Пшоняна каша в горщику в духовці
Якщо ви прихильник здорового харчування або цінитель корисних страв, вам обов’язково потрібно приготувати пшоняну кашу в горщику в духовці. А додавши в неї шматочки гарбуза або грибочків, ви отримаєте справжній кулінарний шедевр. Отже, читаємо рецепти і вибираємо вподобаний варіант.
Секрети смачної кашки:
- Є два варіанти приготування каші з пшона – на основі води і молока. Що стосується останнього, то можна використовувати і пряжене молоко.
- Пшоно для каші вибирайте високої якості: воно повинно володіти яскравим жовтим кольором і бути обов’язково шліфованим.
- Крупу перед приготуванням слід перебрати і очистити від сміття та неочищених зерен, а потім пшоно потрібно декілька разів промити і висушити.
- Щоб пшоно не дало гіркоти, його можна залити на кілька хвилин окропом, а потім обсушити.
Секрет від досвідчених кулінарів! Щоб поліпшити смакові якості страви і її поживність, промиту крупу потрібно прогріти на сухій сковороді.
- Якщо ви готуєте пшоняну кашу з гарбузом, то вибирайте стиглий овоч. Його можна нарізати невеликими кубиками або натерти на тертці великого розміру.
- Горщики потрібно заповнювати рідиною не до кінця, оскільки вона може, як кажуть, втекти в процесі термічної обробки.
- Маслом пшоняну кашу не зіпсуєш, тому не економте його.
- Пшоно вийде розсипчастим, якщо його витримати у вимкненій духовці протягом 30 хвилин.
Увага! Горщики з кашею потрібно ставити в холодну духовку, інакше з часом вони будуть тріскатися.
Простий рецепт смачної кашки
Почнемо з класичного варіанту приготування каші з пшона в духовці. Таку страву можна подавати як з м’ясом, так і з рибою або овочами.
Інгредієнти:
- 10 ст. л. пшона;
- за смаком вершкове масло;
- очищена вода;
- кухонна сіль;
- цибуля.
Із зазначеної кількості продуктів виходить два горщика каші, які розраховані на двох-трьох дорослих людей.
Приготування:
- Пшоняну крупу промиваємо кілька разів, як кажуть, до прозорої води.
- Промиту крупу розкладаємо в два горщики і заливаємо очищеною водою так, щоб вона покривала пшоно приблизно на два пальці.
- Цибулю чистимо і шаткуємо кубиками та викладаємо в горщики.
- За смаком солимо.
- У кожен горщик додамо по шматочку вершкового масла.
- Поміщаємо горщики в холодну духовку, нагріваємо до 180 градусів і готуємо кашку протягом 30 хвилин.
- Готову страву залишаємо в духовці на годинку, щоб пшоно стало повітряним і ніжним.
Два в одному: запікаємо гарнір з м’ясом
Пшоняна каша гармонійно поєднується з багатьма продуктами, у тому числі з курячим м’ясом і овочами. Без особливих затрат і клопоту можна приготувати смачний гарнір і м’ясо, як кажуть, одним махом. А подавати таку страву краще в горщиках, адже це завжди виглядає красиво і апетитно.
Інгредієнти:
- 2 морквини;
- 1 скл. пшона;
- цибуля;
- 250 г курячого філе;
- сіль;
- купаж спецій;
- гілочки свіжої зелені;
- 50 мл оливкової олії;
- очищена вода;
- 100 г вершкового масла.
Зазначеної кількості продуктів вистачає на 3-4 порції!
Приготування:
- Пшоно промиваємо й обсушуємо.
- У сковороді нагріваємо оливкову олію і обсмажуємо в ній крупу кілька хвилин до золотистого відтінку.
- Перекладаємо пшоно в каструлю і заливаємо очищеною водою. Пропорції розраховуємо так: на 1 склянку пшона потрібно 3 ½ склянки рідини.
- Варимо до тих пір, поки не випарується вода.
- Філе курки промиваємо і подрібнюємо кубиками.
- Овочі чистимо, промиваємо і шаткуємо.
- На олії пасеруємо овочі, потім викладаємо і куряче філе. Додаємо сіль і спеції, і продовжуємо смажити практично до готовності м’яса.
- Тепер викладаємо на сковороду кашу і перемішуємо. Тушимо страву пару хвилин і вимикаємо плиту.
- Кашу розподіляємо по горщиках, а зверху додаємо шматочки вершкового масла. Можна також додати шматочки будь-якого сиру.
- Запікаємо кашу з м’ясом протягом півгодини, виставивши температуру 180-190 градусів.
- Готову страву посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу.
Пшоняна «запіканка»
А ця каша за своїм зовнішнім виглядом дуже нагадує запіканку або пиріг. Виходить така страва ситною та смачною.
Інгредієнти:
- 1 л молока;
- 1 скл. пшоняної крупи;
- 1 ч. л. кухонної солі;
- 2-3 ст. л. цукру;
- 100 г вершкового масла.
Приготування:
- Крупу промиваємо в гарячій воді і перетираємо руками. Повторюємо ці дії кілька разів.
- Потім потрібно залити пшоно окропом і залишити на кілька хвилин. Після цього викладаємо його в друшляк і чекаємо, поки пшоно обсохне.
- Беремо форму і вливаємо в неї молоко так, щоб до краю був вільний простір в 3-4 см.
- Додаємо сіль і цукор та розмішуємо до розчинення кристалів.
- Потім додаємо в форму крупу і вершкове масло.
- Ставимо форму на нижню полицю духовки і запікаємо протягом двох годин при температурі 200 градусів.
- За цей час пшоно вбере молоко і у нас вийде смачна запіканка з красивою скоринкою.
- Остуджуємо страву, нарізаємо і кличемо рідних обідати.
Яскрава і корисна страва для дітей
Діткам можна приготувати кашку з пшона з гарбузом. А якщо додати в неї цукати або сухофрукти, то вашого малюка неможливо буде відірвати від тарілки. До того ж така страва дуже корисна.
Інгредієнти:
- 300 г пшоняної крупи;
- 250 г гарбуза;
- 1 л молока;
- сіль;
- за смаком цукор;
- масло вершкове.
Приготування:
- Пшоно промиваємо і кілька разів заливаємо окропом, щоб позбавити крупу від можливої гіркоти.
- Гарбуз чистимо від насіння. М’якоть нарізаємо маленькими кубиками або натираємо. Вийняти м’якоть гарбуза можна за допомогою невеликої ложки.
- У горщик викладаємо гарбузову м’якоть так, щоб вона зайняла приблизно його половину.
- Додаємо за смаком цукор, а також сіль.
- Тепер додаємо пшоняну крупу.
- Зверху кладемо трошки гарбузових шматочків.
- Додаємо ще трохи цукру і заливаємо інгредієнти молоком. Увага: до верху горщика має залишитися невеликий простір.
- Накриваємо кришкою горщик і ставимо в холодну духовку.
- Запікаємо кашку з гарбузом протягом сорока п’яти хвилин при температурі 180-190 градусів.
- Потім нам потрібно обережно зняти кришку. Продовжуємо готувати страву ще 10-15 хвилин. Тоді каша вийде не просто розсипчастою, але і рум’яною.
Мало хто любить просту пшоняну кашку. На жаль, ця крупа сьогодні не дуже популярна. Однак ви можете легко зробити з пшоняної крупи справжній кулінарний шедевр, який підкорить і вишуканих гурманів. Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть вам у цьому. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!