Як приготувати печеню зі свинини з картоплею, мабуть, знають усі господині. Але не дарма кажуть: вік живи – вік учись. І навіть таку, здавалося б, просту страву можна перетворити на справжню королівську вечерю. А для цього слід запам’ятати лише кілька нехитрих секретів і взяти на замітку наші рецепти.

Вишукана печеня з овочами

Спочатку розглянемо, як приготувати печеню по-домашньому зі свинини в каструлі. Така страва особлива тим, що всі компоненти ми попередньо обсмажимо окремо. А це дозволить нам зберегти їх цілісність, і страва не перетвориться в некрасиву кашу.

Склад:
печеня з овочами

  • 1 кг свинини;
  • 1 кг картоплі;
  • 2 моркви;
  • 2 цибулини;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 1,5 ст. відфільтрованої води;
  • 2-3 часникових зубчики;
  • сіль;
  • купаж спецій;
  • олія рослинна.

Приготування:

  • Свинину підготуємо: промиємо й наріжемо кубиками.
  • На рослинній олії обсмажимо м’ясо, додавши соус соєвий і перчик чорний мелений.
  • Коли свинина злегка візьметься золотистою скоринкою, викладемо її в товстостінну каструлю або жаровню.
  • Моркву чистимо і шаткуємо соломкою, а потім обсмажуємо на тій же олії, в якій готували м’ясо. Перекладаємо моркву до м’яса.
  • Та ж доля очікує і цибулю. Попередньо наріжемо її кубиками.
  • Картоплини чистимо, розрізаємо на кілька частин, приправляємо спеціями, солимо і смажимо в сковороді, додавши при необхідності трохи олії. Відправляємо коренеплоди до решти інгредієнтів.
  • Вміст каструльки добре перемішуємо і додаємо подрібнені часникові зубчики.
  • Пасту томатну розводимо у відфільтрованій воді і вливаємо отриманий соус в каструлю. Додаємо спеції.
  • На маленькому рівні конфорки тушкуємо страву під закритою кришкою протягом сорока хвилин.

Пікантна м’ясна страва з грибними нотками

Тепер приготуємо печеню зі свинини з картоплею та грибами. Рецепт докладно ілюструє весь кулінарний процес. Нашу м’ясну страву ми будемо запікати в горщиках. Увага: час приготування може відрізнятися від зазначеного в рецепті, оскільки духові шафи у всіх різні, тому краще періодично пробувати печеню на смак.

Склад:
печеня зі свинини з картоплею і грибами

  • 350 г свинини;
  • 350 г картоплі;
  • 200 г грибів;
  • 2 моркви;
  • 2 цибулини;
  • 200 г сиру;
  • 2-3 часникових зубчики;
  • сметана;
  • приправа каррі;
  • свіжий кріп;
  • сіль;
  • перчик чорний мелений;
  • масло вершкове.

Приготування:

  • Овочі чистимо, цибулини подрібнюємо кубиками, а моркву натираємо.
  • Пасеруємо овочі на маслі вершковому, як кажуть, до напівготовності.
  • М’ясо підготуємо, наріжемо кубиками і обсмажимо на маслі вершковому, приправимо перцем, карі і сіллю. Як тільки воно покриється золотистою скоринкою, виймаємо його.
  • Грибочки чистимо і обсмажуємо.
  • Картоплини чистимо і нарізаємо невеликими кубиками.
  • В горщики викладаємо м’ясо, потім картоплю. Додаємо сіль і відфільтровану воду так, щоб вона повністю покрила картопляний шар.
  • Тепер відправляємо в горщики цибулю з морквою, подрібнені часникові зубчики і грибочки. Цей шар нам також потрібно приправити сіллю і перцем.
  • Сир натираємо і викладаємо останнім шаром.
  • Закриваємо горщики і поміщаємо в духовку. Готуємо протягом сорока хвилин. Рекомендований температурний поріг – 200°.
  • За 5-7 хвилин до закінчення процесу приготування відкриємо горщики, щоб страва покрилося апетитною сирною скоринкою.
  • Перед подачею додаємо в горщики сметану за смаком і подрібнений кріп.

Знайома страва на новий лад

А цей спосіб приготування печені сподобається всім, хто любить соковиті запечені овочі з м’ясом під вершковим соусом. Овочеве асорті і вершкові нотки надають м’ясу неповторний аромат і смак.

Склад:
запечені овочі з м'ясом під вершками

  • 0,8 кг картоплі;
  • 1 кг свинини;
  • 2 шт. болгарського перчика;
  • ¼ скл. гірчиці;
  • ¼ скл. подрібненої петрушки;
  • 150 мл бульйону;
  • ½ склянки вершків;
  • 2-3 ст. л. олії оливи;
  • сіль;
  • чорний перчик мелений.

Приготування:

  • Спочатку нам потрібно відварити картоплю в мундирі до напівготовності. Попередньо промиваємо її, чистимо щіточкою і розрізаємо на кілька частин. Якщо у вас старі коренеплоди, то їх краще почистити від шкірки.
  • Болгарські перці промиваємо, очищаємо від насіння і нарізаємо великими шматочками.
  • Форму для запікання устеляємо фольгою і викладаємо в неї картоплю і перці.
  • Тепер зробимо соус. Змішуємо гірчицю і олію оливи з бульйоном. Солимо, перчимо і перемішуємо.
  • Виливаємо соус на овочі і добре струшуємо форму, щоб він рівномірно розподілився.
  • Свинину промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками, а потім викладаємо на овочі. Приправляємо злегка сіллю і перцем.
  • Запікаємо в духовій шафі протягом сорока хвилин при температурному порозі в 180°.
  • Тепер виймаємо форму з духовки і свинину перекладаємо на тарілку, накриваємо її фольгою.
  • Овочі поливаємо вершками, додаємо петрушку і запікаємо все протягом десяти хвилин.
  • Подаємо свинину з запеченими овочами, щедро поливши їх соком, який утворився в процесі приготування.

Ми розглянули, як приготувати печеню з свинини в духовці і каструлі. Але це далеко не все. Смачною така страва виходить в мультиварці і навіть мікрохвильовці. Загалом, тут політ вашої фантазії нічим не обмежений. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!