За часів французьких королів було дуже складно отримати запрошення на чергове пишне застілля. Такої честі удостоювалися лише найбільш наближені до двору люди, знатні особи і ті, хто демонстрував бездоганне знання придворного етикету. Власне «етикет» – картка із запрошенням на королівське застілля.
Сьогодні нам вже не потрібно бути настільки манірними і скутими, але і нехтувати елементарними правилами поведінки за столом теж не варто. Їх дотримання – ознака поваги до оточуючих і до самого себе. Тому ми і пропонуємо згадати або вивчити основні рекомендації, які дозволять вам відчути себе аристократичною особою.
Паперова або тканинна серветка кладеться на коліна в той момент, коли вам подають напої чи їжу. Якщо ж потрібно їсти потенційно «небезпечну» для вашого наряду їжу, без сорому підворачуйте серветку за комір.
У тому випадку, коли виникає потреба вийти з-за столу, вона складається в довільному порядку і кладеться зліва від вилки. Деякі досвідчені ресторатори наполягають на тому, що серветку потрібно скласти на стільці, але в цій ситуації вона цілком може забруднити його оббивку.
Тут діє загальне правило: починати поглинати їжу слід з зовнішнього краю приладу, поступово рухаючись до його середини. Велика ложка призначається для першої, рідкої страви, тоді як найбільша вилка – для основної. Посуд, який розмістили горизонтально над тарілкою, готується до подачі десерту.
У тому випадку, коли перед вами знаходяться столові прилади самих різних розмірів і модифікацій, користуйтеся тими, призначення яких вам відомо, причому ігнорувати інші потрібно з самим невимушеним виглядом.
Використані тарілки ніколи не ставляться назад на стіл. В перервах між прийомами їжі вилку і ніж кладуть на тарілку, а по завершенні трапези прилади розміщують пліч-о-пліч або навхрест на блюді. При цьому лезо ножа повинно бути, звернене всередину тарілки, демонструючи відсутність агресії до інших гостів.
Правила етикету за столом передбачають можливість падіння їжі або проливання напоїв на стіл. Якщо ваша помилка не була помічена присутніми, непомітно і акуратно підберіть виделкою, те, що впало, і покладіть його назад у тарілку. Але якщо довелося щось пролити, або зламати столовий прилад, потрібно обов’язково покликати офіціанта або хазяїна застілля.
Сталося це в ресторані або на домашньому святі, не привертає зайвої уваги і не відволікайте інших гостей від трапези.
У тому випадку, коли довелося ненароком забруднити сусіда по столу, обов’язково запропонуйте йому серветку і оплатіть хімчистку зіпсованого одягу. Останнє обговорюється після свята, і в приватному порядку.
Мабуть, саме цей пункт вважається найбільш складним і об’ємним. Нам здається, що етикет за столом у кафе чи ресторані не дозволяє чіпати їжу руками, тим самим знижуючи рівень задоволення від її поглинання. У реальності, обмеження не так суворі, і до них легко пристосуватися хоча б на час візиту в громадське місце.
Отже, що слід запам’ятати:
Екзотичні страви, які складаються з морських дарів, вимагають більш глибоких знань етикету. Так, наприклад, сервіровка столу вже не обійдеться без специфічних приладів, які допоможуть впоратися з кісточками та іншими нюансами.
Шматочки філе потрібно не різати, а відокремлювати від кістки за допомогою ножа або пари столових виделок. Дрібні кісточки, які опинилися у роті, акуратно дістаються за допомогою тієї ж вилки, після чого складують на краю страви.
Устриці відкриваються за допомогою специфічної вилки, якою згодом видаляють неїстівні частини продукту. Саму устрицю висмоктують акуратно і беззвучно, не забувши всприснути лимонним соком. До речі, дрібних креветок слід їсти цілком, а ось великі екземпляри подрібнюються виделкою. Мідії ж зазвичай подаються на шпажках, в маринованому або копченому вигляді.
Як бачите, правила поведінки за столом не такі жорстокі, як може здатися спочатку. Якщо витратити на їх вивчення трохи свого часу, попутно засвоївши етикет за столом для дітей, то можна відчути себе придворною дамою або джентльменом, вигідно виділяючись серед оточуючих вас людей.