Як приготувати печеню зі свинини з картоплею і грибами?
Як приготувати печеню зі свинини з картоплею, мабуть, знають усі господині. Але не дарма кажуть: вік живи – вік учись. І навіть таку, здавалося б, просту страву можна перетворити на справжню королівську вечерю. А для цього слід запам’ятати лише кілька нехитрих секретів і взяти на замітку наші рецепти.
Вишукана печеня з овочами
Спочатку розглянемо, як приготувати печеню по-домашньому зі свинини в каструлі. Така страва особлива тим, що всі компоненти ми попередньо обсмажимо окремо. А це дозволить нам зберегти їх цілісність, і страва не перетвориться в некрасиву кашу.
Склад:
- 1 кг свинини;
- 1 кг картоплі;
- 2 моркви;
- 2 цибулини;
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 1,5 ст. відфільтрованої води;
- 2-3 часникових зубчики;
- сіль;
- купаж спецій;
- олія рослинна.
Приготування:
- Свинину підготуємо: промиємо й наріжемо кубиками.
- На рослинній олії обсмажимо м’ясо, додавши соус соєвий і перчик чорний мелений.
- Коли свинина злегка візьметься золотистою скоринкою, викладемо її в товстостінну каструлю або жаровню.
- Моркву чистимо і шаткуємо соломкою, а потім обсмажуємо на тій же олії, в якій готували м’ясо. Перекладаємо моркву до м’яса.
- Та ж доля очікує і цибулю. Попередньо наріжемо її кубиками.
- Картоплини чистимо, розрізаємо на кілька частин, приправляємо спеціями, солимо і смажимо в сковороді, додавши при необхідності трохи олії. Відправляємо коренеплоди до решти інгредієнтів.
- Вміст каструльки добре перемішуємо і додаємо подрібнені часникові зубчики.
- Пасту томатну розводимо у відфільтрованій воді і вливаємо отриманий соус в каструлю. Додаємо спеції.
- На маленькому рівні конфорки тушкуємо страву під закритою кришкою протягом сорока хвилин.
Пікантна м’ясна страва з грибними нотками
Тепер приготуємо печеню зі свинини з картоплею та грибами. Рецепт докладно ілюструє весь кулінарний процес. Нашу м’ясну страву ми будемо запікати в горщиках. Увага: час приготування може відрізнятися від зазначеного в рецепті, оскільки духові шафи у всіх різні, тому краще періодично пробувати печеню на смак.
Склад:
- 350 г свинини;
- 350 г картоплі;
- 200 г грибів;
- 2 моркви;
- 2 цибулини;
- 200 г сиру;
- 2-3 часникових зубчики;
- сметана;
- приправа каррі;
- свіжий кріп;
- сіль;
- перчик чорний мелений;
- масло вершкове.
Приготування:
- Овочі чистимо, цибулини подрібнюємо кубиками, а моркву натираємо.
- Пасеруємо овочі на маслі вершковому, як кажуть, до напівготовності.
- М’ясо підготуємо, наріжемо кубиками і обсмажимо на маслі вершковому, приправимо перцем, карі і сіллю. Як тільки воно покриється золотистою скоринкою, виймаємо його.
- Грибочки чистимо і обсмажуємо.
- Картоплини чистимо і нарізаємо невеликими кубиками.
- В горщики викладаємо м’ясо, потім картоплю. Додаємо сіль і відфільтровану воду так, щоб вона повністю покрила картопляний шар.
- Тепер відправляємо в горщики цибулю з морквою, подрібнені часникові зубчики і грибочки. Цей шар нам також потрібно приправити сіллю і перцем.
- Сир натираємо і викладаємо останнім шаром.
- Закриваємо горщики і поміщаємо в духовку. Готуємо протягом сорока хвилин. Рекомендований температурний поріг – 200°.
- За 5-7 хвилин до закінчення процесу приготування відкриємо горщики, щоб страва покрилося апетитною сирною скоринкою.
- Перед подачею додаємо в горщики сметану за смаком і подрібнений кріп.
Знайома страва на новий лад
А цей спосіб приготування печені сподобається всім, хто любить соковиті запечені овочі з м’ясом під вершковим соусом. Овочеве асорті і вершкові нотки надають м’ясу неповторний аромат і смак.
Склад:
- 0,8 кг картоплі;
- 1 кг свинини;
- 2 шт. болгарського перчика;
- ¼ скл. гірчиці;
- ¼ скл. подрібненої петрушки;
- 150 мл бульйону;
- ½ склянки вершків;
- 2-3 ст. л. олії оливи;
- сіль;
- чорний перчик мелений.
Приготування:
- Спочатку нам потрібно відварити картоплю в мундирі до напівготовності. Попередньо промиваємо її, чистимо щіточкою і розрізаємо на кілька частин. Якщо у вас старі коренеплоди, то їх краще почистити від шкірки.
- Болгарські перці промиваємо, очищаємо від насіння і нарізаємо великими шматочками.
- Форму для запікання устеляємо фольгою і викладаємо в неї картоплю і перці.
- Тепер зробимо соус. Змішуємо гірчицю і олію оливи з бульйоном. Солимо, перчимо і перемішуємо.
- Виливаємо соус на овочі і добре струшуємо форму, щоб він рівномірно розподілився.
- Свинину промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками, а потім викладаємо на овочі. Приправляємо злегка сіллю і перцем.
- Запікаємо в духовій шафі протягом сорока хвилин при температурному порозі в 180°.
- Тепер виймаємо форму з духовки і свинину перекладаємо на тарілку, накриваємо її фольгою.
- Овочі поливаємо вершками, додаємо петрушку і запікаємо все протягом десяти хвилин.
- Подаємо свинину з запеченими овочами, щедро поливши їх соком, який утворився в процесі приготування.
Ми розглянули, як приготувати печеню з свинини в духовці і каструлі. Але це далеко не все. Смачною така страва виходить в мультиварці і навіть мікрохвильовці. Загалом, тут політ вашої фантазії нічим не обмежений. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!