Є такі гриби – подтопольники. Вони ростуть під тополями і березами. На вигляд не примітні, але якщо їх правильно приготувати дуже смачні! У мене є простий і дуже смачний рецепт маринованих подтопольників.

Нам знадобиться:

  • подтопольники
  • сіль не йодована – 2 ст. ложки
  • цукор – 2 ст. ложки
  • оцтова есенція – 3 ч. ложки
  • лавровий лист
  • перець горошком – 10 шт.
  • парасольки кропу
  • гвоздика – 6 шт.
  • ( маринад з розрахунку на літр води)

Подтополиники слід замочити в холодній воді. Вимочувати протягом 2 діб, міняючи воду 2 рази в день. Це необхідно для того, щоб пішла гіркота. Бажано поставити гриби в холодне місце, щоб не закисли. Після добре промити за допомогою щіточки і проточної води.

Чисті подтопольники складаємо в каструлю і варимо в підсоленій воді 15 хвилин. Зливаємо воду, наливаємо нову і варимо протягом 40-50 хвилин. Після варіння відкидаємо на друшляк.

Поки грибочкиварятся, готуємо маринад. Беремо з розрахунку на 10 літрове відро грибів приблизно 1,5 літра маринаду. Наливаємо води, після закипання висипаємо сіль, цукор, спеції, кладемо кріп і лавровий лист. Кип’ятимо 15 хвилин, додаємо оцтову есенцію. Через 5 хвилин знімаємо з плити.

Стерилізуємо банки 15 хвилин, капронові кришки 3-4 хвилинки. Я віддаю перевагу використовувати саме капронові кришки.

Розкладаємо подтопольники по банках капелюшками вниз, до плічок банки. Заливаємо маринадом до країв. Щільно закриваємо кришкою, чекаємо поки охолонуть і ставимо в холодильник. Через місяць можна їсти ці смачні грибочки.