Оселедець з товстолобика в домашніх умовах: рецепти
Останнім часом багато господинь вважають за краще солити рибку самостійно. Для цих цілей підходить практично будь-яка риба. Особливо смачним у домашніх умовах виходить оселедець з товстолобика. Пропонуємо вам кілька рецептів його приготування.
Кулінарні секрети:
- Оскільки товстолобик – риба прісноводна, попередньо його потрібно вимочити в оцтовому або соляному розчині. Це допоможе позбутися специфічного запаху і захистити себе від паразитичних мікроорганізмів;
- Для засолювання краще вибирати велику рибу з вагою більше 2 кг. Більше всього для цих цілей підходить, як кажуть, хвостова частина;
- Щоб не зіпсувати зовнішній вигляд солоної рибки, не використовуйте йодовану сіль. Ідеальним вибором стане кухонна або морська сіль;
- Солити і зберігати товстолобика потрібно у скляній, емальованій або пластиковій ємності;
- Зберігати рибу треба в холодильнику. Граничний термін – 3 місяці.
Маринуємо товстолобика простим способом
Рибку можна замаринувати або посолити. Обов’язково використовуємо 9% оцтовий розчин, щоб прибрати неприємний річковий запах. Оселедець з товстолобика по-домашньому обов’язково сподобається вашим близьким.
Склад:
- товстолобик;
- 0,5 л відфільтрованої води;
- 100 г морської або кухонної солі;
- 9% оцет – 100 мл;
- лаврові листи;
- горошинки чорного перчика;
- цибуля;
- 250 мл очищеної рослинної олії.
Приготування:
- У першу чергу товстолобика треба ретельно промити;
- Відрізаємо голову у рибки, плавники, хвіст, виймаємо нутрощі;
Господиням на замітку! Не поспішайте викинути голову рибки, адже з неї можна зварити неймовірно смачну юшку.
- Нарізаємо товстолобика порційними шматочками. Їх ідеальний розмір – 1-2 см;
- В очищеній воді розмішуємо сіль до повного розчинення кристалів, викладаємо шматочки товстолобика і залишаємо на 40 хвилин;
- Через зазначений час додаємо в розсіл оцет, перемішуємо і залишаємо рибку ще на 40 хвилин;
- Потім виймаємо товстолобика з маринадної суміші;
- Цибулю чистимо і крупно шаткуємо;
- Беремо чисту банку, кладемо в неї 3-4 листочки лавра, кілька горошин чорного перчика;
- Викладаємо в банку товстолобика, розташовуючи рибні шматочки щільно один до одного, чергуючи їх з цибулею;
- Заливаємо товстолобика олією так, щоб вона трохи покрила рибні шматочки;
- Ставимо в холодильник, і через добу вже можна знімати пробу.
Простий спосіб засолювання риби
Оселедець з товстолобика без оцту – ідеальна закуска до пива. А приготувати її настільки просто, що впорається з цим навіть дитина.
Склад:
- товстолобик вагою в 5 кг;
- 1 кг кухонної крупної солі.
Приготування:
- Підготуємо рибку. Як це робити – ми вже знаємо;
- Філе товстолобика нарізаємо середніми шматочками;
- Беремо скляну або емальовану ємність і засипаємо сіль. Шар солі повинен бути близько 3 см;
- На сіль викладаємо товстолобика одним шаром;
- Засипаємо рибку сіллю і чергуємо ці шари, поки не закінчиться товстолобик;
- Накриваємо ємність, ставимо вантаж. У якості вантажу можна використовувати камінь або трьохлітрову банку, наповнену водою;
- Залишаємо товстолобика у темному і холодному приміщенні на 7 днів;
- Після закінчення тижня виймаємо рибку і вимочуємо її протягом 7 годин у холодній воді. Увага: кожні півтори години рідину потрібно міняти;
- Нанизуємо шматочки товстолобика на міцну нитку і вивішуємо у сухому і добре провітрюваному місці на кілька діб. Якщо ви любите більш суху рибку, потримайте її довше.
Солимо товстолобика цілим
Оселедець з товстолобика в домашніх умовах, рецепт якого ми зараз вивчимо, готується з цілої рибної тушки. Трохи часу і сил – і через добу можна буде ласувати смачною рибкою.
Склад:
- 1 кг товстолобика;
- 1 л відфільтрованої води;
- 3 ст. л. 9% оцту;
- 1 ст. л. цукру-піску;
- цибуля;
- 6-7 горошин чорного перчика;
- 2-3 листків лавра;
- очищена рослинна олія;
- 2-3 суцвіття сушеної гвоздики;
- сіль.
Приготування:
- Товстолобика підготуємо як і в попередніх рецептах;
- Оцет з’єднуємо з очищеною водою, перемішуємо і викладаємо в одержаний розчин рибку. Витримуємо товстолобика в маринаді протягом півгодини;
- Потім виймаємо рибну тушку і обсушуємо її кухонним рушником;
- Натираємо товстолобика сіллю і спеціями;
- Цибулю чистимо і нарізаємо тоненькими кільцями;
- Вкладаємо цибульні кільця всередину товстолобика;
- Змащуємо рибку олією ззовні;
- Обертаємо рибну тушку плівкою для харчових продуктів і ставимо в холодильник на 24 години. Готово!
Сиров’ялений товстолобик
Якщо ви любите солону рибку, вам обов’язково потрібно спробувати сиров’яленого товстолобика за цим рецептом. Повірте, ви не пошкодуєте витраченого часу.
Склад:
- товстолобик – 5 кг;
- 4-5 листочки лавра;
- 1 ст. л. сухого коріандру;
- 10 ст. л. великої солі;
- 2 ст. л. цукру;
- 500 г селерового насіння;
- 1 ч. л. чорного меленого перцю.
Приготування:
- Товстолобика ретельно вимиємо і видалимо луску;
- Відрізаємо голову, розрізаємо черевце і вичищаємо нутрощі;
- Відрізаємо хвіст, а також плавці. Нам потрібне тільки рибне філе;
- Нарізаємо філе пластами і зрізаємо шкіру. Промиваємо рибку проточною водою;
- Змішуємо цукровий пісок, коріандр і селерове насіння;
- Листи лавра подрібнюємо і додаємо до сухих інгредієнтів;
- Третю частину отриманої маси викладаємо у глибоку миску;
- Тепер розподілимо шматочки товстолобика одним шаром;
- Посипаємо рибу приготовленою сумішшю з солі та спецій;
- Робимо ще один шар з філе риби і засипаємо його спеціями, що залишилися;
- Щільно накриваємо ємність пакетом і обертаємо. Встановлюємо прес і відправляємо в холодильник. Залишаємо на 6 діб;
- Через 6 днів виймаємо рибку і очищаємо її від солі та спецій;
- Потім кладемо шматочки риби у воду на 6 годин;
- Тоді виймаємо рибку й обсушуємо;
- Проколюємо всі шматочки і вставляємо нитку;
- Підвісимо філе на 24 години над раковиною;
- Через цей час перевішуємо рибу в прохолодне і ретельно провітрюване місце на 4 доби. Ось тепер можна дегустувати товстолобика.
Товстолобик, засолений самостійно, стане ідеальною закускою до пива чи доповненням до картопляного гарніру. А головне – ви можете бути впевнені у якості продукту. Вибирайте рецепт і створюйте свої кулінарні шедеври. Готуйте з задоволенням, смачного!