Якщо ви прихильник здорового харчування або цінитель корисних страв, вам обов’язково потрібно приготувати пшоняну кашу в горщику в духовці. А додавши в неї шматочки гарбуза або грибочків, ви отримаєте справжній кулінарний шедевр. Отже, читаємо рецепти і вибираємо вподобаний варіант.

Секрети смачної кашки:

пшоняна каша в горщику

  • Є два варіанти приготування каші з пшона – на основі води і молока. Що стосується останнього, то можна використовувати і пряжене молоко.
  • Пшоно для каші вибирайте високої якості: воно повинно володіти яскравим жовтим кольором і бути обов’язково шліфованим.
  • Крупу перед приготуванням слід перебрати і очистити від сміття та неочищених зерен, а потім пшоно потрібно декілька разів промити і висушити.
  • Щоб пшоно не дало гіркоти, його можна залити на кілька хвилин окропом, а потім обсушити.

Секрет від досвідчених кулінарів! Щоб поліпшити смакові якості страви і її поживність, промиту крупу потрібно прогріти на сухій сковороді.

  • Якщо ви готуєте пшоняну кашу з гарбузом, то вибирайте стиглий овоч. Його можна нарізати невеликими кубиками або натерти на тертці великого розміру.
  • Горщики потрібно заповнювати рідиною не до кінця, оскільки вона може, як кажуть, втекти в процесі термічної обробки.
  • Маслом пшоняну кашу не зіпсуєш, тому не економте його.
  • Пшоно вийде розсипчастим, якщо його витримати у вимкненій духовці протягом 30 хвилин.

Увага! Горщики з кашею потрібно ставити в холодну духовку, інакше з часом вони будуть тріскатися.

Простий рецепт смачної кашки

Почнемо з класичного варіанту приготування каші з пшона в духовці. Таку страву можна подавати як з м’ясом, так і з рибою або овочами.

каша з пшонаІнгредієнти:

  • 10 ст. л. пшона;
  • за смаком вершкове масло;
  • очищена вода;
  • кухонна сіль;
  • цибуля.

Із зазначеної кількості продуктів виходить два горщика каші, які розраховані на двох-трьох дорослих людей.

Приготування:

  1. Пшоняну крупу промиваємо кілька разів, як кажуть, до прозорої води.
  2. Промиту крупу розкладаємо в два горщики і заливаємо очищеною водою так, щоб вона покривала пшоно приблизно на два пальці.
  3. Цибулю чистимо і шаткуємо кубиками та викладаємо в горщики.
  4. За смаком солимо.
  5. У кожен горщик додамо по шматочку вершкового масла.
  6. Поміщаємо горщики в холодну духовку, нагріваємо до 180 градусів і готуємо кашку протягом 30 хвилин.
  7. Готову страву залишаємо в духовці на годинку, щоб пшоно стало повітряним і ніжним.

Два в одному: запікаємо гарнір з м’ясом

Пшоняна каша гармонійно поєднується з багатьма продуктами, у тому числі з курячим м’ясом і овочами. Без особливих затрат і клопоту можна приготувати смачний гарнір і м’ясо, як кажуть, одним махом. А подавати таку страву краще в горщиках, адже це завжди виглядає красиво і апетитно.

Інгредієнти:

каша пшоняна з м'ясом

  • 2 морквини;
  • 1 скл. пшона;
  • цибуля;
  • 250 г курячого філе;
  • сіль;
  • купаж спецій;
  • гілочки свіжої зелені;
  • 50 мл оливкової олії;
  • очищена вода;
  • 100 г вершкового масла.

Зазначеної кількості продуктів вистачає на 3-4 порції!

