прикрість не страшна кухарям, що вміють готувати маринад. Класичні компоненти розсолу допомагають зберегти смак грибів.

мариновані підберезники

Інгредієнти:

  • 2 л води;
  • 20 г 80 % оцтової есенції;
  • 40 г солі;
  • 10 лаврових листів;
  • 20 шт. запашного перцю у вигляді горошку.

Приготування:

  1. Змішайте складові маринаду і почекайте, поки зникнуть кристалики солі;
  2. 10 хвилин варіть на середньому вогні разом з грибами.

Маринад для печериць

Ці широко відомі в кулінарії гриби, якими рясніють прилавки продуктових магазинів, не втратять своїх переваг, якщо помістити їх у домашній маринад.

Інгредієнти:

  • 1 л води;
  • 150 мл 6 % оцту з білого вина;
  • 50 г солі;
  • 10 г цукру;
  • 15 шт. білого і чорного перцю-горошку;
  • 5 квіток гвоздики;
  • 4 лаврових листки;
  • 5 часточок часникової головки.

Приготування:

  1. Покладіть у каструлю з водою всі продукти, крім часнику;
  2. Ретельно перемішайте вміст посудини;
  3. Доведіть маринад до кипіння, а потім додайте часник;
  4. У такому розсолі можна близько 8 хвилин варити печериці – його смакові якості не погіршаться;
  5. Зберігати гриби, залиті цим маринадом, потрібно в холодному місці.

Маринад для глив

Гливи, мариновані в рідині з таким складом, за смаком нагадують тонкий і ніжний смак устриць.

Інгредієнти:

  • 0,9 л очищеної або криничної води;
  • 40 г кухонної солі;
  • 20 г цукру;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 100 мл 9 % оцту;
  • 10 горошин чорного і запашного перцю;
  • 10 квіток сушеної гвоздики;
  • 4 листки лавра.

Приготування:

  1. Суміш спецій, солі, цукру та «головних героїв» консервування залийте водою;
  2. Поставте каструлю з основними інгредієнтами на газ. Коли її вміст закипить, обережно зніміть піну, яка утворилася;
  3. Тримайте маринад на помірному вогні 15 хвилин;
  4. Покладіть в каструлю часник і оцет і варіть розсіл ще 5 хвилин.

Маринад для опеньків

Опеньки більше інших «лісових братів» вбирають у себе приправи, тому порушувати рецептуру заливки при їх приготуванні не варто. Такий розсіл подарує гурманам пряний, але в міру гострий смак.

мариновані опеньки

Інгредієнти:

  • 1 л води (бажано джерельної);
  • 35 г солі;
  • 30 г цукру;
  • 2 бутони гвоздики;
  • 3 горошини запашного перцю;
  • 10 мл 70 % оцтової есенції;
  • 2 лаврових листки;
  • зелений кріп і часник за смаком.

Приготування:

  1. У каструлю з холодною водою покладіть сіль, цукор і спеції;
  2. Спробуйте, що вийшло, на смак рідина повинна здаватися трохи пересоленою. Це нормально: частину солі вберуть гриби;
  3. Поставте каструлю на вогонь і почекайте, коли заливка закипить;
  4. Додайте в розсіл оцтову есенцію і кип’ятіть його ще 5 хвилин;
  5. Парасольки кропу і зубчики часнику кладіть безпосередньо в банки з опеньками.

Маринад для рижиків і груздів

Цей рецепт допомагає максимально зберегти смакові якості рижиків і груздів, які, поєднавшись в одній баночці, порадують специфічними нотками в залежності від виду груздя.

Інгредієнти:

  • 2 л води;
  • 30 мл 70 % оцтової есенції;
  • гвоздика, лавровий лист і запашний перець за смаком.

Приготування:

  1. Покладіть в ємність спеції і залийте їх водою;
  2. Доведіть воду до кипіння, а потім додайте в маринад оцтову есенцію;
  3. Варіть розсіл ще 4-5 хвилин.

Маринад для лисичок

Розсіл з гвоздикою і корицею додасть грибам неповторний пікантний аромат і зробить смак лисичок більш яскравим. Головне – точно дотримуватися дозування при додаванні спецій.

лисички мариновані

Інгредієнти:

  • 90 мл води;
  • 5 ст. л. 8 % оцту;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 1 лавровий лист;
  • 2 гвоздики;
  • 4 горошини запашного перцю;
  • 1 ст. л. солі;
  • паличка кориці.

Приготування:

  1. Розчиніть у воді сіль, влийте оцет і розмішайте отриману рідину;
  2. Доведіть розсіл до кипіння і покладіть в нього лисички;
  3. Тримайте каструлю з інгредієнтами на середньому вогні 20 хвилин;
  4. Покладіть в маринад цукор, листочки лавра, горошинки перцю, гвоздику і корицю;
  5. Повторно доведіть рідину до кипіння.

Люди, які переконані, що консервувати гриби легко й «на око», помиляються. Яскравий смак, приємний хрускіт, спокусливий аромат і довге зберігання цих осінніх дарів лісу доступні тільки тим кулінарам, яким знайомі перевірені склади універсальних та спеціальних рецептів заливки грибів. Візьміть до уваги секрети приготування смачних маринадів і радуйте близьких грибними стравами весь рік!