Сациві – дуже популярний і улюблений багатьма грузинський соус. Він може покращити смак будь-якого гарніру. До речі, самі грузини вважають, що сациві є повноцінним стравою, тому вони подають його окремо, а не як додаток до чого-небудь. Люблять цей соус за незвичайний смак і неперевершений аромат. Існують різні технології приготування і варіанти цієї страви.
Що ми знаємо про сациві з курки?
Часто готують цю страву не з курячого м’яса, а з індички, але перший варіант вважається більш древнім.
У Грузії можна почути й іншу назву – курка в соусі баже, але це різні страви, які в принципі відрізняються лише способом приготування горіхів.
Багато кухарів кавказької кухні проводять кулінарні експерименти, пропонуючи на оцінку публіки різні варіанти сациві.
На даний час, популярними стали кілька варіантів, які в першу чергу відрізняються способом приготування курки.
Наприклад, її можна запекти в духовці або ж відварити, а потім обсмажити на олії. Можна приготувати ще так: відварну курочку розділяють на волокна і тушать в соусі, що в результаті дозволяє отримати однорідну масу. Існує величезна кількість рецептів, які відрізняються складом спецій, що безпосередньо відображається на смаку сациві.
Загалом, якщо буде бажання, і ви зможете приготувати свій оригінальний варіант страви, використовуючи подані нижче рецепти.
Класичний рецепт приготування сациві з куркою по-грузинськи
Цей соус потребує часу, оскільки він має настоятися певний час, щоб всі складові страви поєдналися. Краще всього використовувати домашню курочку, яка дозволить покращити смак і наблизитися до оригіналу страви. Зазвичай в якості супроводу подають келих червоного вина, яке пом’якшує гострий смак страви.
Рецепт сациві включає такі продукти: тушку вагою в 1,5 кг, 1 л бульйону, приготованого з курки, 220 г вершкового масла, 30 г борошна, 315 г волоських горіхів, 3 цибулини, головку часнику, пучок зелені, 6 лаврових листочків, 3 жовтки, по 1 ч. ложці шафрану, уцхо-сунелі, запашного пера, зерен коріандру і сухої аджики, а ще 6 гвоздик, сіль і винний оцет за смаком. До речі, багатьом не подобається смак гвоздики, тому при бажанні цю спецію можна виключити з рецепту.
Процес готування:
- птиця повинна бути попередньо осмалена, а потім її помийте і обсушіть серветками. Тушку поріжте на великі шматочки, а потім відваріть їх в невеликій кількості води до готовності. Бульйон не виливайте, оскільки він стане в нагоді. М’ясо відокремте від кісток, а також видаліть шкіру;
- тепер слід підготувати горіхи, які повинні бути свіжими і світлими. Їх необхідно очистити від шкірки та подрібнити будь-яким з відомих способів, наприклад, можна взяти кавомолку або м’ясорубку з дрібною решіткою. Зелень промийте, обсушіть і дрібно поріжте, а часник очистіть і пропустіть через прес;
- візьміть сковороду і розтопіть половину підготовленого масла. Очищену цибулю поріжте дрібними кубиками і подрібніть часник. На підігрітій олії обсмажте підготовлене м’ясо, додайте лавр і, довівши до готовності, перекладіть все в окрему тарілку;
- у сковороду покладіть масло, яке залишилося і обсмажте в ньому цибулю до прозорості, а потім туди ж відправте часник. Всипте борошно і добре перемішайте, а потім влийте бульйон і трохи винного укусу. В окремій ємності змішайте до однорідності горіхову масу з жовтками, зеленню, сіллю і всіма спеціями. Отриману масу перекладіть в сковороду до інших інгредієнтів і все гарненько перемішайте;
- настав час додати підготовлену курку. Не забудьте вийняти лавровий лист. Доводити до кипіння не варто, достатньо просто прогріти кілька хвилин. Після цього викладіть в посуд, в якому плануєте подавати, і поставте в холодильник. Вважається, що сациві з курки по-грузинськи більш смачніший на другий день. Подавати його слід з шматочками помідорів і прикрашеним барбарисом.
