Маскарпоне – всесвітньо відомий італійський сир, який найчастіше використовується в приготуванні десертів. Його виробляють з жирних вершків і винної кислоти. Вперше він було приготовлено приблизно 4 століття тому в регіоні Ломбардія, з тих пір його популярність тільки росте.

ДесертиУ маскарпоне трохи кислуватий, м’який, вершковий смак і ніжна, однорідна консистенція. Найвідоміше блюдо з сиром маскарпоне – тірамісу. Сир часто використовують для приготування крему для тортів, тістечок, також з нього виходять чудові желе, муси і навіть морозиво.

Крім солодких страв його іноді додають у закуски і другі страви, він чудово поєднується з овочами і морепродуктами.

Десерти

Говорячи про рецепти десертів з сиром маскарпоне, не можна не розповісти про тірамісу. Тірамісу являє собою багатошаровий десерт, що складається з сиру, печива савоярді, яєць, кави і цукру. Іноді до основних інгредієнтів додають коньяк, ром або шоколадний лікер.

Готується цей чудовий десерт зовсім просто. Необхідно взяти 250 г маскарпоне, 50 г цукру, 2 яйця, 22 штуки печива савоярді, 175 мл кави еспрессо, 1,5 столові ложки коньяку (за бажанням).

Для початку необхідно зварити каву, можна просто залити його окропом. Жовтки відокремити від білків і збити їх з половиною порції цукру. Додати до жовтків маскарпоне і перемішати. Білки збити міксером, щоб маса вийшла пишною можна всипати до них трохи солі.

Потім додати до білків цукор і збивати, поки не утворюються стійкі піки. Змішати білки з сиром і жовтками, крем для тірамісу готовий. По цьому рецепту крем з сиру маскарпоне виходить неймовірно ніжним і смачним.

Далі необхідно вилити холодний кави в миску, додати до нього за бажанням коньяк. Дуже швидко вмочати печиво савоярді з обох сторін в отриманій суміші. Мокре печиво викласти на дно форми.

Викласти на шар печива товстий шар крему, потім знову шар печива і шар крему. Поставити готове блюдо в холодильник мінімум на 5 годин, а краще на всю ніч. Зверху готове тістечко можна посипати какао.

Тірамісу за класичним рецептом приготувати не завжди можливо, так як такий сир досить дорогий продукт. Тому багатьох цікавить, на що можна замінити сир маскарпоне. Найчастіше в якості замінника пропонують сир, його можна використовувати окремо або добре перемішавши з вершками.

Другий варіант кращий, так як крем з сиру та вершків виходить ніжніше. Можна також приготувати цей вид сиру в домашніх умовах, потрібно тільки жирні вершки і лимонний сік.

Крім тірамісу існують і інші десертні страви з маскарпоне.

Дуже смачний і легкий чізкейк виходить з наступних інгредієнтів:

  • молоко – 300 г;
  • масло – 120 г;
  • маршмеллоу – 400 г;
  • лимонний сік – 4 чайні ложки;
  • какао-порошок – 3 чайні ложки;
  • пісочне печиво – 350 г;
  • вершковий сир маскарпоне – 300 р.

легкий чізкейкСпочатку потрібно подрібнити печиво, можна скористатися блендером, м’ясорубкою або кухонним комбайном. Масло слід розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Перемішати печиво і какао.

Додати до них масло і перемішати. Викласти отриману суміш у форму, добре утрамбувати і поставити в холодильник на 20-30 хвилин. В цей час можна приготувати крем.

Далі необхідно викласти в миску сир і маршмеллоу, помістити все в мікрохвильовку на 2 хвилини, потужність вибрати 800. Щоб суміш плавилася простіше, рекомендується плавити інгредієнти два підходи.

Потім до отриманої маси потрібно додати молоко, перемішати і влити лимонний сік. Вилити крем на заготівлю з печива. Дати йому трохи застигнути і можна прикрасити ягідним сиропом або фруктами. Поставити готовий чізкейк в холодильник на ніч.

