Осінь – врожайна пора для грибників та запасливих господинь. Щоб грибні страви були на столі у будь-яку пору року, ароматні дари лісу потрібно маринувати. Наскільки вдалою вийде консервація, залежить від приготування маринаду для грибів на зиму. Він може бути універсальним, а може покращувати смак і збереження тільки одного сорту трофеїв тихого полювання.
Будь-якій хазяєчці хотілося б замаринувати дари лісу якомога смачніше. Впоратися з цим завданням вийде тільки у тих, хто знає, як приготувати маринад для грибів на зиму. Якщо у рецепт маринаду закралася помилка або він не підходить для представників певного сорту, ви ризикуєте отримати надто тверді чи, навпаки, надто м’які гриби з неприємним присмаком. Можливо, всередині банки почнуться процеси бродіння, і вона передчасно відкриється, а вміст виявиться зіпсованим. Тому такому етапу заготовки потрібно приділити належну увагу.
Універсальний маринад для грибів на зиму
У досвідчених кулінарів, яким часто доводиться економити час, завжди є під рукою універсальні «шпаргалки» різних добавок і заготовок. Наступний рецепт багато хто називає найсмачнішим маринадом для грибів на зиму. Така заливка зробить грибне асорті ароматним і приємно хрустким.
Інгредієнти:
- 1 л води;
- 250 мл 9 % оцту;
- 40 г цукру;
- 25 г солі;
- 4 листочки лавра;
- 5 горошин чорного перцю;
- щіпка сушеного кропу і гвоздики;
- часник, смородинове листя, кріп та гірчиця в зернах за смаком.
Приготування:
- Покладіть усі інгредієнти, крім свіжого листя, в ємність і перемішуйте, поки не розчиняться сіль і цукор;
- Поставте маринад на вогонь і дочекайтеся його кипіння;
- За бажанням покладіть у гарячу суміш вимиті смородинові листки, кріп і зніміть маринад з плити.
Маринад для білих грибів
Боровики дуже корисні і поживні, та які смачні!.. Щоб їх прекрасний смак розкрився у повній мірі, а не «розчинився» в розсолі, можна скористатися цим рецептом маринаду білих грибів на зиму.
Інгредієнти:
- 1,2 л води;
- 60 мл 9 % оцту;
- 30 г солі;
- 2 лаврових листки;
- 6 горошин чорного перцю;
- 2 бутона гвоздики;
- запашний перець за смаком.
Приготування:
- Зробіть мішечок з марлі і покладіть туди спеції;
- Закип’ятіть воду, покладіть в ємність мішечок з приправами і боровики;
- Варіть маринад без кришки на вогні середньої інтенсивності півгодини;
- Протягом останніх 4 хвилин вилийте в каструлю оцет і знову дайте рідині закипіти.
Маринад для грибів красноголовців і підберезників на зиму
«Сусіди» беріз та осик у симпатичних капелюшках легко втрачають своє забарвлення при обробці. Але ця прикрість не страшна кухарям, що вміють готувати маринад. Класичні компоненти розсолу допомагають зберегти смак грибів.
Інгредієнти:
- 2 л води;
- 20 г 80 % оцтової есенції;
- 40 г солі;
- 10 лаврових листів;
- 20 шт. запашного перцю у вигляді горошку.
Приготування:
- Змішайте складові маринаду і почекайте, поки зникнуть кристалики солі;
- 10 хвилин варіть на середньому вогні разом з грибами.
Маринад для печериць
Ці широко відомі в кулінарії гриби, якими рясніють прилавки продуктових магазинів, не втратять своїх переваг, якщо помістити їх у домашній маринад.
Інгредієнти:
- 1 л води;
- 150 мл 6 % оцту з білого вина;
- 50 г солі;
- 10 г цукру;
- 15 шт. білого і чорного перцю-горошку;
- 5 квіток гвоздики;
- 4 лаврових листки;
- 5 часточок часникової головки.
