Останнім часом багато господинь вважають за краще солити рибку самостійно. Для цих цілей підходить практично будь-яка риба. Особливо смачним у домашніх умовах виходить оселедець з товстолобика. Пропонуємо вам кілька рецептів його приготування.

Кулінарні секрети:

оселедець

  • Оскільки товстолобик – риба прісноводна, попередньо його потрібно вимочити в оцтовому або соляному розчині. Це допоможе позбутися специфічного запаху і захистити себе від паразитичних мікроорганізмів;
  • Для засолювання краще вибирати велику рибу з вагою більше 2 кг. Більше всього для цих цілей підходить, як кажуть, хвостова частина;
  • Щоб не зіпсувати зовнішній вигляд солоної рибки, не використовуйте йодовану сіль. Ідеальним вибором стане кухонна або морська сіль;
  • Солити і зберігати товстолобика потрібно у скляній, емальованій або пластиковій ємності;
  • Зберігати рибу треба в холодильнику. Граничний термін – 3 місяці.

Маринуємо товстолобика простим способом

Рибку можна замаринувати або посолити. Обов’язково використовуємо 9% оцтовий розчин, щоб прибрати неприємний річковий запах. Оселедець з товстолобика по-домашньому обов’язково сподобається вашим близьким.

Склад:

маринований товстолобик

  • товстолобик;
  • 0,5 л відфільтрованої води;
  • 100 г морської або кухонної солі;
  • 9% оцет – 100 мл;
  • лаврові листи;
  • горошинки чорного перчика;
  • цибуля;
  • 250 мл очищеної рослинної олії.

Приготування:

  1. У першу чергу товстолобика треба ретельно промити;
  2. Відрізаємо голову у рибки, плавники, хвіст, виймаємо нутрощі;

Господиням на замітку! Не поспішайте викинути голову рибки, адже з неї можна зварити неймовірно смачну юшку.

  1. Нарізаємо товстолобика порційними шматочками. Їх ідеальний розмір – 1-2 см;
  2. В очищеній воді розмішуємо сіль до повного розчинення кристалів, викладаємо шматочки товстолобика і залишаємо на 40 хвилин;
  3. Через зазначений час додаємо в розсіл оцет, перемішуємо і залишаємо рибку ще на 40 хвилин;
  4. Потім виймаємо товстолобика з маринадної суміші;
  5. Цибулю чистимо і крупно шаткуємо;
  6. Беремо чисту банку, кладемо в неї 3-4 листочки лавра, кілька горошин чорного перчика;
  7. Викладаємо в банку товстолобика, розташовуючи рибні шматочки щільно один до одного, чергуючи їх з цибулею;
  8. Заливаємо товстолобика олією так, щоб вона трохи покрила рибні шматочки;
  9. Ставимо в холодильник, і через добу вже можна знімати пробу.

Простий спосіб засолювання риби

Оселедець з товстолобика без оцту – ідеальна закуска до пива. А приготувати її настільки просто, що впорається з цим навіть дитина.

товстолобик до пиваСклад:

  • товстолобик вагою в 5 кг;
  • 1 кг кухонної крупної солі.

Приготування:

  1. Підготуємо рибку. Як це робити – ми вже знаємо;
  2. Філе товстолобика нарізаємо середніми шматочками;
  3. Беремо скляну або емальовану ємність і засипаємо сіль. Шар солі повинен бути близько 3 см;
  4. На сіль викладаємо товстолобика одним шаром;
  5. Засипаємо рибку сіллю і чергуємо ці шари, поки не закінчиться товстолобик;
  6. Накриваємо ємність, ставимо вантаж. У якості вантажу можна використовувати камінь або трьохлітрову банку, наповнену водою;
  7. Залишаємо товстолобика у темному і холодному приміщенні на 7 днів;
  8. Після закінчення тижня виймаємо рибку і вимочуємо її протягом 7 годин у холодній воді. Увага: кожні півтори години рідину потрібно міняти;
  9. Нанизуємо шматочки товстолобика на міцну нитку і вивішуємо у сухому і добре провітрюваному місці на кілька діб. Якщо ви любите більш суху рибку, потримайте її довше.