З сиром можна готувати різні десерти: торти, тістечка, желе, чізкейки, морозиво і т.д. Рецептів тортів з сиром маскарпоне величезна кількість, одним з найбільш простих і цікавих є рецепт наступного торта.

Для нього знадобиться: 200 г вершкового масла, 300 г цукру, 5 яєць, 200 г чорного шоколаду з вмістом какао 70%, 400 р сиру, 150 р борошна.

Шоколад і вершкове масло потрібно розтопити на водяній бані. 3 яйця збити з 200 г цукру, додати до них борошно і остиглу суміш з шоколаду і масла, перемішати до однорідності. Начинка для торта готується з маскарпоне, що залишилися яєць і цукру.

Всі ці інгредієнти потрібно добре збити міксером. Потім більшу частину тесту необхідно вилити у форму для запікання, змащену маслом, далі вилити начинку і зверху тісто. Випікати в духовці півгодини при 180 градусах.

Другі страви і закуски з сиром

Маскарпоне відмінно зарекомендував себе не тільки в складі десертів, але і другі страви з них виходять чудовими. Раз вже батьківщиною вершкового сиру маскарпоне є Італія, не дивно, що з них готують лазанью.

Для приготування лазаньї з сиром знадобляться: 100 мілілітрів вершків 23%, 250 г маскарпоне, 250 г сиру рікотта, 3 столових ложки горіхів пінії або кедрових, столова ложка вершкового масла, 3 столові ложки пармезану, 2 великих пучка базиліка (листя), зубчик часнику, 500 г листів для лазаньї, сіль.

Горіхи і часник покласти в ступку, посипати сіллю і розтовкти до утворення грубої пасти. Наповнити ступку з сумішшю листям базиліка до країв і розтерти базилік з горіхами, додати базилік, розтерти, продовжувати, поки не закінчиться базилік.

Перекласти суміш у миску і додати до неї 2 столові ложки маскарпоне, гарненько збити виделкою, додати решту сиру і збити, поки маса не стане однорідною.

Вершки збивати віночком і потроху додавати рікотту, додати трохи солі. Листи лазаньї відварити за інструкцією на упаковці, обсушити. Можна замінити листи лазаньї тонким лавашем.

Форму для випікання змастити розтопленим маслом, викласти листи, намазати кремом з базиліка, зверху покласти листи, намазати кремом з рікотти, знову листи, базиліковий крем, листи, вершковий крем і т.д.

Останній шар повинен бути нівельований базиліковим кремом і посипана пармезаном. Покладену лазанью потрібно випікати при 200 градусах приблизно 10 хвилин, поки не розплавиться пармезан. Готову страву подати до столу прикрашеним базиліком.

Другі страви і закуски з сиромЛазанья – досить складне у виконанні страва, що займає багато часу. Щоб розкуштувати сир, не обов’язково так напружуватися, є більш прості рецепти. Наприклад, можна приготувати закуску з креветок, теж дуже смачну.

Для такої закуски знадобляться наступні інгредієнти: 400 г свіжих креветок, 250 г маскарпоне, 1 корінь петрушки, 125 мл вершків жирністю 20%, невеликий пучок петрушки, білий перець, 4 скибочки лимона, сіль, перець.

Корінь петрушки порізати на 4 частини, покласти його в каструлю з водою, додати туди лимон, сіль і перець. Відварити в цій воді креветки протягом декількох хвилин. Після того як креветки охолонуть, видалити голови і очистити.

Зелень петрушки і очищені креветки посипати білим перцем, посолити і подрібнити в кухонному комбайні.

Сир з вершками гарненько збити, додати до них креветочную масу, продовжити збивати, поки не вийде мус.

Готову страву викласти на тарталетки і прикрасити зеленню. Перед подачею краще потримати тарталетки в холодильнику.

Готуйте із задоволенням і насолоджуйтеся чудовими стравами з маскарпоне!