Про зціджування грудного молока після годування чують і годуючі мами, і жінки, які тільки готуються до появи на світ малюка. Розберемося, коли цей процес необхідний і як його правильно організувати.
Грудне вигодовування немовляти найчастіше приносить, крім радості, ще й багато клопоту новоспеченій матусі. Звичайно, мрія кожної жінки – вигодувати своє дитя повноцінним молоком «власного виробництва», адже всі чули про користь грудного молока для здоров’я дитини.
Але сам процес нерідко супроводжується різними труднощами:
Якби не ці проблеми, напевно, зціджування грудного молока було б рідкістю серед годуючих мам. Але саме це може допомогти вам контролювати утворення молока і стан сосків, а також зробити саме годування більш організованим і рівномірним.
Саме індивідуальні потреби, а не суворі рекомендації лікарів, повинні бути головним чинником, через який ви, як годуюча мама, приймете рішення, коли дійсно буде потрібно зціджувати грудне молоко.
Головне призначення процесу – забрати залишки молока з залози і тим самим запобігти його застій в молочних протоках. Іноді груди залишаються переповнені постійно або самі протоки мають схильність до закупорки. Тому зціджування після годування або замість нього стає необхідним доглядом та профілактикою хворобливих запалень.
Якщо на якийсь час не прикладати дитину до грудей, можна швидко загоїти тріщини на сосках – після того, як ви приведете їх в порядок, годувати стане набагато приємніше і гігієнічніше.
Зціджене молоко можна згодовувати немовляті з пляшки без маминої присутності. Подумайте, як це зручно, коли вам доводиться залишати малюка з батьком або на піклування бабусям-дідусям. Та що там, будь-яка людина, якій ви довіряєте своє немовля, може просто нагодувати його заготовленим і розігрітим маминим молоком, без необхідності розводити порошкові суміші.
Ну а для мам, яким доводиться з’являтися на роботі або в інституті, не кажучи вже про відсутність кілька днів (вимушена поїздка, лікарняний стаціонар), зціджування врятує процес утворення молока, навіть якщо в цей час малюк буде харчуватися штучними сумішами.
Всім жінкам відомо, якщо не годувати, то груди перестають його виробляти. Щоб продовжити лактацію і повернути дитині можливість харчуватися материнським молоком після перерви, треба зціджуватися кілька разів в день, бажано по годинах.
Ручна техніка доступна всім, адже для цього не потрібні ніякі пристосування – ви зробите все своїми пальцями. Приготуйте ємність на 100-150 мл з досить широким горлечком. За раз можна зцідити близько 30-50 мл, але баночки такого обсягу не зовсім зручні в процесі.
Якщо ви не збираєтеся зберігати молоко, пляшечка може бути просто чисто вимитою, а для зберігання доведеться використовувати стерилізовану тару.
Вимийте руки чисто-начисто, просушіть рушником. А також промийте груди теплою кип’яченою водою (обов’язково, якщо молоко буде зберігатися для малюка).
Підставте ємність до соска. Захопіть груди долонею і пальцями знизу, при цьому вказівний палець буде натискати на альвеолу (навколососковий кружок) знизу. Великим пальцем ритмічно натискайте біля соска зверху. Щоб випорожнити всі протоки, міняйте положення руки: великим пальцем натискайте зверху і з боків біля соска. Сам сосок при цьому не чіпайте.
Техніка механічного зціджування зовсім проста і не вимагає від вас ні вправності, ні досвіду, як ручна. Придбайте молоковідсмоктувач – і дійте за інструкцією. Багато мам бувають розчаровані, що не можна вгадати, який саме апарат підійде їм найкраще.
Жодні рекомендації в цій справі не працюють, а ціна молоковідсмоктувача зовсім не гарантує, що вам буде зручно ним користуватися. Єдине, електричні молоковідсмоктувачі швидші. Але насадка та механізм – дуже індивідуальна справа, щоб радити щось конкретно. Маєте кошти – купуйте і пробуйте.
Зціджування займає від 10 хвилин до години. При малому наповненні грудей це дійсно може зайняти час.
Завершіть процедуру тим, що промокніть сосок від крапельок. Молоко можна вилити, або відразу віддати малюку (у разі, коли ви не годуєте через тріщин на сосках) або заготовити для годування пізніше.
Основним правилом зціджування грудного молока є його регулярність. Ваш малюк вимагає молоко за власним розкладом, і якщо ви не прикладаєте його якийсь час, дотримуйтеся режиму. Тоді до моменту повернення до грудного годування він буде отримувати ту ж порцію, що і раніше.
Буває, що апетит дитини нестійкий. Вранці він голодний як вовк, ввечері мляво смокче, а завтра його доводиться мало не силоміць залучати до процесу. Потім він знову вимагатиме богатирську порцію, але ваші груди можуть погано переносити такі коливання настрою.
Недоїдене молоко в грудях служить сигналом організму до зменшення його вироблення. Не завжди, але часто так відбувається задовго до природного припинення годування.
Щоб завжди мати можливість досхочу нагодувати свого малюка, а можливо, навіть заготовити кілька порцій на всяк випадок, треба стежити за регулярним і однаковим, рівномірним випорожненням обох молочних залоз.
Обов’язково зціджуйте повністю груди, які дитина не смокче – дотримання цього правила збереже вам здоров’я грудей. Незважаючи на вимогу лікарів чергувати грудні залози при годуванні, щоб не дратувати дитину, яка віддає перевагу конкретній стороні, матусі звикають прикладати малюка до однієї і тієї ж. Тоді зціджування і догляд стають просто необхідними.
Ви можете придбати спеціальні баночки в аптеці або магазині для мам, вони виготовлені з врахуванням усіх зручностей для цього процесу. В іншому випадку вибирайте невеликі баночки зі скла або харчового пластику високої якості. Ємність потрібно простерилізувати – обдати окропом кілька разів або прокип’ятити.
В просушену ємність зцідіть все молоко та щільно закрийте кришкою, обов’язково підпишіть баночку – дата і час. Поставте молоко в холодильник на полицю (тільки не на дверцята), де повинна бути температура близько +4°С. Зберігайте строго не більше 48 годин.
Молоко можна і заморозити: поставте ємність в холодильник при +4°C, через 3-4 години перемістіть в морозильну камеру при -18°C. Зберігайте не більше 5 діб.
Як розморозити грудне молоко? В ідеалі, перемістити з морозильної камери на полицю холодильника і розморозити його там, а вже потім підігріти до потрібної температури на водяній бані. Але якщо потрібно прискорити процес, можете розігріти його відразу помістивши в посудину з теплою водою. Залишки потрібно вилити – вони не зберігаються і не заморожуються повторно.