Солимо товстолобика цілим

Оселедець з товстолобика в домашніх умовах, рецепт якого ми зараз вивчимо, готується з цілої рибної тушки. Трохи часу і сил – і через добу можна буде ласувати смачною рибкою.

Склад:

солона риба

  • 1 кг товстолобика;
  • 1 л відфільтрованої води;
  • 3 ст. л. 9% оцту;
  • 1 ст. л. цукру-піску;
  • цибуля;
  • 6-7 горошин чорного перчика;
  • 2-3 листків лавра;
  • очищена рослинна олія;
  • 2-3 суцвіття сушеної гвоздики;
  • сіль.

Приготування:

  1. Товстолобика підготуємо як і в попередніх рецептах;
  2. Оцет з’єднуємо з очищеною водою, перемішуємо і викладаємо в одержаний розчин рибку. Витримуємо товстолобика в маринаді протягом півгодини;
  3. Потім виймаємо рибну тушку і обсушуємо її кухонним рушником;
  4. Натираємо товстолобика сіллю і спеціями;
  5. Цибулю чистимо і нарізаємо тоненькими кільцями;
  6. Вкладаємо цибульні кільця всередину товстолобика;
  7. Змащуємо рибку олією ззовні;
  8. Обертаємо рибну тушку плівкою для харчових продуктів і ставимо в холодильник на 24 години. Готово!

Сиров’ялений товстолобик

Якщо ви любите солону рибку, вам обов’язково потрібно спробувати сиров’яленого товстолобика за цим рецептом. Повірте, ви не пошкодуєте витраченого часу.

Склад:

сиров'ялений товстолобик

  • товстолобик – 5 кг;
  • 4-5 листочки лавра;
  • 1 ст. л. сухого коріандру;
  • 10 ст. л. великої солі;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 500 г селерового насіння;
  • 1 ч. л. чорного меленого перцю.

Приготування:

  1. Товстолобика ретельно вимиємо і видалимо луску;
  2. Відрізаємо голову, розрізаємо черевце і вичищаємо нутрощі;
  3. Відрізаємо хвіст, а також плавці. Нам потрібне тільки рибне філе;
  4. Нарізаємо філе пластами і зрізаємо шкіру. Промиваємо рибку проточною водою;
  5. Змішуємо цукровий пісок, коріандр і селерове насіння;
  6. Листи лавра подрібнюємо і додаємо до сухих інгредієнтів;
  7. Третю частину отриманої маси викладаємо у глибоку миску;
  8. Тепер розподілимо шматочки товстолобика одним шаром;
  9. Посипаємо рибу приготовленою сумішшю з солі та спецій;
  10. Робимо ще один шар з філе риби і засипаємо його спеціями, що залишилися;
  11. Щільно накриваємо ємність пакетом і обертаємо. Встановлюємо прес і відправляємо в холодильник. Залишаємо на 6 діб;
  12. Через 6 днів виймаємо рибку і очищаємо її від солі та спецій;
  13. Потім кладемо шматочки риби у воду на 6 годин;
  14. Тоді виймаємо рибку й обсушуємо;
  15. Проколюємо всі шматочки і вставляємо нитку;
  16. Підвісимо філе на 24 години над раковиною;
  17. Через цей час перевішуємо рибу в прохолодне і ретельно провітрюване місце на 4 доби. Ось тепер можна дегустувати товстолобика.

Товстолобик, засолений самостійно, стане ідеальною закускою до пива чи доповненням до картопляного гарніру. А головне – ви можете бути впевнені у якості продукту. Вибирайте рецепт і створюйте свої кулінарні шедеври. Готуйте з задоволенням, смачного!