Сьогодні ми будемо готувати морський язик. На жаль, під виглядом цієї рибки недобросовісні продавці часто пропонують нам пангасіуса. Відразу слід сказати, що це абсолютно різна риба, хоча зовні і схожа. Справжній морський язик коштує недешево і вважається делікатесом. Як його приготувати? Особливо смачним виходить морський язик в клярі.
Як приготувати морський язик в клярі?
Така проста на перший погляд страва, як рибка, смажена або запечена в клярі, насправді досить примхлива. Ні, приготувати її нескладно, якщо дотримуватися деяких важливих правил.
Зупинимося на них детальніше:
- Перед тим як смажити будь-яку рибку в клярі, необхідно гарненько розігріти сковороду. Якщо цього не зробити, кляр буде розтікатися, а готова страва вийде далеко не естетичною.
- З цієї ж причини потрібно стежити, щоб тісто не було дуже рідким. А якщо все-таки на ваш погляд кляр рідкуватий, додайте трохи просіяного борошна.
- Смажити морський язик в клярі можна двома способами – з відкритою і закритою кришкою. У першому випадку риба покриється хрусткою скоринкою, а в другому – вийде соковитою і м’якою.
- Не варто викладати в сковороду за раз занадто багато рибних шматочків, інакше вони можуть прилипнути один до одного, а температура розжареної олії різко знизиться, кляр розмокне, що позначиться на зовнішньому вигляді готової страви.
- Морський язик, приготований в клярі, гармонійно поєднується за смаком з овочевим гарніром і вершковим соусом.
Ось, в принципі, і всі секрети приготування філе морського язика в клярі, тепер можна сміливо переходити від слів до справи.
Класичний рецепт
Отже, готуємо морський язик в клярі. Покроковий рецепт допоможе вам розібратися в цьому нескладному кулінарному процесі. Класичний і, мабуть, самий смачний кляр складається з борошна та яєць. Ці прості інгредієнти допоможуть нам посмажити і ніжну соковиту рибку.
Склад:
- 0,5 кг морського язика (філе);
- 2 яйця;
- 5 ст. л. просіяного борошна;
- 5 ст. л. відфільтрованої води;
- ¼ ч. л. соди;
- 0,5-1 ч. л. цукрового піску;
- суміш спецій;
- олія рафінована;
- сіль.
Приготування:
- Рибне філе промиємо і обсушимо. Нарізаємо морський язик середніми однаковими шматочками.
- Приправимо рибку спеціями і солимо. Все перемішаємо і залишаємо на 15-20 хвилин.
- А поки готуємо кляр. Вбиваємо яйця в глибоку чашку, злегка солимо, додаємо цукровий пісок і соду.
- Міксером або блендером збиваємо яєчну суміш, як кажуть, до стійкої піни, а потім вливаємо відфільтровану воду.
- Не перестаючи працювати міксером, додаємо в кляр просіяне борошно.
- Готовий «правильний» кляр за консистенцією нагадує сметану, тобто і не густий і не рідкий.
- Нагріваємо в сковороді олію рафіновану соняшникову.
- Шматочки філе гарненько вмочуємо в клярі.
- Акуратно викладаємо в сковороду рибку і смажимо з одного боку до появи золотистої гарної скоринки.
- Потім обсмажуємо філе з іншого боку до готовності.
- Смажений морський язик викладемо в друшляк або на паперову кухонну серветку, щоб позбутися зайвої олії.
Запечена рибка під сирною шубою
Як посмажити морський язик в клярі, ми вже знаємо, а тепер давайте розглянемо рецепт запеченої рибки під сирною шубкою. Роль кляру виконають сухарі для панірування, тертий сир і суміш масла і олії. Звичайно, такий кляр більше схожий на паніровку, але якщо вам до рук потрапив рибний делікатес, цей рецепт треба обов’язково спробувати.
Склад:
- 0,7 кг філе морського язика;
- 1 скл. панірувальних сухарів;
- 2-3 ст. л. масла вершкового;
- 150 г сиру;
- сіль;
- купаж спецій;
- рафінована олія.
Приготування:
- Філе промиємо і обсушимо.
- Натираємо рибку спеціями і сіллю.
- Деко застеляємо харчовою фольгою і змащуємо рафінованою олією.
- Поки морський язик насититься спеціями, приготуємо тісто. З’єднуємо сухарі для панірування з розм’якшеним вершковим маслом.
- Додамо 1 ст. л. олії і тертий сир, перемішаємо. За бажанням можна додати подрібнену зелень.
- Оскільки наш кляр складається в основному з сухих інгредієнтів, ми не будемо вимочувати в ньому філе, а підемо іншим шляхом.
- Викладаємо рибне філе на лист і посипаємо приготованою сумішшю.
- Запікаємо морський язик протягом 15-20 хвилин при температурному порозі до 200 градусів.
- Готову страву подаємо з улюбленим гарніром.
Рибні палички – ідеальна закуска!
Якщо ввечері у вас намічається невелика вечірка з друзями, на закуску приготуйте рибні палички з морського язика, запечені в клярі. Така страва навряд чи когось залишить байдужим. А подавати її найкраще з сирним соусом.
Склад:
- 1 кг філе морського язика;
- 2 яйця;
- 100-150 г просіяного борошна;
- 100-150 г панірувальних сухарів;
- 100-150 г сиру;
- сіль;
- спеції.
Приготування:
- Філе промиємо, обсушимо і наріжемо довгастими шматочками.
- Натираємо рибку сіллю і спеціями і залишаємо на 10-15 хвилин.
- Тепер нам потрібно зробити потрійний кляр. Гарненько збиваємо яйця, в окрему миску насипатємо просіяне борошно.
- Сир натираємо і з’єднуємо з панірувальними сухарями, перемішуємо.
- Підготуємо лист: застелемо його пергаментом.
- Обвалюємо рибні шматочки в борошні.
- Тепер обмакуємо філе в яйцях.
- Потім обвалюємо рибку в суміші сухарів і сиру.
- Викладаємо морський язик в клярі на деко на деякій відстані один від одного.
- Запікаємо рибні палички в духовій шафі при температурній позначці в 200 градусів протягом 15-20 хвилин.
Про користь риби можна говорити нескінченно, а якщо її правильно приготувати, то ви отримаєте дуже смачну і ароматну страву. За рецептами, які ми з вами розглянули, можна посмажити і запекти не тільки морський язик, але і будь-яку іншу рибку. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!