Приготування:
- Покладіть у каструлю з водою всі продукти, крім часнику;
- Ретельно перемішайте вміст посудини;
- Доведіть маринад до кипіння, а потім додайте часник;
- У такому розсолі можна близько 8 хвилин варити печериці – його смакові якості не погіршаться;
- Зберігати гриби, залиті цим маринадом, потрібно в холодному місці.
Маринад для глив
Гливи, мариновані в рідині з таким складом, за смаком нагадують тонкий і ніжний смак устриць.
Інгредієнти:
- 0,9 л очищеної або криничної води;
- 40 г кухонної солі;
- 20 г цукру;
- 2-3 зубчики часнику;
- 100 мл 9 % оцту;
- 10 горошин чорного і запашного перцю;
- 10 квіток сушеної гвоздики;
- 4 листки лавра.
Приготування:
- Суміш спецій, солі, цукру та «головних героїв» консервування залийте водою;
- Поставте каструлю з основними інгредієнтами на газ. Коли її вміст закипить, обережно зніміть піну, яка утворилася;
- Тримайте маринад на помірному вогні 15 хвилин;
- Покладіть в каструлю часник і оцет і варіть розсіл ще 5 хвилин.
Маринад для опеньків
Опеньки більше інших «лісових братів» вбирають у себе приправи, тому порушувати рецептуру заливки при їх приготуванні не варто. Такий розсіл подарує гурманам пряний, але в міру гострий смак.
Інгредієнти:
- 1 л води (бажано джерельної);
- 35 г солі;
- 30 г цукру;
- 2 бутони гвоздики;
- 3 горошини запашного перцю;
- 10 мл 70 % оцтової есенції;
- 2 лаврових листки;
- зелений кріп і часник за смаком.
Приготування:
- У каструлю з холодною водою покладіть сіль, цукор і спеції;
- Спробуйте, що вийшло, на смак рідина повинна здаватися трохи пересоленою. Це нормально: частину солі вберуть гриби;
- Поставте каструлю на вогонь і почекайте, коли заливка закипить;
- Додайте в розсіл оцтову есенцію і кип’ятіть його ще 5 хвилин;
- Парасольки кропу і зубчики часнику кладіть безпосередньо в банки з опеньками.
Маринад для рижиків і груздів
Цей рецепт допомагає максимально зберегти смакові якості рижиків і груздів, які, поєднавшись в одній баночці, порадують специфічними нотками в залежності від виду груздя.
Інгредієнти:
- 2 л води;
- 30 мл 70 % оцтової есенції;
- гвоздика, лавровий лист і запашний перець за смаком.
Приготування:
- Покладіть в ємність спеції і залийте їх водою;
- Доведіть воду до кипіння, а потім додайте в маринад оцтову есенцію;
- Варіть розсіл ще 4-5 хвилин.
Маринад для лисичок
Розсіл з гвоздикою і корицею додасть грибам неповторний пікантний аромат і зробить смак лисичок більш яскравим. Головне – точно дотримуватися дозування при додаванні спецій.
Інгредієнти:
- 90 мл води;
- 5 ст. л. 8 % оцту;
- 1 ч. л. цукру;
- 1 лавровий лист;
- 2 гвоздики;
- 4 горошини запашного перцю;
- 1 ст. л. солі;
- паличка кориці.
Приготування:
- Розчиніть у воді сіль, влийте оцет і розмішайте отриману рідину;
- Доведіть розсіл до кипіння і покладіть в нього лисички;
- Тримайте каструлю з інгредієнтами на середньому вогні 20 хвилин;
- Покладіть в маринад цукор, листочки лавра, горошинки перцю, гвоздику і корицю;
- Повторно доведіть рідину до кипіння.
Люди, які переконані, що консервувати гриби легко й «на око», помиляються. Яскравий смак, приємний хрускіт, спокусливий аромат і довге зберігання цих осінніх дарів лісу доступні тільки тим кулінарам, яким знайомі перевірені склади універсальних та спеціальних рецептів заливки грибів. Візьміть до уваги секрети приготування смачних маринадів і радуйте близьких грибними стравами весь рік!