Італійська кухня настільки різноманітна, що всі страви неможливо перепробувати навіть за рік. Найпопулярнішою стравою в Італії залишається піца. Простіше кажучи, це звичайний відкритий пиріг. Але є маленький секрет – замішування основи. Спробуйте разом з нами приготувати пишне тісто для піци.

Бравіссімо піца!

приготування тіста для піциДеякі з нас готові віддати півцарства за те, щоб посмакувати смачною піцою. Раніше такі відкриті пироги були тільки в меню ресторанів чи кафе. Час йде, все змінюється, ось і господині вже навчилися робити пишне тісто для піци без дріжджів.

Основу для нього виберіть на свій розсуд: молоко, воду, кефір, майонез, сметану. Загалом, беріть те, що виявиться у вас під рукою. Пишну піцу необов’язково готувати на дріжджовій основі. Харчова сода зробить свої чудеса.

Заглянемо по ту сторону італійської кухні

Перш ніж ми почнемо готувати пишне тісто для піци на кефірі, давайте скоріше ознайомимося з потаємними кулінарними секретами:

  • якщо дріжджі, то сухі, пресовані не завжди є в холодильнику;
  • борошно тільки високосортне і хлібне;
  • небажано розкочувати основу качалкою, але для розрівнювання тіста руками потрібна небувала вправність;
  • дріжджі розводимо в теплій рідині, гаряча вода або молоко – їх ворог;
  • щоб під час випікання краї піци не стали дерев’яними, змастимо їх олійкою;
  • тісто вимішуємо виключно руками, жодних гаджетів;
  • додавайте зовсім трохи солі, інакше тісто не підніметься;
  • пишне тісто любить тепло, тому випікаємо піцу в заздалегідь нагрітій духовій шафі.

Італійці вважають, що запорука приготування пишного тіста для піци стоїть на трьох китах:

  • терпінні;
  • теплих руках;
  • любові до кулінарної справи.

Відчуйте Італію на смак

Перш ніж ми освоїмо науку приготування пишного тіста для піци і вивчимо покроковий рецепт, давайте влаштуємо невеличку гуморину. Серед господинь дуже популярним став такий анекдот. Зустрічаються подруги, і одна інший говорить: – Ти уявляєш, я з легкістю спалила 800 Ккал. – Це як? – Дуже просто: забула піцу в духовці».

В нас же такого не станеться, оскільки ми вже не перший раз готуємо цю страву і навчилися дивитися в оба.

піца на дріжджовому тістіСклад:

  • 1 скл. молока;
  • 2 ст. л. дріжджів швидкодіючих;
  • 1 ? ст. л. цукрового піску;
  • 2 яйця;
  • щіпка солі дрібного помелу;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2-3 скл. просіяного борошна;
  • 2 ст. л. сметани.

Приготування:

  1. Закриємо двері і вікна в нашій світлиці, оскільки дріжджове тісто – це теплолюбивий товариш.
  2. Для початку підігріємо молоко. Його температура повинна становити 35-36°.
  3. Немає градусника? Опустіть у молоко палець. Якщо ви нічого не відчуваєте, значить, температура така, як треба.
  4. Візьмемо перевірені дріжджі. Навряд чи у вас постійно в холодильнику лежать пресовані дріжджі, а ось швидкодіючі завжди під рукою.
  5. В піалу наллємо молоко.
  6. Сюди ж додаємо дріжджі, цукровий пісок і сіль.
  7. Гарненько перемішаємо і залишимо на 10 хвилин.
  8. Час пролетить непомітно, а дріжджі вже вступають в реакцію з молоком і цукровим піском.
  9. Розтопимо вершкове масло, від яєць відокремимо жовтки. Сметану заздалегідь дістанемо з холодильника. Ми ж пам’ятаємо золоте правило: холод і протяги – найлютіші вороги дріжджового тіста.
  10. Додамо вершкове масло, теплу сметану і жовткову масу в тісто.
  11. Все активно зіб’ємо і почнемо додавати борошно. Сиплемо порційно, попередньо просіяний пекарський порошок.
  12. Вимішуємо тісто до потрібної консистенції руками. Такої кількості тіста вистачить як мінімум на дві піци.
  13. Розділимо тісто на два колобка і дамо йому відпочити 15 хвилин після замісу.
  14. Тепер розкотимо основу, роблячи краї трохи вище.
  15. Проявляємо фантазію і приготуємо начинку.
  16. У нас вийшла шикарна піца. Пишному шматку і рот радіє.

Такого ви ще не пробували!

Кулінари вважають, що пишне дріжджове тісто для піци – це вчорашній день. Його може приготувати навіть починаюча господиня. А ви коли-небудь їли піцу з сирного тіста? Готується вона просто і швидко, а от гастрономічний захват триватиме довго. Готові записати рецепт? Не дивуйтеся, що тісто вийде рідкувате і тягуче. Термообробка зробить свою справу.

піца на сирному тістіСклад:

  • 2 яйця;
  • 0,2 кг сиру;
  • 7 ст. л. рафінованої рослинної олії;
  • щіпка солі середнього помелу;
  • 2 скл. просіяного борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача.

Приготування:

  1. Замішуємо тісто ми практично з усього білого. Підготуємо продукти за списком.
  2. З’єднуємо в піалі сирну масу з яйцями.
  3. Активно попрацюємо виделкою і розітремо ці компоненти до утворення однорідної маси.
  4. Тепер введемо сіль і продовжимо перемішувати масу.
  5. Додамо слідом сметану і рафіновану соняшникову олію.
  6. Активно все перемішуємо після додавання кожного інгредієнта. Наполеглива праця буде винагороджена по заслугах ароматним і пишним тістом.
  7. Борошно просіємо два-три рази.
  8. З’єднаємо просіяне борошно з розпушувачем.
  9. Спочатку будемо додавати борошно потроху. Далі можна збільшити об’єм порції.
  10. А ось тепер нам просто не обійтися без кухонного гаджета – міксера. За допомогою нього ми доведемо тісто до потрібної консистенції.
  11. Тісто буде липким, пишним і тягучим.
  12. Візьмемо жароміцну форму і застелимо дно пергаментним папером.
  13. Посиплемо зверху пергамент просіяним борошном.
  14. На центр дека або форми викладемо всю масу тіста.
  15. Ложкою або лопаткою перетворимо купу тіста в рівномірний корж.
  16. Тепер залишилося додати начинку і запекти піцу.
  17. Маленький секрет: основу для піци можна запекти протягом 7-10 хвилин, а вже потім додавати начинку.

Піца – це смачно і ситно. У домашніх умовах ви зможете відтворити справжню італійську страву з максимальною точністю. Якщо ви звикли готувати пишні пироги, не робіть виняток. Пишне тісто для піци замішати легко, а смак його забути неможливо. Приємного апетиту!