Скільки дарів до нашого столу підносить море! Як показує практика, жодне застілля не обходиться без копченої або солоної скумбрії. І якщо ви звикли готувати такі страви самостійно, ця стаття вас зацікавить. Сьогодні ми навчимося робити смачний маринад для скумбрії в домашніх умовах.

Вирушаємо «на риболовлю» магазин

Деякі господині думають, навіщо маринувати скумбрію самостійно, якщо її можна придбати вже в готовому вигляді в магазині. Все це так, але сучасна харчова індустрія залишає бажати кращого. На жаль, не завжди можна купити якісний і свіжий продукт. А ось скумбрія домашнього приготування обов’язково виходить ароматною і смачною.

морожена рибаВеликою популярністю на сьогоднішній день користується маринад для скумбрії пряного засолу. Але перш ніж ми вивчимо кращі рецепти приготування такої закуски, давайте визначимося, на що слід звертати увагу при купівлі риби. Отже, при виборі якісної скумбрії потрібно враховувати такі моменти:

  • Для засолювання краще всього вибирати заморожену скумбрію. Вона, як правило, продається в крижаній скоринці, яка повинна бути тонкою і однорідною.
  • Нерівна, скручена або прим’ята тушка риби буде говорити про неодноразове заморожування.
  • Якщо ви купуєте упаковану скумбрію, зверніть увагу на маркування, головне, ознайомтеся з датою виготовлення та терміном придатності.
  • У чистому натуральному продукті не повинно бути харчових добавок, емульгаторів і барвників.
  • Риба повинна мати сріблястий колір. Якщо ви помітили на тушці жовті плями, значить, жир почав окислюватися і рибу не можна віднести до продуктів першої свіжості.
  • Перевірити якість скумбрії просто: постукайте по крижаній скоринці. В свіжому продукті лід не повинен відколюватися або кришитися.

Пізнаємо мистецтво маринування

Скумбрія – дуже корисна мешканка моря, адже в ній містяться незамінні для людського організму мікро – та макроелементи. Головне, ця риба багата вмістом кислоти омега-3. Тушку скумбрії можна випікати у жаровій шафі, коптити або маринувати. Але в будь-якому випадку нам потрібно знати, як правильно приготувати ароматний пікантний і смачний маринад.

маринована скумбріяЗверніть увагу на наступні аспекти:

  • Попередньо тушку скумбрії розморожуємо природним способом.
  • Обробляти рибку потрібно ретельно видаляючи голову, хвостову частину, нутрощі.
  • Чорна плівка, яка розташована всередині риби, надає їй гіркий смак. Її потрібно гарненько зчищати.
  • Тушку скумбрії обов’язково солимо. Сіль не повинна бути крупнозернистою, інакше ми можемо пошкодити шкірку риби.
  • Для приготування маринаду можна використовувати оцет 9% концентрації, соєвий соус, майонез, гірчицю, воду, заварний чай.
  • Додати пікантний смак скумбрії допоможуть спеції і прянощі, зокрема, коріандр, часник, перцева суміш, базилік, листя лавра, суха гвоздика.
  • Якщо ви готуєте скумбрію у жаровій шафі, то без лимона просто не обійтися.
  • Щоб приготувати маринад для скумбрії гарячого копчення, потрібно використовувати обов’язково лушпиння цибулі та заварений чай. Для надання скумбрії натурального копченого смаку використовуємо просту добавку – так званий рідкий дим.

Пряні нотки скумбрії домашнього посолу

Нашу екскурсію у світ кулінарної майстерності ми почнемо з приготування самого популярного маринаду – пряного. Така скумбрія виходить малосоленою, але дуже ароматною і смачною. Чітко дотримуйтесь рецептурних пропорцій. Час приготування закуски займає одну добу, а потім ви можете поласувати маринованою скумбрією разом зі своїми гостями і домочадцями.

скумбрія домашнього посолуСклад:

  • 1 тушка скумбрії;
  • 2 ст. л. дрібнозернистої солі;
  • 2 ст. л. цукрового піску;
  • 2 шт. лаврових листочків;
  • перець-горошок – 14-15 шт.;
  • 2 шт. суцвіть гвоздики;
  • 1000 мл відфільтрованої води;
  • ½ ст. л. зернового коріандру.

Приготування:

  • Попередньо дістаємо скумбрію з морозильної камери і розморожуємо.
  • Готуємо інші необхідні інгредієнти.
  • В жароміцний посуд виливаємо відфільтровану воду.
  • Додаємо спеції і прянощі згідно з рецептом. Все ретельно розмішуємо.
  • Ставимо маринад на помірний вогонь і доводимо до стану кипіння.
  • Як тільки маринад закипить, відставляємо його в бік і остуджуємо.
  • Тим часом займаємося обробленням тушки скумбрії. Усуваємо голову і хвостову частину, виймаємо нутрощі. Добре промиваємо скумбрію водою.
  • Тепер ріжемо тушку скумбрії на рівноцінні шматки, товщина яких повинна бути приблизно 1,5-2 см.
  • Беремо глибокий контейнер і викладаємо в нього куски скумбрії.
  • Злегка теплим маринадом заливаємо рибу так, щоб рідина повністю покрила її.
  • Відправляємо скумбрію для маринування в холодильну камеру на 24 години.
  • Перед подачею до столу рибку витягуємо з маринаду і приправляємо зеленню або цибулею.

Запікаємо скумбрію в духовці під пікантним маринадом

Як відомо, прісна на смак риба навряд чи здивує гурмана. Якщо ви хочете приготувати запечену рибну страву, але не знаєте, як надати їй вишуканого смаку, спробуйте зробити маринад для скумбрії в духовці.

скумбрія в духовці

Склад:

  • 1-2 тушки скумбрії;
  • 1 лимон;
  • 20 г соєвого соусу;
  • 20 мл рафінованої оливкової олії;
  • 5-6 шт. часникових зубчиків;
  • за смаком дрібнозерниста кухонна або морська сіль.

Приготування:

  • Ви вже знаєте, що першочергове наше завдання – скумбрію розморозити.
  • В окремій піалі готуємо маринад. Змішуємо свіжовичавлений лимонний сік з оливковою олією.
  • Розбираємо і очищаємо тушку скумбрії так, як описано в попередньому рецепті. Один нюанс: різати рибу на шматки не потрібно.
  • Додаємо інші компоненти, можна використовувати прянощі і спеції.
  • За цей час тушка скумбрії вже підсохла, і ми викладаємо її на фольгу.
  • Рясно поливаємо рибку приготовленим маринадом і загортаємо щільно фольгою.
  • У такому вигляді залишаємо скумбрію на 6-7 годин.
  • Потім викладаємо рибку, загорнуту у фольгу, в жароміцну форму і відправляємо в духовку.
  • Випікаємо протягом 25-30 хвилин при температурному порозі в 180°.
  • Щоб риба зверху зарум’янилася, можна відкрити фольгу і потримати скумбрію в жаровій шафі ще кілька хвилин.
  • Запечену скумбрію під пікантним маринадом остуджуємо і викладаємо на блюдо.

Рибні продукти дуже корисні для людського організму. Дієтологи стверджують, що рибу треба включати в раціон як мінімум двічі на тиждень. Тепер ви знаєте кілька рецептів маринування скумбрії, які допоможуть вам урізноманітнити звичне меню. Приємного апетиту!