За часів французьких королів було дуже складно отримати запрошення на чергове пишне застілля. Такої честі удостоювалися лише найбільш наближені до двору люди, знатні особи і ті, хто демонстрував бездоганне знання придворного етикету. Власне «етикет» – картка із запрошенням на королівське застілля.

Сьогодні нам вже не потрібно бути настільки манірними і скутими, але і нехтувати елементарними правилами поведінки за столом теж не варто. Їх дотримання – ознака поваги до оточуючих і до самого себе. Тому ми і пропонуємо згадати або вивчити основні рекомендації, які дозволять вам відчути себе аристократичною особою.

Серветки

Паперова або тканинна серветка кладеться на коліна в той момент, коли вам подають напої чи їжу. Якщо ж потрібно їсти потенційно «небезпечну» для вашого наряду їжу, без сорому підворачуйте серветку за комір.

У тому випадку, коли виникає потреба вийти з-за столу, вона складається в довільному порядку і кладеться зліва від вилки. Деякі досвідчені ресторатори наполягають на тому, що серветку потрібно скласти на стільці, але в цій ситуації вона цілком може забруднити його оббивку.

Використовуємо посуд правильно

Тут діє загальне правило: починати поглинати їжу слід з зовнішнього краю приладу, поступово рухаючись до його середини. Велика ложка призначається для першої, рідкої страви, тоді як найбільша вилка – для основної. Посуд, який розмістили горизонтально над тарілкою, готується до подачі десерту.

У тому випадку, коли перед вами знаходяться столові прилади самих різних розмірів і модифікацій, користуйтеся тими, призначення яких вам відомо, причому ігнорувати інші потрібно з самим невимушеним виглядом.

Як правильно розмістити посуд?

Використані тарілки ніколи не ставляться назад на стіл. В перервах між прийомами їжі вилку і ніж кладуть на тарілку, а по завершенні трапези прилади розміщують пліч-о-пліч або навхрест на блюді. При цьому лезо ножа повинно бути, звернене всередину тарілки, демонструючи відсутність агресії до інших гостів.

Що робити з брудними плямами?

Правила етикету за столом передбачають можливість падіння їжі або проливання напоїв на стіл. Якщо ваша помилка не була помічена присутніми, непомітно і акуратно підберіть виделкою, те, що впало, і покладіть його назад у тарілку. Але якщо довелося щось пролити, або зламати столовий прилад, потрібно обов’язково покликати офіціанта або хазяїна застілля.

Сталося це в ресторані або на домашньому святі, не привертає зайвої уваги і не відволікайте інших гостей від трапези.

У тому випадку, коли довелося ненароком забруднити сусіда по столу, обов’язково запропонуйте йому серветку і оплатіть хімчистку зіпсованого одягу. Останнє обговорюється після свята, і в приватному порядку.

Як і чим їсти різну їжу

Мабуть, саме цей пункт вважається найбільш складним і об’ємним. Нам здається, що етикет за столом у кафе чи ресторані не дозволяє чіпати їжу руками, тим самим знижуючи рівень задоволення від її поглинання. У реальності, обмеження не так суворі, і до них легко пристосуватися хоча б на час візиту в громадське місце.

Отже, що слід запам’ятати:

  • Хліб завжди відламується по шматочку, але ніяк не відкусуєтся і не відрізається ножем. Виняток робиться для бутербродів з маслом, сиром або шинкою. Це ж стосується і сандвічів, які запросто беруться руками і з’їдаються разом з напоєм або чаєм. Однак якщо потрібно з’їсти «багатоповерховий» бутерброд обов’язково скористайтеся виделкою, ножем і тарілкою;
  • Етикет за святковим або повсякденним столом обов’язково диктує правила поводження з м’ясними стравами. Їх можна умовно розділити на страви з натурального і рубленого м’яса. Класичний спосіб поїдання такої їжі передбачає необхідність постійно тримати виделку і ніж в руках, відрізаючи від цілого біфштекса або котлети шматочок за шматочком. Також існує думка, що курятину можна брати руками, відкушуючи її на очах у свого опонента. Насправді, нічого бестактніше не може бути. Навіть якщо вам подали добре підсмажену курячу ніжку, м’ясо потрібно відокремлювати за допомогою все тих же столових приладів, зрідка допомагаючи собі кінчиками пальців;
  • Якщо разом з м’ясним частуванням на стіл поставили полоскальницю – обов’язково користуйтеся нею після кожного дотику до їжі. Ще більше пощастить у тому випадку, коли курячі ніжки подаються на паперових ковпачках, за які і потрібно триматися;
  • Ковбаса (не у вигляді бутерброда) теж вживається за допомогою вилки і ножа. Цими ж приладами очищають сосиску від шкірки, а суху ковбасу – від оболонки;
  • Паштет, поданий у вигляді окремої страви, кушаеться десертною ложкою або закусочною виделкою. Якщо потрібно зробити невеликий бутерброд, то шматочок паштету спочатку кладуть на свою тарілку, і тільки потім намазується особистим закусочним ножем на лежачий тост;
  • Спагетті поглинається виключно виделкою, на яку по черзі навертається по 5-6 макаронин. Для вірності можна допомагати собі ложкою або ножем, підрізаючи занадто довгі макарони;
  • Авокадо їдять за допомогою кавової ложки, поступово відокремлюючи м’якоть фрукта невеликими порціями. Дуже важливо не зачепити шкірку, яка відрізняється гірким смаком;
  • Цілу варену картоплю потрібно розламувати ребром вилки, але не різати або м’яти, перетворюючи в пюре. Коли овоч подається запечений у фользі, її можна розгорнути і їсти страву виделкою. А ось картопляні оладки прийнято їсти двома виделками відразу, додаючи соус або сметану спеціальною маленькою ложечкою. Картопля – фрі поглинається за допомогою ножа і вилки, яка застосовується і по відношенню до пюре;
  • Горошок прийнято наколювати на виделку, яка знаходиться у лівій руці. Потім, за допомогою ножа, на прилад навантажується ще кілька горошин, і все це акуратно відправляється в рот. Набагато простіше справи з кукурудзою у качанах. Вони просто беруться руками;
  • Оливки і маслини, які виконують роль гарніру, вживаються за допомогою виделки. В ситуації, коли вони подані на шпажках і супроводжують коктейлі, беріть їх руками, несіть в рот, кісточки складайте на край своєї тарілки, поруч з використаними шпажками.

Як обходитися з морепродуктами?

Екзотичні страви, які складаються з морських дарів, вимагають більш глибоких знань етикету. Так, наприклад, сервіровка столу вже не обійдеться без специфічних приладів, які допоможуть впоратися з кісточками та іншими нюансами.

Шматочки філе потрібно не різати, а відокремлювати від кістки за допомогою ножа або пари столових виделок. Дрібні кісточки, які опинилися у роті, акуратно дістаються за допомогою тієї ж вилки, після чого складують на краю страви.

Устриці відкриваються за допомогою специфічної вилки, якою згодом видаляють неїстівні частини продукту. Саму устрицю висмоктують акуратно і беззвучно, не забувши всприснути лимонним соком. До речі, дрібних креветок слід їсти цілком, а ось великі екземпляри подрібнюються виделкою. Мідії ж зазвичай подаються на шпажках, в маринованому або копченому вигляді.

Як бачите, правила поведінки за столом не такі жорстокі, як може здатися спочатку. Якщо витратити на їх вивчення трохи свого часу, попутно засвоївши етикет за столом для дітей, то можна відчути себе придворною дамою або джентльменом, вигідно виділяючись серед оточуючих вас людей.