Рецепт сациві з курки в мультиварці
Приготувати цю смачну страву можна і в мультиварці, яка дозволяє отримати більш ароматний соус. Завдяки цій техніці процес приготування спрощується.
Щоб приготувати сациві слід взяти такі продукти: курячу тушку, цибулину, 2,5 л води, 1 ст. волоських горіхів, 3 зубчики часнику, по 1 ч. ложки хмелі-сунелі, коріандру і меленої паприки, 1,5 ч. ложки шафрану, 15 г борошна і сіль.
Спосіб приготування:
- готувати соус починаємо з варіння бульйону. Для цього помийте курку, очистіть від шкірки і поділіть на дві частини. Одну половинку покладіть у ємність мультиварки, налийте води, щоб її рівень був на позначці – 3 л. Очищену цибулю поріжте кільцями і додайте її до курки. Виберіть режим «Суп», і встановіть таймер на 1,5 год.;
- за півгодини до закінчення готування необхідно додати сіль. Після звукового сигналу птицю вийміть, охолодіть, відокремте кістки і руками поділіть на великі шматочки;
- очищені горіхи подрібніть в блендері чи кавомолці, або м’ясорубкою з дрібною решіткою. До них додайте часник, який подрібніть на тертці, і всі інші спеції. Ще влийте 2 стакани бульйону, що залишився після варіння курки, причому обов’язково з цибулею. Додайте борошно і гарненько подрібніть все в блендері до отримання однорідної маси, яка повинна бути трохи рідкою. Тому якщо потрібно, влийте ще бульйону;
- горіхову масу перекладіть в ємність мультиварки і доведіть її до кипіння, обравши режим «Тушіння». Додайте м’ясо і вимкніть мультиварку. Залишилося тільки охолодити і можна подавати.
Простий рецепт незвичайного сациві з курки
Як вже було сказано, багато кулінарів експериментують з цією стравою, отримуючи нові варіанти. Пропонуємо зупинитися на одному з них. Виділяється він тим, що в склад входить гречана крупа, завдяки якій соус і справді перетворюється в повноцінну другу страву. Багато хто називає її «помилковим сациві».
У цей рецепт входять такі інгредієнти: тушка вагою 1 кг, 700 мл бульйону, 1 ст. гречки, 0,5 ст. горіхів, 155 г цибулі, 3 зубчики часнику, 3 ст. ложки олії, 1 ч. ложку винного оцту, сіль, мелений гострий перець, шафран і хмелі-сунелі. Якщо немає шафрану, то використовуйте куркуму.
Етапи приготування:
- курку очистіть від шкіри і відваріть з додаванням цілої цибулини і моркви протягом 1,5 год. Готове м’ясо відокремте від кісток, а бульйон процідіть і додайте за смаком солі;
- в сухій сковороді з високими стінками на середньому вогні обсмажте крупу впродовж 10 хв. до появи приємного горіхового аромату. Після цього влийте 1,5 ст. бульйону і варіть до готовності;
- горіхи подрібніть в блендері або, використовуючи дідівський метод, тобто за допомогою ступки. Готову кашу подрібніть в блендері і додайте туди горіхи, а потім всі спеції, крім шафрану. Часник пропустіть через прес і покладіть його в отриману масу;
- очищену цибулю поріжте невеликими кубиками і обсмажте її на розпеченому маслі до прозорості. Після цього перекладіть на сковороду гречану масу і влийте бульйон, щоб вийшла консистенція як у сметани. Додайте оцет і проваріть на середньому вогні, на протязі 8-ми хв. Після цього покладіть шафран і соль за смаком;
- візьміть глибоку миску і викладіть в неї шматочки курки середньої величини, а потім зверху залийте гарячим соусом. Зверху оберніть все плівкою і поставте в холодильник на 5 годин. Подавайте, прикрасивши порізаною зеленню або гранатовими зернами.
Тепер ви знаєте, як приготувати оригінальну і дуже ароматну грузинську страву, яка стане прикрасою будь-якого прийому їжі. Якщо хочете здивувати гостей, тоді обов’язково скористайтеся одним з представлених вище рецептів.