Приготування:

  1. Пшоно промиваємо й обсушуємо.
  2. У сковороді нагріваємо оливкову олію і обсмажуємо в ній крупу кілька хвилин до золотистого відтінку.
  3. Перекладаємо пшоно в каструлю і заливаємо очищеною водою. Пропорції розраховуємо так: на 1 склянку пшона потрібно 3 ½ склянки рідини.
  4. Варимо до тих пір, поки не випарується вода.
  5. Філе курки промиваємо і подрібнюємо кубиками.
  6. Овочі чистимо, промиваємо і шаткуємо.
  7. На олії пасеруємо овочі, потім викладаємо і куряче філе. Додаємо сіль і спеції, і продовжуємо смажити практично до готовності м’яса.
  8. Тепер викладаємо на сковороду кашу і перемішуємо. Тушимо страву пару хвилин і вимикаємо плиту.
  9. Кашу розподіляємо по горщиках, а зверху додаємо шматочки вершкового масла. Можна також додати шматочки будь-якого сиру.
  1. Запікаємо кашу з м’ясом протягом півгодини, виставивши температуру 180-190 градусів.
  2. Готову страву посипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу.

Пшоняна «запіканка»

А ця каша за своїм зовнішнім виглядом дуже нагадує запіканку або пиріг. Виходить така страва ситною та смачною.

пшоняна запіканкаІнгредієнти:

  • 1 л молока;
  • 1 скл. пшоняної крупи;
  • 1 ч. л. кухонної солі;
  • 2-3 ст. л. цукру;
  • 100 г вершкового масла.

Приготування:

  1. Крупу промиваємо в гарячій воді і перетираємо руками. Повторюємо ці дії кілька разів.
  2. Потім потрібно залити пшоно окропом і залишити на кілька хвилин. Після цього викладаємо його в друшляк і чекаємо, поки пшоно обсохне.
  3. Беремо форму і вливаємо в неї молоко так, щоб до краю був вільний простір в 3-4 см.
  4. Додаємо сіль і цукор та розмішуємо до розчинення кристалів.
  5. Потім додаємо в форму крупу і вершкове масло.
  6. Ставимо форму на нижню полицю духовки і запікаємо протягом двох годин при температурі 200 градусів.
  7. За цей час пшоно вбере молоко і у нас вийде смачна запіканка з красивою скоринкою.
  8. Остуджуємо страву, нарізаємо і кличемо рідних обідати.

Яскрава і корисна страва для дітей

Діткам можна приготувати кашку з пшона з гарбузом. А якщо додати в неї цукати або сухофрукти, то вашого малюка неможливо буде відірвати від тарілки. До того ж така страва дуже корисна.

каша з пшона з гарбузомІнгредієнти:

  • 300 г пшоняної крупи;
  • 250 г гарбуза;
  • 1 л молока;
  • сіль;
  • за смаком цукор;
  • масло вершкове.

Приготування:

  1. Пшоно промиваємо і кілька разів заливаємо окропом, щоб позбавити крупу від можливої гіркоти.
  2. Гарбуз чистимо від насіння. М’якоть нарізаємо маленькими кубиками або натираємо. Вийняти м’якоть гарбуза можна за допомогою невеликої ложки.
  1. У горщик викладаємо гарбузову м’якоть так, щоб вона зайняла приблизно його половину.
  2. Додаємо за смаком цукор, а також сіль.
  3. Тепер додаємо пшоняну крупу.
  4. Зверху кладемо трошки гарбузових шматочків.
  5. Додаємо ще трохи цукру і заливаємо інгредієнти молоком. Увага: до верху горщика має залишитися невеликий простір.
  6. Накриваємо кришкою горщик і ставимо в холодну духовку.
  7. Запікаємо кашку з гарбузом протягом сорока п’яти хвилин при температурі 180-190 градусів.
  8. Потім нам потрібно обережно зняти кришку. Продовжуємо готувати страву ще 10-15 хвилин. Тоді каша вийде не просто розсипчастою, але і рум’яною.

Мало хто любить просту пшоняну кашку. На жаль, ця крупа сьогодні не дуже популярна. Однак ви можете легко зробити з пшоняної крупи справжній кулінарний шедевр, який підкорить і вишуканих гурманів. Сподіваємося, що наші рецепти допоможуть вам у цьому. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!